DNB: woningmarkt koelt af door stijgende hypotheekrente

13 juni 2022 Leestijd ± 2minuten
DNB: woningmarkt koelt af door stijgende hypotheekrente

De huizenprijsgroei zal in 2022 en daarna afvlakken. Dat houdt verband met de stijgende hypotheekrente. Die zal in 2024 oplopen naar bijna 4%, zo blijkt uit de vandaag gepresenteerde Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten van De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens DNB zijn de huizenprijzen sinds het dieptepunt in 2013 bijna verdubbeld. De dalende hypotheekrente, de verlaging van de overdrachtsbelasting en het tekortschietende woningaanbod hebben hieraan bijgedragen. Gemiddeld genomen zijn de prijzen in 2022 naar verwachting 13,9% hoger dan in het jaar ervoor.

Voor 2023 en 2024 is de verwachting dat de huizenprijzen gematigd doorstijgen met 3,7% en 2,5%. Dat is ongeveer gelijk aan de geraamde inflatie voor die jaren.

Ontwikkeling leenruimte

Dat de huizenprijsgroei in 2022 en daarna afvlakt, komt volgens DNB vooral door de verwachte ontwikkeling van de leenruimte. De leenruimte van een huishouden hangt grotendeels af van het nominale inkomen en de hypotheekrente. Terwijl de verwachte inkomensgroei positief bijdraagt aan de leenruimte dragen stijgende hypotheekrentes negatief bij.

Door meer economische onzekerheid wereldwijd, de sterk oplopende inflatie en het verkrappende monetaire beleid zijn de kapitaalmarktrentes recent opgelopen. De verwachting van DNB is dat dit zal leiden tot verder stijgende hypotheekrentes.

In de raming van de centrale bank loopt de gemiddelde rente op nieuwe hypotheekcontracten dan ook op, van 1,7% in 2021 naar 3,8% in 2024. De laatste keer dat de hypotheekrente met ongeveer 2 procentpunt toenam was in de periode 2005–2008.

Vaker kortere rentevaste periode

DNB stelt ook dat stijgingen van de hypotheekrente beperkt worden doordat huishoudens vaker kiezen voor een kortere rentevaste periode. Omdat korte rentes doorgaans lager zijn dan lange, dempt dit de gemiddelde rente op nieuw afgesloten hypotheekcontracten.
Ook reageert de rente op nieuw afgesloten hypotheekcontracten met vertraging op de tarieven die hypotheekverstrekkers publiceren.
 


Lees ook
Gaan de renteplannen van de ECB de huizenmarkt hard raken?

Gaan de renteplannen van de ECB de huizenmarkt hard raken?

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Antoine van de Laar van Staals & Van de Laar en Arco Kleimeer van GeldXpert hebben het over de aankondiging van de verhoogde rente door de Europese Centrale Bank: “De vraag is of het een dempend effect zal hebben op de marktwaarde van woningen.”

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Bouw knarrenhofjes en breng de doorstroming op gang
Column

Bouw knarrenhofjes en breng de doorstroming op gang

Een gesprek over de woningmarkt gaat al snel over starters. Logisch, want dit is de groep die geen overwaarde heeft opgebouwd via een eerdere woning en daardoor minder gemakkelijk toegang krijgt tot de koopwoningmarkt. Maar, zouden we het niet wat vaker over senioren moeten hebben?

Hypotheekadvies geven aan expats: 7 vragen én antwoorden

Hypotheekadvies geven aan expats: 7 vragen én antwoorden

Elke hypotheekadviseur werkt zo nu en dan aan de financiering van een buitengewone woning. In deze rubriek gaan we op zoek naar bijzondere locaties. Dick van Leeuwen werkt als hypotheekadviseur in en rondom Den Haag, waar een kwart van zijn klantenportfolio bestaat uit arbeidsmigranten.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.