Driekwart van jongvolwassenen met overwaarde: “Voorlopig niet benutten”

13 mei 2022 Leestijd ± 3minuten
Driekwart van jongvolwassenen met overwaarde: “Voorlopig niet benutten”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Jacques Hendriks van Helder Huis Spaarndam en Jeroen van Grinsven van NBG Hypotheken Nuenen adviseren jongeren met overwaarde deze niet gelijk op te nemen: “Hoezo zou je het nu al te gelde maken?”

Je droombaan vinden, maar ervoor moeten verhuizen? Eén op de drie jongvolwassenen denkt dat dit door de oververhitte woningmarkt niet meer mogelijk is. Zie jij veel consumenten worstelen met dergelijke concessies?

Jacques: “Ik zie dat nauwelijks, eerder andersom. Mensen willen bijvoorbeeld uit de Randstad om ergens te gaan wonen waar het goedkoper is. Maar dan willen ze wel blijven werken in Rotterdam.”

Jeroen: “Ik merk dat vooral starters bereid zijn om hun scope te verbreden en buiten de gewenste woonplaats gaan zoeken. Daarbij zijn de stijgende rentes, de woningkrapte en de verminderde leencapaciteit een doorn in het oog. Door het thuiswerken ontstaan er wel mogelijkheden dat woon-werk minder belangrijk is bij de aankoop van een woning.”

Drie kwart van de huizenbezitters onder de 25 jaar heeft overwaarde. Wat raad jij jongeren aan om met hun overwaarde te doen? 

Jeroen:  “Ik kom die vraag niet vaak tegen, maar ik ben ook pas twee jaar adviseur. Het ligt natuurlijk aan de situatie en wens van de klant. Ik adviseer niet direct om overwaarde op te nemen, dat is niet wenselijk. Je kan wel aan vermogensopbouw denken door bijvoorbeeld te beleggen.”

Jacques: “Als ik hierover zou moeten adviseren, dan zou ik zeggen: houd die overwaarde in stand, dus voorlopig niet benutten. Hoezo zou je het nu al te gelde maken? Ik weet niet wat de toekomstige wensen zijn, maar ik kan mij voorstellen dat zo iemand straks een groter huis wil kopen om bijvoorbeeld in te gaan samenwonen.”

Sinds corona trekken volgens freelanceplatform Fiverr steeds meer mensen, waaronder getrouwde stellen met kinderen, de wijde wereld in om als een soort nomade te reizen en werken. Merk jij ook dat meer mensen hun leven in Nederland achter zich laten?

Jacques: “Dat zie ik wel gebeuren ja, maar vooral in de privésfeer. Ze kopen een boot of camper en gaan reizen. En inderdaad ook veertig plus met kinderen. Men kiest voor de combinatie vrijheid, mooi weer en een goedkoper leven. Je kan zomaar je lasten verlagen met zo’n dertig procent. Welk advies heb je verder nog nodig als je die wens hebt?”

Jeroen: “Ik heb toevallig iemand in de familie die zijn werk op afstand meeneemt op wereldreis. Je kan tegenwoordig veel op afstand en of je dan in Nederland zit of elders, dat maakt niet uit. Je moet in sommige delen alleen even de tijdzones in de gaten houden.”


Lees ook
Adviseurs maken 'dankbaar' gebruik van merkwaardige sprongen in toetssystematiek Nibud
Opinie

Adviseurs maken 'dankbaar' gebruik van merkwaardige sprongen in toetssystematiek Nibud

Er zitten vreemde kronkels in de toetssystematiek voor hypotheken. Op elke ,01 en ,51 schiet de leencapaciteit plotseling omhoog. Dat is heel vreemd, meent adviseur Marco Vonk van Kuipers & Claassen in Amsterdam. Volgens het Nibud heeft deze opvallende stijging van de leencapaciteit te maken met de hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekadvies op de braderie

Hypotheekadvies op de braderie

De bureaustoel van Martijn Rook verhuisde vorig jaar van Rotterdam naar Zevenhuizen, een dorp tussen Gouda en Rotterdam. De Hypotheker ruilde hij in voor Veldsink - Veerman. “Hier proberen we een totaalrelatie met de klanten te onderhouden.”

Langere doorlooptijden: “Het is mijn taak om verwachtingen te managen”
De Kettingvraag

Langere doorlooptijden: “Het is mijn taak om verwachtingen te managen”

In de rubriek De Kettingvraag stelt Harrie-Jan van Nunen aan vakgenoot Edwin Glebbeek van Glebbeek Hypotheken de volgende vraag: “Hoe kunnen we de doorlooptijden van hypotheekdossiers verkleinen?”

Op jacht naar Paarse Krokodillen
Column

Op jacht naar Paarse Krokodillen

Het hoge aantal aanvragen heeft geleid tot lange verwerkingstermijnen, wachttijden aan de telefoon, over en weer onbereikbaarheid en ga zo maar door. We hebben uit het recente verleden geleerd dat bij langere verwerkingstijden de kans toeneemt dat de geldigheid van stukken verloopt. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.