“De toolbox voor toetsing bij 57+ raakt aardig leeg”

28 oktober 2022 Leestijd ± 3minuten
“De toolbox voor toetsing bij 57+ raakt aardig leeg”

In de rubriek De Kettingvraag stelt Petra Koch aan vakgenoot Robert Boekhorst van De Hypotheker Wijchen de volgende vraag: hoe zie je de ontwikkeling van toetsen op werkelijke lasten bij 57+?

“Op basis van werkelijke lasten toetsen is met de hoge rente niet echt meer aan de orde. Er zijn daarnaast niet heel veel mogelijkheden, merk ik. Er is maar een hand vol geldverstrekkers die hier beleid op hebben geschreven met een seniorenpropositie, maar dan geldt er vaak dat er niet verhoogd kan worden of dat het pas kan vanaf de AOW-leeftijd. De toolbox raakt aardig leeg.”

Snap je dat geldverstrekkers kritisch zijn op dit vlak?

“Als adviseur wil je zoveel mogelijk opties hebben om klanten te helpen. Over het algemeen vind ik dat die er te weinig zijn. Dat geldt zeker voor deze doelgroep. Ik snap dat er vanuit de geldverstrekkers en overheden controle is op de maximale hypotheek, maar voor sommigen is de regel te scherp. Je wilt een beetje spelen binnen verantwoorde kaders, alleen bestaat die ruimte nauwelijks.”

Met de stijgende rente hoor je vaker het argument dat huren in sommige gevallen slimmer is dan kopen. Geldt dat in jouw ogen voor senioren?

“Nee, ouderen die de stap maken naar bijvoorbeeld een kleinere woning, hebben vaak behoorlijk wat overwaarde. Ze hoeven dan bij lange na niet de waarde van de nieuwe woning te lenen. Om eerlijk te zijn verwacht ik dus niet dat ouderen meer voor huren gaan kiezen. Dan blijven ze eerder langer in hun huidige woning wonen.”

Doorstroming op de woningmarkt is hard nodig. Wie kan senioren overtuigen?

“Ik hoop dat kinderen hun ouders blijven stimuleren. Vaak gaat een volgende stap pas spelen als een van de twee wegvalt. Ik zie juist dat de keuze om in een vroeger stadium kleiner te gaan wonen, veel rust geeft aan klanten op leeftijd. Als je kleiner gaat wonen, heb je lagere maandlasten en minder onderhoud. Het is echter een generatie die minder openstaat voor veranderingen. Ze zien verhuizen als een enorme stap.”

Los van het sentiment, vinden ouderen (online) hypotheken lastig?

“Tegenwoordig gaat veel digitaal, iets wat deze doelgroep niet goed kan. Zij zijn meer gebaat bij fysiek en frequent contact. Ik zit dan ook vaak samen met ouderen om hen te begeleiden met het verzamelen van een documenten. Dit moeten ze opvragen met een DigiD, waar senioren tegenaan kunnen lopen. Dit samen doen maakt het proces een stuk eenvoudiger en fijner voor hen.”

Welke vraag wil jij graag stellen aan je opvolger in De Kettingvraag?

“Wat zijn volgens jou opties om het voor starters makkelijker te maken op de woningmarkt?”


Lees ook
Bijna geen duurhuurhypotheken: “Eigenaarslasten eten extra ruimte op”

Bijna geen duurhuurhypotheken: “Eigenaarslasten eten extra ruimte op”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een hypotheekadviseur, door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week onder meer over de status van duurhuurhypotheken. Succesvolle cases zijn op één hand te tellen. Jammer maar logisch, vindt Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek Eindhoven.

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Nederlandse huishoudens onwetend over invloed schulden op hypotheek
Cijfers & onderzoeken

Nederlandse huishoudens onwetend over invloed schulden op hypotheek

Wie een telefoonabonnement of een leasecontract voor een auto afsluit, kan daarmee de hoogte van de maximale hypotheek beïnvloeden. Gesneden koek voor adviseurs, maar de doorsnee Nederlander staat daar niet bij stil, zo blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder ruim duizend Nederlanders met een hypotheek.

Rente op studieleningen: “Nibud gaat dit vast meenemen in nieuwe normen”

Rente op studieleningen: “Nibud gaat dit vast meenemen in nieuwe normen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur, door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week onder meer over de schulden van jongeren. Zij hebben meer betalingsproblemen en zien de rente op studieleningen stijgen. “De voorlichting moet beter”, stelt Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.