‘Door wanprestatie bank liep klant bijna €4.250 aan belastingvoordeel mis’

15 maart 2023 Leestijd ± 2minuten
‘Door wanprestatie bank liep klant bijna €4.250 aan belastingvoordeel mis’

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Arjen van Doesum van Freek Hypotheek Zaandam over dat ene advies…

Een koppel van 45 en 34 kwam eind vorig jaar bij Van Doesum op kantoor. “De man zou eind februari 35 worden. En de dag dat je 35 wordt, raak je het belastingvoordeel op de overdrachtsbelasting kwijt. We hadden op zich wel wat tijd om de aanvraag rond te krijgen. Maar de eerste geldverstrekker waar ik mee schakelde leverde een absolute wanprestatie.”

Wat was het geval? De man werkte in loondienst bij de overheid, maar werkte daarnaast als bijbaan bij de brandweer. Dat deed hij al 17 jaar en dat leverde hem een extra inkomen op van 8000 euro. De geldverstrekker - onderdeel van een grootbank - weigerde dat inkomen echter mee te tellen. 

“Het brandweerinkomen zou niet bestendig zijn, vond de bank. Als je de maatschappij al zo’n lange tijd dient en kan aantonen dat je dat inkomen elk jaar hebt, waarom is dat niet bestendig? Bovendien, wees blij dat er mensen zijn die dag en nacht opgeroepen kunnen worden om de brand in jouw huis te blussen. Die mensen moet je toch een beetje tegemoet komen?”

De geldverstrekker was echter onvermurwbaar. Ook het midoffice van DAK was stomverbaasd over de houding van de bank en speelde het tot het hoogste niveau bij de geldverstrekker. “In een volatiele rentemarkt heeft de bank ons wekenlang aan het lijntje gehouden met halve toezeggingen, maar uiteindelijk gingen ze toch niet akkoord”, vertelt Van Doesum. 

De verjaardag van de klant kwam ondertussen snel dichterbij. “Toen hebben we de aanvraag bij MUNT ingediend. DAK onderhield korte lijnen met MUNT, binnen drie dagen was de hypotheek rond. De koop passeerde nog net voor de verjaardag de klant. Dat scheelde toch mooi 4.250 euro.”

Van Doesum zweette wel even peentjes. “In de 35 jaar dat ik dit werk doe, heb ik nog nooit meegemaakt dat een geldverstrekker ons zó aan het lijntje houdt. Ook de mensen van DAK waren met stomheid geslagen en hebben alles geprobeerd. De klant had ons natuurlijk aansprakelijk kunnen stellen voor de extra kosten als het allemaal mis was gelopen. Gelukkig is het daar niet van gekomen.” 

Arjen van Doesum: "In de 35 jaar dat ik dit werk doe, heb ik nog nooit meegemaakt dat een geldverstrekker ons zó aan het lijntje houdt."

Lees ook
Hypotheekmarkt herstelt zich: ‘Mensen hebben weer energie om de markt op te gaan’

Hypotheekmarkt herstelt zich: ‘Mensen hebben weer energie om de markt op te gaan’

De hypotheekmarkt trekt langzaam weer wat aan. Dit is te danken aan de wat lagere rente van de laatste tijd en de prijzen die aan het afnemen zijn. “De markt komt weer op gang”, zegt Ben Biesbrouck van De Hypotheekshop in Haarlem Centrum.

Huurders vrezen bij voorbaat kansloos te zijn op koopmarkt

Huurders vrezen bij voorbaat kansloos te zijn op koopmarkt

Veel huurders willen graag overstappen naar een koopwoning, maar kloppen niet aan bij een adviseur. Zij gaan ervan uit dat ze sowieso geen kans maken, zo blijkt uit een representatief onderzoek van MUNT Hypotheken onder bijna tweeduizend huishoudens. 64 procent van de huurders in Nederland overweegt momenteel een overgang naar een koopwoning. Het is voor hen echter moeilijk om een woning te kopen, omdat ze vaak niet over genoeg eigen vermogen beschikken en lastig vermogen kunnen opbouwen. 

Inflatie en de gevolgen voor de hypotheekmarkt
Cijfers & onderzoeken

Inflatie en de gevolgen voor de hypotheekmarkt

Met dalende energieprijzen en druk van de Europese Centrale Bank (ECB), zou je verwachten dat de inflatie daalt. Maar in februari steeg de inflatie juist in heel Europa. Ook in Nederland nam de inflatie toe van 7,6% in januari naar 8% in februari.  Sjoerd van Dijck, analist Investor Relations bij DMFCO, legt uit hoe dat komt, wat de toekomst brengt en wat de gevolgen zijn voor de hypotheekmarkt.

Antoinette Kalkman: “Het intermediair is vooral bezig met z’n eigen portemonnee”
De Koplopers

Antoinette Kalkman: “Het intermediair is vooral bezig met z’n eigen portemonnee”

Een blad voor de mond heeft Antoinette Kalkman nooit genomen. De directeur van Nationale Waarborg, oud-eigenaar en oprichter van Flexfront, is kritisch op hoe weinig de hypotheeksector doet voor de consument. “Klantbelang staat zelden op de eerste plaats.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.