Documentloos aanvragen in de nabije toekomst

02 mei 2023 Leestijd ± 2minuten
Documentloos aanvragen in de nabije toekomst

De krapte op de huizenmarkt vraagt om grote aantallen nieuwe woningen. Na de verschuiving van de Provinciale Statenverkiezingen van half maart, wordt in verschillende provincies hard nagedacht over bijzondere coalities. Het is nog maar de vraag of het stikstofdossier hier snel mee wordt opgelost. Dit vraagstuk ligt buiten de directe invloedssfeer van de hypotheekketen, maar het raakt ons. Gelukkig zijn er veel dingen waarop we wél invloed kunnen uitoefenen. Het hypotheekaanvraagproces bijvoorbeeld. Dat kan gemakkelijker, sneller en betrouwbaarder.  

Stel je eens voor dat je binnenkort samen met je klant een hypotheek aanvraagt zonder administratieve rompslomp, met één druk op de knop. Zonder het eindeloos scannen en mailen van losse documenten. De werkelijkheid is helaas nog anders. Uit onderzoek blijkt dat het handmatig moeten aanleveren van benodigde stukken nog steeds de meest genoemde frustratie is van consumenten in het hypotheekproces. Maar ook voor adviseurs is het een bron van ergernis als een dossier niet meteen geaccepteerd wordt. Met alle tijd die daarmee verloren gaat.  
 
Wij zetten ons in voor goede dienstverlening en in dit kader voor een documentloos aanvraagproces.  
 
Denk bijvoorbeeld aan de werkgeversverklaring. Door rechtstreeks te putten uit de bron, in dit geval het UWV verzekeringsbericht, voorkom je onnodige handelingen en boek je tijdwinst. Want het maakt de stap van en naar een werkgever overbodig. Met nog twee voordelen. Geen dubbel werk meer. Gegevens die er al zijn, hoef je niet nog een keer aan te leveren. En minder foutgevoelig. Bij elk los document dat gestuurd wordt, kunnen er fouten insluipen.  
 
Steeds meer marktpartijen werken met brondata en willen dit verder ontwikkelen. In de werkgroep Brondata onder regie van HDN onderzoeken we samen met geldverstrekkers, hypotheekadviesorganisaties en softwareleveranciers hoe we dit het beste kunnen doen. Meer dan 60 partijen hebben al het convenant Brondata ondertekend. Hierin spreken we af dat we het mogelijk willen maken dat de consument per 1 januari 2025 een hypotheek kan afsluiten op basis van alleen data, dus volledig documentloos. 
 
Steeds meer hypotheekadviseurs maken al gebruik van brondata. Maar nog niet allemaal. Wat weerhoudt je om mee te doen? Welke drempels moeten nog worden weggenomen? Ja, een nieuwe werkwijze vraagt in het begin tijd, geld en aandacht. Maar het levert ook direct iets op. Minder gedoe, sneller en betrouwbaarder. Minder ballast dus en meer tijd voor het goede gesprek. 

Grote organisaties als Kadaster, UWV, KvK, DUO, Mijnpensioenoverzicht en MijnOverheid zetten grote stappen in het ontsluiten van digitale bronnen. Waar sta jij met jouw praktijk? Een toekomst met een betere en efficiëntere dienstverlening aan de consument, meer digitaal en datagedreven, is dichterbij dan je denkt.   


Lees ook
Starters met vitaal beroep grijpen straks weer mis: “De oplossing is het gouden ei”

Starters met vitaal beroep grijpen straks weer mis: “De oplossing is het gouden ei”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Maurice Cuvelier van Financieel Fit Haarlem laat zijn licht onder meer schijnen op de kansen van alleenstaande starters met vitale beroepen op de woningmarkt.

“Ik ben in het vak gerold door een gesprek met mijn eigen hypotheekadviseur”
Adviseur van de maand

“Ik ben in het vak gerold door een gesprek met mijn eigen hypotheekadviseur”

Jan van Kooy, Manager Hypotheken van De Financiële Alliantie in Zwolle, is met zijn 28 lentes een fris gezicht in het vak. Een paar jaar geleden maakte hij de overstap van internationaal accountmanager in de farmacie naar hypotheekadviseur en hij heeft nooit meer teruggekeken.

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Duurzaam betaalbaar en betaalbaar duurzaam
Column

Duurzaam betaalbaar en betaalbaar duurzaam

‘Meer betaalbare koopwoningen’. Het is een oproep die we veelvuldig horen. Maar wat betekent dit eigenlijk? Voor NHG betekent een betaalbare koopwoning in ieder geval dat de financiering verantwoord is. Dat de koper de lasten zowel nu als in de toekomst kan dragen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.