De week van Prinsjesdag: “Er gaat niet zoveel veranderen in de woningmarkt”

23 september 2022 Leestijd ± 3minuten
De week van Prinsjesdag: “Er gaat niet zoveel veranderen in de woningmarkt”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week vertelt Arco Kleimeer van GeldXpert onder meer over Prinsjesdag. “Hopelijk investeren gemeenten vooral in huishoudens met slechte labels.”

Op Prinsjesdag was er ook aandacht voor de woningmarkt. Het ministerie maakt 300 miljoen euro extra vrij om huishoudens te helpen bij het beperken van de energierekening. Hoe kijk jij aan tegen deze en andere maatregelen?

“Er gaat niet zoveel veranderen in de woningmarkt. 300 miljoen euro klinkt als veel, maar het is eigenlijk niet veel. Er zijn ongeveer tien miljoen huishoudens. Kijk, alles wat met verduurzamen te maken heeft, is positief voor nu én de toekomst. Het scheelt nu in de portemonnee en we gaan iets zorgvuldiger om met onze planeet. Maar – even gechargeerd – het is dertig euro per huishouden.”

“Hopelijk investeren gemeenten vooral in huishoudens met relatief slechte labels. Geldverstrekkers geven nu extra rentekorting als een woning een A-label heeft. Maar ze moeten juist korting geven als iemand een woning van een F- naar een D-label brengt. Dat stimuleert mensen met een slecht label om aan de gang te gaan.”

Funda is van plan een hypotheek te introduceren. Hoe kijk jij aan tegen deze ontwikkeling?

“Het verbaast mij helemaal niet dat zij die markt aanboren. Funda zit op een goudmijn. Ik vrees alleen voor een soort monopoliepositie, als ze het gaan afschermen voor advieskantoren die niet met de NVM samenwerken. Dat is een zorgelijke ontwikkeling voor de markt. Niet iedere eenpitter kan voldoen aan de strikte eisen van de NVM.”

“Makelaars moeten lekker makelen. Je gaat twee onafhankelijke processen, de financiering en aan- of verkoop, met elkaar vermengen. Dat is niet goed. Ik heb dus liever niet dat de NVM zich met hypotheken gaat bemoeien. Laat het hypotheekadvies lekker aan hypotheekadviseurs.”

Het financieren van een nieuwe auto of andere consumptieve goederen wordt steeds vaker geregeld door de hypotheek te verhogen. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs en -bemiddelaars. Snap jij dat ze hier meer toezicht op willen? 

“Ik begrijp het vanuit hun perspectief. Een lening voor een auto heeft niet voor niets een looptijd van maximaal zeven jaar, dat is de afschrijvingsperiode. Moet je die financieren over een termijn van dertig jaar? Er komt immers weer een nieuwe auto na die zeven jaar. Als adviseur moet je de voor- en nadelen bespreken. Aan de hand van die berekening maakt de klant een keuze.”

“Maar het toezicht op hypotheken is al streng genoeg. De wet- en regelgeving is strenger dan op consumptief krediet. Het krediet wordt misschien uitgesmeerd en dus duurder, maar er zijn voorbeelden waarbij het tweehonderd euro scheelt in de maand. Mensen zijn op zoek naar bezuinigingsmogelijkheden. Zolang het past binnen de kaders, zie ik geen bezwaar.”
 


Lees ook
Hocus pocus! Hypotheken kunnen betoverend eenvoudig zijn

Hocus pocus! Hypotheken kunnen betoverend eenvoudig zijn

Een goede hypotheek is duidelijk en simpel: een lening voor je huis, zónder alle abacadabra. Geen gegoochel met moeilijke termen. Wie kan dat beter uitleggen dan een illusionist? Daarom startte MUNT Hypotheken een campagne op met Steven Kazàn en zijn partner Jamie Kames. Kop-Munt sprak met het spraakmakende duo.

“Iedereen kan een hypotheek krijgen, niet iedereen kan in een kasteel wonen”
Adviseur van de maand

“Iedereen kan een hypotheek krijgen, niet iedereen kan in een kasteel wonen”

Met een goede dertig jaar ervaring heeft Pedro Oosthoek, eigenaar van de Hypotheekshop in Etten-Leur, het intermediairsvak stevig zien veranderen. “De boeven zijn we gelukkig kwijt.”

Gaan de huizenprijzen dalen in 2023? “Er zal geen crash komen”

Gaan de huizenprijzen dalen in 2023? “Er zal geen crash komen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week vertelt Hans Stroosma van BTER Financieel onder meer over de mogelijke daling van de huizenprijzen in 2023. “Door het blijvende woningtekort zal er geen crash komen.”

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

In maart 2020 leek Nederland aan de vooravond van een recessie te staan. Die voorspellingen bleken niet te kloppen: na een krimp van 8,4% in het tweede kwartaal, groeide de economie in het derde kwartaal met 7,7%. De groei hield aan, maar blijft dat met hoge inflatie en oorlog in Europa zo? En wat betekent een recessie voor de huizenprijzen? 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.