Dít doen ze anders op de Amerikaanse hypotheekmarkt

23 augustus 2022 Leestijd ± 3minuten
Dít doen ze anders op de Amerikaanse hypotheekmarkt

Net als de Nederlandse hypotheekmarkt heeft de Amerikaanse hypotheekmarkt momenteel veel last van de stijgende rente. In de VS is de stijging van de hypotheekrente zelfs nog veel groter. Daarnaast worden potentiële huizenkopers in de VS streng getoetst. Aan de hand van een ‘credit check’ wordt beoordeeld of zij kredietwaardig zijn.

De Amerikaanse hypotheekmarkt staat dit jaar zwaar onder druk, nadat de Amerikaanse centrale bank een paar keer de rente fors heeft verhoogd. De centrale bankiers hebben bovendien laten doorschemeren dat ze de rente dit jaar nog verder gaan verhogen, omdat zij de inflatie te hoog vinden. Deze renteverhogingen hebben een zeer negatief effect op de Amerikaanse huizen- en hypotheekmarkt, stelt Michiel Groenendijk. Hij is eigenaar van het makelaarsbedrijf Florida Solutions en werkt vanuit Orlando.

Funest effect

“De huizenprijzen zaten tot voor kort sterk in de lift. Maar sinds de Federal Reserve bezig is de rente te verhogen, heeft dat een funest effect op de woning- en hypotheekmarkt in de VS”, meent Groenendijk. “Die is tot stilstand gekomen. Je ziet het bijvoorbeeld aan de nieuwbouw. Tot voor kort was de vraag heel hoog, maar je ziet nu dat veel nieuwbouw niet verkocht wordt. Ook wordt er weer tussen kopers en verkopers onderhandeld over de verkoopprijs. Tot voor kort gebeurde dat nauwelijks meer.”

Volgens Groenendijk hebben de renteverhogingen de Amerikaanse hypotheekrente flink omhoog gestuwd. “Een jaar geleden bedroeg de rente voor een hypotheek van dertig jaar zo’n 3%. Nu ligt die liefst op 5,8 tot 5,9%. Bijna een verdubbeling dus. De renteniveaus gaan hier per week met tienden omhoog. Dat heeft grote gevolgen voor gewone Amerikanen, mensen die ‘van looncheque tot looncheque’ leven. Hun leencapaciteit wordt steeds verder ingeperkt.”

Strenge credit check

Een groot verschil met Nederland is de heel strenge credit check in de Verenigde Staten. De uitkomst hiervan is een zogeheten credit score. Die bepaalt of een huizenkoper wel of niet kredietwaardig is. “Deze credit score loopt van 300 tot 850. Zit je onder de 500, dan hoef je niet aan te kloppen bij een geldverstrekker, want dan ben je niet kredietwaardig”, stelt Groenendijk. “Een bijzonderheid hierbij is dat mensen die in het Amerikaanse leger hebben gediend, eerder een hypotheek kunnen krijgen. Ze hoeven ook minder aan te betalen voor de kosten koper.”

Via de credit score kan een Amerikaanse hypotheekverstrekker onder meer nagaan wat het aankoopgedrag van de huizenkoper is. “Hier kan een aankoop bijvoorbeeld niet doorgaan als je in de tussentijd een auto met een creditcard hebt gekocht. Dat kan ook gevolgen hebben voor de hoogte van je hypotheekrente”, aldus Groenendijk.

Wat kunnen wij in Nederland van de Amerikaanse hypotheekmarkt leren? Een lastige vraag, vindt Groenendijk. Volgens hem kunnen Amerikanen vooral leren van het Nederlandse systeem. “In de VS kun je vrij snel uit een woning worden gezet. Als je een half jaar niet je hypotheek betaalt, ben je direct de klos. Nederlandse huizenbezitters worden daarentegen meer beschermd. Dat vind ik een beter systeem.”

Dit is het zevende deel van een zomerserie, waarin we de Nederlandse hypotheekmarkt vergelijken met die in andere landen.


Lees ook
Dít doen ze anders op de Zwitserse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Zwitserse hypotheekmarkt

De Zwitserse hypotheek- en woningmarkt ziet er heel anders uit dan de Nederlandse. Zo is de hypotheekadviesbranche heel klein, bezitten weinig mensen een eigen woning, kan er niet boetevrij worden afgelost en bestaan Zwitserse hypotheken uit twee delen.

Dít doen ze anders op de Spaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Spaanse hypotheekmarkt

De bloeiende Spaanse hypotheekmarkt ziet er simpeler uit dan de Nederlandse. Geen aflossingsvrij, maar vrijwel alleen annuïteiten. Daarnaast is de LTV een stuk lager en bestaat er in Spanje een leeftijdsgrens voor het aflossen van de hypotheek.

"Maximale hypotheek daalde nog verder omdat de rente opnieuw steeg"
Dat ene advies

"Maximale hypotheek daalde nog verder omdat de rente opnieuw steeg"

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Bas van Hoorn vertelt over dat ene advies…

Dít doen ze anders op de Italiaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Italiaanse hypotheekmarkt

De hypotheekmarkt in Italië verschilt op sommige punten van de Nederlandse. Zo bestaat aflossingsvrij niet en is de maximale LTV een stuk lager. Maar wat het meest opvalt: veel hypotheken in Italië zijn afbetaald.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.