Discussie over verplichte warmtepompen: “Je kan niet in andermans portemonnee kijken”

20 mei 2022 Leestijd ± 3minuten
Discussie over verplichte warmtepompen: “Je kan niet in andermans portemonnee kijken”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Romany Staring van Visie op Hypotheken Vianen en Richard Bloedjes van Bloedjes en Eriks ergeren zich aan de verplichting van hybride warmtepompen vanaf 2026. “Een enorme investering, terwijl deze misschien niet rendeert.”

In de Nederlandse hypotheekmarkt is de helft aflossingsvrij. Waarom heeft deze hypotheekvorm dan toch een negatieve reputatie?

Romany: “Mensen zijn er soms voorzichtig mee, met het oog op een crisis. Als de huizenmarkt instort, dan heb je een uitdaging als je niet hebt afgelost. Maar nu hebben we een topmarkt. Vaak adviseer ik bij interesse dertig procent aflossingsvrij, daarmee zit je goed. Dan heb je lage maandlasten, maar beperk je het risico. Daar voelen de meesten zich prettig bij.”

Richard: “Aflossingsvrij is niet goed, zo koppen de media, want als je op termijn geen inkomen hebt dan heb je een probleem. In de praktijk ligt het genuanceerder. Als een adviseur inzicht heeft in het toekomstperspectief en hij of zij de klant juist informeert over de aflossing aan het einde van de looptijd, dan is het een prima alternatief om de maandlasten te drukken.”

Is een cv-ketel aan vervanging toe, dan moeten consumenten verplicht een hybride warmtepomp instaleren per 2026. Wat vind je van deze beslissing van minister Hugo de Jonge? 

Richard: “Ik ben allergisch voor dingen die moeten. Deze verplichting is heel kort door de bocht. Het is een enorme investering, terwijl dat misschien niet rendeert. Bij een oude woning waar de wind door de kieren giert, is het weggegooid geld. Ik ben geen fan van het wetsvoorstel. Ik ben wel pro verduurzamen en voor het bespreekbaar maken van energiebesparende maatregelen aan tafel.”

Romany: “Dat vind ik nogal wat. Je kunt niet in andermans portemonnee kijken. Sommigen hebben het heel zwaar gehad de afgelopen twee jaar. Een deel van de bevolking heeft het überhaupt financieel zwaar. Alles wordt duurder en dan ga je ze ook nog eens verplichten om een warmtepomp te installeren. Ik weet niet of we hierop voorbereid zijn, dat je dit verplicht kan stellen.”

Het aantal verleende bouwvergunningen lag in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 13 procent lager dan een jaar eerder. Gaat het ooit goedkomen met de woningbouwambities?

Romany: “Wat moet ik hier nog over zeggen? Het is heel krom dat bouwen wordt tegengehouden, terwijl het juist zo belangrijk is. Het is een politiek spelletje wat gespeeld wordt. Ik zie het ook om mij heen. Mensen hebben een pand gekocht en dan krijgen ze daar geen woonbestemming op, terwijl er een woningtekort is. Waarom werkt niet iedereen mee aan het gezamenlijke doel?”

Richard: “Er zijn zoveel tegenstrijdige belangen. Er schreeuwen mensen om een woning. Alleen zijn er omwonenden met een beetje uitzicht die zeggen: we houden die honderd woningen tegen. En áls die bezwaren worden weerlegd, heb je nog de stikstofcrisis en wat nog meer. Het gaat nooit goed komen. Of je moet straks zonder vergunning kunnen bouwen, maar dat gebeurt al helemaal niet.”


Lees ook
Waarom is de reputatie van aflossingsvrij toch zo slecht?
Column

Waarom is de reputatie van aflossingsvrij toch zo slecht?

Anderhalve week geleden gaf ik een college aan studenten in Maastricht en kreeg de vraag: “Verstrekken jullie aflossingsvrije hypotheken?”. Mijn antwoord: “De Nederlandse markt is 50% aflossingsvrij dus zeker verstrekken wij ook aflossingsvrij.” Gevolgd door de tegenvraag: “Vinden jullie dat niet eng?”. Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. Bijvoorbeeld ook als ik praat met de pensioenfondsen en verzekeraars die geld beschikbaar stellen aan MUNT voor het verstrekken van hypotheken. 

Miljoenenwoningen: 'Ik zie een rem op overbiedingen'

Miljoenenwoningen: 'Ik zie een rem op overbiedingen'

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Mieke Pannekoek van Finzie Boxmeer en Marco Vonk van Kuipers & Claassen Amsterdam bespreken onder meer de exponentiële groei van miljoenenwoningen: “De overheid moet anticyclisch beleid voeren.”

Veel klanten hebben moeite met lezen: ‘Hou hypotheekadvies simpel en helder’

Veel klanten hebben moeite met lezen: ‘Hou hypotheekadvies simpel en helder’

Een op de vijf Nederlanders heeft moeite met lezen. De uitleg bij financiële producten is voor deze groep vaak onbegrijpelijk. Hoe kunnen adviseurs helpen? Liesbeth van der Zijden van Stichting Makkelijk Lezen geeft tips en uitleg.

“Ik hielp mijn ouders hun hypotheek pensioenproof te maken”
Dat ene advies

“Ik hielp mijn ouders hun hypotheek pensioenproof te maken”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Jantien Schipper vertelt over dat ene advies…

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.