Duurhuurders-pilot geen succes: “De verstrekker vindt altijd een reden niet te financieren”

01 juli 2022 Leestijd ± 3minuten
Duurhuurders-pilot geen succes: “De verstrekker vindt altijd een reden niet te financieren”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Frank Calis van Hypotheco en Mark Agterberg van Van der Veen Financieel Advies bespreken onder meer de keuze tussen een persoonlijke lening of de hypotheek ophogen: “Klanten kijken vaker naar de maandlasten dan het totaal.”

Verbouwen blijft populair. Uit berekeningen blijkt in veel gevallen dat een persoonlijke lening afsluiten goedkoper is dan de hypotheek op te hogen door de stijgende rente en bijkomende kosten. Zie jij deze ontwikkeling ook?

Frank: “De klant kijkt vaker naar de maandlasten dan de totale lasten over de hele looptijd. Een hypotheek ophogen is aanzienlijk goedkoper per maand. Ze nemen voor lief dat ze eenmalig meer kosten maken. Sterker nog, ik heb mensen met een krediet, wat gebruikt is voor een verbouwing, en die willen af van die hoge maandlasten.” 

Mark: “Persoonlijke leningen afsluiten doe ik vaker dan een hypothecair tweede deel. Zeker bij kleine bedragen. Of klanten daar zelf mee komen? Meestal komen zij om hun hypotheek op te hogen, maar komen we samen tot de conclusie dat een persoonlijke lening handiger is. Ook door de mogelijkheid om dit snel af te lossen.”

Het Nibud is tegen het verruimen van leennormen voor huurders die al jaren meer huur betalen dan een eventuele hypotheek. Zij willen liever wat doen aan de betaalbaarheid van het huuraanbod. Hoe kijk jij naar deze discussie?

Mark: “Het Nibud kan dat wel roepen, maar dat gaat niet gebeuren. Verhuurders zijn commercieel, dat is hun bron van inkomsten. Zij bepalen wat je daarvoor betaalt. Dat is een onderdeel van ons kapitalisme. Het is een kwestie van vraag en aanbod. En de vraag is en blijft enorm hoog en dus zullen de huurprijzen hoog blijven.”

Frank: “De pilot van duurhuurders is nog geen groot succes. Het is ons in ieder geval nog nooit gelukt. Iedere keer vindt de verstrekker een reden om niet te financieren. Het mooiste zou zijn als je maatwerk kan leveren, maar dat hebben we nog lang niet voor elkaar. De acceptatie is heel ingewikkeld en de doorlooptijden lopen al op.” 

Eens in de zoveel tijd wordt een "peer-2-peer" leenplatform aangekondigd waarbij mensen onderling een hypothecaire lening kunnen afsluiten. Wat zijn de gevaren van dit soort constructies?

Frank: “Soms wil een klant zakelijk of privé iets financieren wat bij een bank niet past. Dan houd ik soms mijn hart vast. Je zit jaren vast aan een lening die relatief duur is. Bovendien heb je hier het gevaar van overkreditering. Ik ben er niet op uit om klanten in de schulden te werken. Maar als zo’n partij zich houdt aan de gedragscode, kan er niet veel geks gebeuren.”  

Mark: “Ik ben weinig bekend met deze constructies. Er zijn wel geldverstrekkers die hypotheken aan vrienden en familieleden verstrekken. Daar zou ik ook zeker achter staan. Ik ga er dan van uit dat je een weloverwogen beslissing neemt, dat je met hem of haar onder één dak kan wonen. Het risico van ‘uit elkaar gaan’ is niet groter dan bij huwelijken of relaties.” 
 


Lees ook
Dít doen ze anders op de Duitse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Duitse hypotheekmarkt

Waarin verschilt de Duitse hypotheekmarkt met die van de Nederlandse? Een zeer belangrijk verschil is de aanwezigheid van de Bauspar-hypotheek bij onze oosterburen. Deze hypotheekvorm komt in Nederland niet van grond, maar is in Duitsland onverminderd populair.

De huizenmarkt als composthoop
Column

De huizenmarkt als composthoop

Waar het normaalgesproken rustiger wordt op de huizenmarkt tijdens de zomervakantie, zal het nu drukker worden. Wat gaf me dat inzicht? De composthoop.

Gluren bij de buren: in Duitsland doen ze één ding sowieso heel slim
Over de grens

Gluren bij de buren: in Duitsland doen ze één ding sowieso heel slim

Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese landen? Dit keer kijken we naar het Duitse systeem voor woningfinanciering. Volgens hypotheekadviseur en Duitsland-expert John Bonke is er één ding dat ze daar sowieso heel slim hebben bedacht.

Minder hypotheken voor alleenstaanden en eenverdieners

Minder hypotheken voor alleenstaanden en eenverdieners

In de afgelopen vijf jaar is het aantal hypotheken voor alleenstaanden aanzienlijk geslonken. Dat blijkt uit een inventarisatie door MUNT Hypotheken in de eigen portefeuille. Waar in 2017 nog één op de drie hypotheken werd afgesloten door een alleenstaande, is dat in 2022 nog maar 25 procent. De geldverstrekker ziet dat aanvragen twintig procent vaker worden gedaan door tweeverdieners. Het onderstreept andermaal de lastige situatie van alleenstaanden en eenverdieners op de woningmarkt. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.