Dít doen ze anders op de Litouwse hypotheekmarkt

08 november 2022 Leestijd ± 2minuten
Dít doen ze anders op de Litouwse hypotheekmarkt

Het eigenwoningbezit in Litouwen is aanzienlijk. Bijna alle Litouwse huishoudens bezitten een koopwoning, wat verschillend is van Nederland. De loan-to-value is ook lager dan in Nederland, maar wanneer huizenkopers een beroep doen op een overheidsprogramma, hoeft er niet of nauwelijks eigen vermogen te worden ingelegd. 

Volgens Hypostat bedroeg het Litouwse eigenwoningbezit in 2021 90,3%. Litouwen werd in de Europese Unie alleen voorbijgestreefd door Slowakije (90,9%), Hongarije (91,7%) en Roemenië (95,8%). In de gehele Europese Unie was het eigenwoningbezit vorig jaar 65,2% en in ons land bedroeg dit 68,9%.

In 2021 waren er 39.849 woningtransacties in Litouwen. Dit is een stijging van 21% ten opzichte van een jaar eerder. 2021 was zelfs een recordjaar voor de vastgoedmarkt in Litouwen, zo blijkt uit cijfers van het State Enterprise Center of Registers. Sommige appartementen in Vilnius werden voor het eerst voor meer dan €2 miljoen verkocht.

Russische invasie

Dit jaar is er een kentering op de Litouwse vastgoedmarkt gekomen, als gevolg van de invasie van Rusland in Oekraïne, de explosief gestegen inflatie en de hogere hypotheekrente. In sommige maanden is de inflatie in Litouwen zelfs hoger dan 20%, vooral als gevolg van de stijgende energieprijzen.

Door de heersende onzekerheid op de markt is het tempo waarin woningen worden gekocht vertraagd, stelde Jokūbas Markevičius, hoofd van de afdeling Financiële Stabiliteit van de centrale bank van Litouwen. Maar zelfs nu ook de groei van de huizenprijzen afneemt, blijven woningen in Litouwen veel te duur. Bovendien is volgens Markevičius het aanbod van woningen in hoofdstad Vilnius afgenomen, omdat “er niet veel keuze is”.

Weinig rechten voor huurders

De lage aantrekkingskracht van de huurmarkt in Litouwen heeft onder meer te maken met het gebrek aan subsidies voor huurders. Bovendien hebben huurders in Litouwen weinig rechten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland. Vastgoedexperts dringen erop aan dat de Litouwse overheid voor de minstbedeelden huren betaalbaarder maakt. 

Door de hoge huren komen ook studenten niet aan geschikte woonruimte in de grote steden.

Loan-to-value op 85%

Net als in veel andere Europese landen is in Litouwen de maximale loan-to-value 85%, tegenover 100% in Nederland. Kopers moeten in Litouwen dus 15% eigen geld meenemen - en buitenlanders vaak nog meer. Wanneer een beroep wordt gedaan op een steunprogramma van de overheid, hoeven kopers veel minder - en soms zelfs helemaal niets - aan eigen vermogen in te leggen. Ook kan dit zorgen voor een lager rentetarief.
 


Lees ook
De meeneemregeling kan bij sommige hypotheekverstrekkers een hoofdpijndossier vormen – óók voor de adviseur
Column

De meeneemregeling kan bij sommige hypotheekverstrekkers een hoofdpijndossier vormen – óók voor de adviseur

Twee jaar geleden was een vriendin bezig met een nieuwe hypotheek. Haar adviseur raadde de goedkoopste hypotheekverstrekker aan. Ik vermoedde dat deze partij niet op de lange termijn betrokken zou willen zijn in hypotheken en dus misschien niet de meest geschikte partij was. Ik noem deze partijen vaak de “hit and run” hypotheekbeleggers/verstrekkers. Ze ging terug naar de adviseur, maar deze gaf aan dat dit een onzin argument was en dat het beheer van de hypotheek niet zo spannend was. 

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

De jubelton verdwijnt: “Ouders zullen zich niet laten weerhouden”

De jubelton verdwijnt: “Ouders zullen zich niet laten weerhouden”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector en leggen een adviseur een aantal stellingen voor. Deze week geeft Jeroen van Grinsven van NBG zijn visie over het verdwijnen van de jubelton, de daling van particuliere investeerders en de bouw van houten huizen.

Vloedgolf aan funderingsproblemen treft huiseigenaren en hypotheekverstrekkers

Vloedgolf aan funderingsproblemen treft huiseigenaren en hypotheekverstrekkers

Door de aanhoudende droogte van afgelopen zomer rolt er een stortvloed aan funderingsproblemen over ons land. Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) luidt de noodklok: “We zien tien keer meer meldingen binnenkomen dan gebruikelijk”, zegt Dick de Jong, senior adviseur bij KCAF. 1 miljoen panden lopen volgens het kenniscentrum gevaar. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.