De toekomst na 30 jaar NHG: hoe gaan we verder?

02 november 2023 Leestijd ± 3minuten
De toekomst na 30 jaar NHG: hoe gaan we verder?

Sinds 1993 spannen wij ons ervoor in dat consumenten tegen gunstige voorwaarden veilig en verantwoord kunnen lenen voor de aankoop van hun woning. Vanaf die tijd werd de maximale hypotheek gekoppeld aan de waarde van de woning en het inkomen van de aanvrager. De inkomenstoets van NHG werd in 2007 zelfs de standaard voor àlle hypotheken.

In de afgelopen 30 jaar hebben 2,8 miljoen woningeigenaren een hypotheek met NHG afgesloten. Daarvan ging het in 2,15 miljoen gevallen om de aankoop van een woning. In die tijd hebben we meer dan 1 miljard aan verliesdeclaraties uitgekeerd - het grootste deel in de jaren van de kredietcrisis.

Nu hebben we te maken met nieuwe uitdagingen. Een niet uitputtende opsomming: 

  • woningschaarste;
  • het achterblijven van de woningbouw; 
  • hoge huizenprijzen; 
  • starters die moeite hebben toe te treden;
  • hoge hypotheekrente, inflatie en hoge energielasten;
  • verduurzaming en klimaateisen. 

Ook de woningfinancieringsmarkt zal moeten meebewegen met de eisen van de tijd. 

Meebewegen

Op 9 november staat ons jubileumevent in het teken van Hypotheek in Beweging. Samen met de markt willen we gaan verkennen wat dat betekent, ook voor de woningfinanciering van de toekomst. Is het afsluiten van een hypotheek die 30 jaar loopt met elke maand hetzelfde bedrag nog van deze tijd? Een hypotheek die niet meebeweegt met de veranderingen in iemands leven? Kunnen we consumenten beter helpen? Kunnen we nog beter voorkomen dat consumenten financiële problemen krijgen?

Ik moest laatst iets regelen met betrekking tot een hypotheek en het viel me op dat er weinig is veranderd in de afgelopen jaren. Voor mij was het een bevestiging dat verbetering mogelijk en nodig is.
Een hypotheek van de toekomst, welke beelden roept dat bij jou op? Ik denk aan andere woningen en andere consumentbehoeften. En ook aan veranderde dienstverlening met producten die wonen, pensioen en zorg combineren. Of financiering vanuit communities en veranderingen van spelers. 

Acceptatieproces

Er liggen zowel voor en tijdens het acceptatieproces als bij de looptijd van een hypotheek veel mogelijkheden om dat dichterbij te brengen. Denk alleen al aan het gebruikmaken van data-inzichten en technologie. Daardoor kunnen consumenten direct weten wat ze kunnen doen. Tegelijkertijd kunnen wij dan beter voorspellen wat het betaalgedrag is van een consument en welke risico’s daarbij horen. 

Kortom, meer oplossingen op maat. De huidige digitale consument is daar al steeds meer op ingesteld en verwacht het ook. Het zijn relevante pluspunten als een hypotheek in de toekomst consumenten meer regie geeft door een groter financieel inzicht en handelingsperspectief én zorgt voor minder financiële stress en minder/geen betalingsproblemen.

Flexibele hypotheek

Een eerste stap zou een flexibele hypotheek kunnen zijn. Een hypotheek die perfect meebeweegt met de levens van consumenten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zul je misschien denken. Wij zien het als richtpunt voor verbeteringen van de woonfinancieringsmarkt.  Op weg naar de hypotheek (of eigenlijk woningfinanciering) van de toekomst, die beter is voor consumenten. Op 9 november gebruiken we onze jubileumbijeenkomst om samen met onze partners in de woningmarkt die toekomst met elkaar te verkennen. We zullen bespreken hoe zo’n hypotheek van de toekomst eruit kan zien. Daar ligt een uitdaging voor iedereen.

Samen met de markt willen we vernieuwen en verbeteren voor consumenten, discussies opstarten en taboes doorbreken, verbindingen zoeken en aangaan, zaken agenderen en aanjagen. Als NHG gaan we ook de komende jaren voor een duurzaam en betaalbaar thuis waar je kunt gaan en blijven wonen, ook als het tegenzit. Waar denk jij aan bij een hypotheek in beweging? Samen zorgen we voor een betere woontoekomst voor consumenten. 
 


Lees ook
Verkiezingsprogramma’s staan bol van woonplannen: “Hoop vooral dat volgende regering blijft zitten”

Verkiezingsprogramma’s staan bol van woonplannen: “Hoop vooral dat volgende regering blijft zitten”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week deelt Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg zijn visie op de programma’s van politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen.

Beloon het verduurzamen van een woning, niet het aanschaffen van een energiezuinige woning
Column

Beloon het verduurzamen van een woning, niet het aanschaffen van een energiezuinige woning

Prinsjesdag ligt weer achter ons. De Tweede Kamer heeft alles wat betrekking heeft op de woonproblematiek niet-controversieel verklaard. De behandeling van wetten en wetswijzigingen kan dus gewoon doorgaan, al is dat laatste behoorlijk relatief, want de effectieve tijd die de Tweede Kamer overhoudt na de Algemene Beschouwingen en het verkiezingsreces dat eind oktober al ingaat, is hooguit vijf weken. 

Wat kun je als adviseur doen met social media?

Wat kun je als adviseur doen met social media?

Waar liggen de kansen voor hypotheekadviseurs op social media? We vroegen Alexander Vijfvinkel, social media specialist, om tips. 

Afsluiten ORV niet meer verplicht: minder aanbieders en meer schrijnende situaties

Afsluiten ORV niet meer verplicht: minder aanbieders en meer schrijnende situaties

Sinds januari 2018 is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) voor een NHG-hypotheek niet meer verplicht. Dat heeft tot gevolg dat steeds minder mensen een ORV afsluiten, wat volgens verzekeraars en de AFM tot schrijnende situaties kan leiden.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.