De vriendenhypotheek wint aan populariteit

01 april 2022 Leestijd ± 3minuten
De vriendenhypotheek wint aan populariteit

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Guido Schotten van VLIEG Financieel Advies Amstelveen en Frank Calis van Hypotheco zien steeds meer vrienden samen een hypotheek afsluiten: “Je haalt je wel wat op de hals als je dit doet.”

De torenhoge inflatie hakt flink in de portemonnee van mensen. Twee op de drie adviseurs maakt zich zorgen over zijn/haar hypotheekportefeuille. Voorzie jij ook problemen bij jouw klanten? 


Guido: “Alles is duurder geworden, dat heeft zeker een effect op je lasten. Bij mijn klanten maak ik mij gelukkig nog niet heel druk. Woonlasten zijn ook de eerste kostenpost die wordt afgevinkt. Natuurlijk houden deze ontwikkelingen mij en mijn klanten bezig, maar ik maak mij geen zorgen.”

Frank: “Ik sluit niet uit dat een klant van ons straks voor een uitdaging komt te staan. Of ik nu iets anders adviseer? Ik probeer uit te leggen wat alles betekent. De rentes zijn behoorlijk opgelopen de laatste tijd. Maar ik ga bewust niet op de stoel van de voorspeller zitten.”

Door de krapte op de woningmarkt kopen vrienden steeds vaker samen een huis. Wat vind jij van de vriendenhypotheek?


Frank: “Die hebben wij nog niet gehad. Ik zou het ook afraden. Je kan geen kant op als je straks geen beste vrienden meer bent. Het wordt erg onderschat. We proberen het onze klanten ook duidelijk te maken, ook bij jonge stellen. Nu ben je samen gelukkig, maar alleen kun je de lasten nooit dragen.” 

Guido: “Ik zie het steeds vaker voorkomen. Het is niet iets wat ik zelf als balletje opgooi. Je haalt je wel wat op de hals als je dit doet. Of ik kritischer ben bij vrienden? Ik moet ze wel goed voorlichten over de voors en tegens. Dan gaan ze vaak denken: is het echt een goed idee?”

In je hypotheek kan je ook de aanleg of het opknappen van je tuin meefinancieren. Zie je dit vaak gebeuren en levert het altijd een hogere woningwaarde op?


Guido: “Het is smaakgevoelig, dus of er sowieso sprake is van waardevermeerdering, dat betwijfel ik. Uit een taxatierapport moet blijken wat de nieuwe tuin betekent voor de waarde van de woning. Vaak wordt het erbij genomen, niet puur een hypotheek om de tuin op te knappen.”

Frank: “Het ligt aan de geldverstrekker wat je kan financieren. Bestrating kan sowieso, maar beplanting verschilt. Terwijl bij het indienen van de declaraties van het bouwdepot amper wordt gecontroleerd. Bovendien, als iemand verhuist gaat diegene toch niet planten uit de tuin trekken?”


Lees ook
Op jacht naar frauduleuze hypotheken

Op jacht naar frauduleuze hypotheken

Door hypotheekfraude wordt naar schatting tientallen miljoenen euro’s financiële en maatschappelijke schade aangericht. Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) probeert deze fraude te voorkomen. “Het komt niet vaak voor dat adviseurs de zaak bedonderen”, vertelt Puck van der Laan, adviseur Veiligheidszaken.

“Het ministerie moet de toezichthouder op de vingers tikken”
Opinie

“Het ministerie moet de toezichthouder op de vingers tikken”

In de rubriek De Kettingvraag stelt Antoine van de Laar uit Someren aan vakgenoot Harrie-Jan van Nunen uit Den Bosch de volgende vraag: “Welke zaken zou jij wijzigen als minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening?”

MUNT lanceert: Dating-app voor woningzoekenden

MUNT lanceert: Dating-app voor woningzoekenden

Door torenhoge huizenprijzen en schaarste op de woningmarkt vissen alleenstaanden steeds vaker achter het net. MUNT Hypotheken schiet hen te hulp met een nieuwe app die huizenzoekers aan elkaar koppelt. Hypotheek At First Sight moet in de loop van april beschikbaar zijn in alle app stores.

Topdrukte: “Door rentestijgingen komen twijfelaars in beeld”
Adviseur van de maand

Topdrukte: “Door rentestijgingen komen twijfelaars in beeld”

Topdrukte zijn ze bij Ruben Steen op kantoor wel gewend. Geregeld komt er een hele bak met nieuwbouwaanvragen langs bij Q Financieel. “Dan draaien we onder grote druk enorme productie. Net als nu.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.