Deze muziekjournalist treedt alsnog in de voetsporen van zijn ‘finance familie’

24 december 2019 Leestijd ± 3minuten
Deze muziekjournalist treedt alsnog in de voetsporen van zijn ‘finance familie’

Onno Schram was veel meer geïnteresseerd in muziek, dan in de financiële wereld waar zijn vader en opa actief waren. Tot hem verteld werd dat ‘playtime over’ was. Zijn verhaal en dat van zijn vader Frank Schram leest u in deze aflevering van ‘Finance Families’.

Het begon allemaal bij opa

“Mijn vader werkte voor een drukkerij en runde in de avonduren een assurantiekantoor en een affiliatie van de Nederlandse Middenstands Spaarbank (NMS),” vertelt Onno’s vader Frank Schram. “Misschien is toen wel ergens een zaadje geplant voor de financiële sector. Het was fascinerend. De mensen uit de buurt brachten hun geld naar mijn vader en dat werd netjes bijgeschreven op hun spaarbankboekje. Op zaterdagochtend bracht mijn moeder al die contanten dan onderin de fietstas naar het postkantoor.” 

Frank Schram bracht later zelf een groot deel van zijn carrière door bij ABN Amro. “We zullen wel ergens mee besmet zijn, mijn beide zussen zijn ook bij banken gaan werken.”

Zo vader, is niet altijd zo zoon

Hoewel Onno Schram thuis veel verhalen hoorde over zijn vaders werk bij ABN Amro, had hij niet direct de neiging om ook in de financiële wereld te stappen. “Nou ja, ik had wel een cijfer-tik, maar daar was het dan ook mee gezegd. Ik had veel meer interesse in muziek. Eigenlijk studeerde ik Europese studies, maar ik grossierde in bijbaantjes in de muziek. In de cd-winkel en op een gegeven moment mocht ik ook muziekrecensies schrijven voor dancemagazines en zo werd ik muziekjournalist.” Onno Schram klom zelf uiteindelijk ook het podium op als DJ, maakte radio en produceerde ook zelf muziek.

Private banking

Ondertussen maakte Frank Schram een glansrijke carrière bij ABN Amro. “Nou ja, ik maakte ooit ook nog een uitstapje naar Paribas, maar ik was al snel weer terug bij ABN Amro. Op den duur mocht ik me daar bezighouden met effecten en van daaruit rolde ik de private banking in.” Na dertig jaar heeft Frank Schram met een aantal van zijn oude relaties nog steeds een goede band. “Ook nu ik niet meer voor ABN Amro werk, begeleid ik nog een aantal van die families met betrekking tot allerlei onderwerpen.”

Een goed gesprek met pa

Zoon Onno Schram was in die tijd al lang van studie gewisseld en deed nu Management Economie en Recht (MER). “Nou heb ik daar wel heel erg lang over gedaan, want ik was natuurlijk met die muziek bezig.” Uiteindelijk voerden Frank en Onno Schram een goed gesprek tijdens een familieweekend. “Mijn vader heeft toen heel vriendelijk, maar duidelijk uitgelegd: playtime is over. Ergens begon het bij mij ook wel te knagen. Het leven als freelance muziekjournalist was financieel alles behalve aantrekkelijk. Ik heb toen besloten om mijn afstudeerstage te gaan doen. En dat deed ik bij Syntrus Achmea, tóch in die financiële sector hé? En waar kwam ik terecht in mijn eerste baan? Jawel: ABN Amro!”

Heel verschillend maar toch (steeds meer) hetzelfde

Hoewel bij Frank Schram nog de hele dag Radio 4 aanstaat en bij Onno Schram de liefde voor hardcore nog lang niet over is, zijn ze het wel met elkaar eens: “We lijken steeds meer op elkaar. Ook qua werk.”

Onno Schram zal nog steeds niet snel iets doen met beleggen, maar hij houdt zich wel bezig met persoonlijke financiën. Hij is nu ketenmanager bij MUNT Hypotheken. “Een mooi bedrijf dat zich richt op het verstrekken van eerlijke hypotheken; met een goede rente en dito voorwaarden. Dit doet MUNT op een manier die mensen, wat mij betreft, écht helpt.” Daar zijn vader en zoon het trouwens sowieso over eens: “Financiële dienstverlening moet draaien om eerlijk en persoonlijk advies.” 

De vraag is nu alleen nog of dit ook weer wordt overgedragen op de volgende generatie. We merken het snel genoeg, want op 11 december is Onno’s dochter en Frank’s kleindochter Vera geboren.
 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Deze hypotheekadviseur maakt er een sport van om zijn tarief te verlagen

16 januari 2020 Marco Anjema is de eerste hypotheekadviseur van de maand in ...

Laten we nou gewoon ons gezond verstand gebruiken

06 november 2019 Ellen Hensbergen praat u in deze column weer helemaal bij ...

Dit is de ideale geldverstrekker, volgens hypotheekadviseurs…

23 januari 2020 Hoe zou u uw werk als hypotheekadviseur nou nóg beter ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.