Duurhuurders-pilot geen succes: “De verstrekker vindt altijd een reden niet te financieren”

01 juli 2022 Leestijd ± 3minuten
Duurhuurders-pilot geen succes: “De verstrekker vindt altijd een reden niet te financieren”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Frank Calis van Hypotheco en Mark Agterberg van Van der Veen Financieel Advies bespreken onder meer de keuze tussen een persoonlijke lening of de hypotheek ophogen: “Klanten kijken vaker naar de maandlasten dan het totaal.”

Verbouwen blijft populair. Uit berekeningen blijkt in veel gevallen dat een persoonlijke lening afsluiten goedkoper is dan de hypotheek op te hogen door de stijgende rente en bijkomende kosten. Zie jij deze ontwikkeling ook?

Frank: “De klant kijkt vaker naar de maandlasten dan de totale lasten over de hele looptijd. Een hypotheek ophogen is aanzienlijk goedkoper per maand. Ze nemen voor lief dat ze eenmalig meer kosten maken. Sterker nog, ik heb mensen met een krediet, wat gebruikt is voor een verbouwing, en die willen af van die hoge maandlasten.” 

Mark: “Persoonlijke leningen afsluiten doe ik vaker dan een hypothecair tweede deel. Zeker bij kleine bedragen. Of klanten daar zelf mee komen? Meestal komen zij om hun hypotheek op te hogen, maar komen we samen tot de conclusie dat een persoonlijke lening handiger is. Ook door de mogelijkheid om dit snel af te lossen.”

Het Nibud is tegen het verruimen van leennormen voor huurders die al jaren meer huur betalen dan een eventuele hypotheek. Zij willen liever wat doen aan de betaalbaarheid van het huuraanbod. Hoe kijk jij naar deze discussie?

Mark: “Het Nibud kan dat wel roepen, maar dat gaat niet gebeuren. Verhuurders zijn commercieel, dat is hun bron van inkomsten. Zij bepalen wat je daarvoor betaalt. Dat is een onderdeel van ons kapitalisme. Het is een kwestie van vraag en aanbod. En de vraag is en blijft enorm hoog en dus zullen de huurprijzen hoog blijven.”

Frank: “De pilot van duurhuurders is nog geen groot succes. Het is ons in ieder geval nog nooit gelukt. Iedere keer vindt de verstrekker een reden om niet te financieren. Het mooiste zou zijn als je maatwerk kan leveren, maar dat hebben we nog lang niet voor elkaar. De acceptatie is heel ingewikkeld en de doorlooptijden lopen al op.” 

Eens in de zoveel tijd wordt een "peer-2-peer" leenplatform aangekondigd waarbij mensen onderling een hypothecaire lening kunnen afsluiten. Wat zijn de gevaren van dit soort constructies?

Frank: “Soms wil een klant zakelijk of privé iets financieren wat bij een bank niet past. Dan houd ik soms mijn hart vast. Je zit jaren vast aan een lening die relatief duur is. Bovendien heb je hier het gevaar van overkreditering. Ik ben er niet op uit om klanten in de schulden te werken. Maar als zo’n partij zich houdt aan de gedragscode, kan er niet veel geks gebeuren.”  

Mark: “Ik ben weinig bekend met deze constructies. Er zijn wel geldverstrekkers die hypotheken aan vrienden en familieleden verstrekken. Daar zou ik ook zeker achter staan. Ik ga er dan van uit dat je een weloverwogen beslissing neemt, dat je met hem of haar onder één dak kan wonen. Het risico van ‘uit elkaar gaan’ is niet groter dan bij huwelijken of relaties.” 
 


Lees ook
Dít doen ze anders op de Duitse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Duitse hypotheekmarkt

Waarin verschilt de Duitse hypotheekmarkt met die van de Nederlandse? Een zeer belangrijk verschil is de aanwezigheid van de Bauspar-hypotheek bij onze oosterburen. Deze hypotheekvorm komt in Nederland niet van grond, maar is in Duitsland onverminderd populair.

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?
Trends

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?

Een familielening. Het klinkt gezellig en de regeling lijkt voor beide partijen fiscaal aantrekkelijk. Dat is het ook, zolang je de overeenkomst maar zakelijk benadert. Hoe kunnen de familieleden maximaal profiteren van de familielening zonder dat fiscus dwars gaat liggen?

Gluren bij de buren: in Duitsland doen ze één ding sowieso heel slim
Over de grens

Gluren bij de buren: in Duitsland doen ze één ding sowieso heel slim

Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese landen? Dit keer kijken we naar het Duitse systeem voor woningfinanciering. Volgens hypotheekadviseur en Duitsland-expert John Bonke is er één ding dat ze daar sowieso heel slim hebben bedacht.

De huizenmarkt als composthoop
Column

De huizenmarkt als composthoop

Waar het normaalgesproken rustiger wordt op de huizenmarkt tijdens de zomervakantie, zal het nu drukker worden. Wat gaf me dat inzicht? De composthoop.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.