De stap van bankadviseur naar onafhankelijk intermediair: Sonja den Blanken

06 oktober 2017 Leestijd ± 3minuten 208 views
De stap van bankadviseur naar onafhankelijk intermediair: Sonja den Blanken

Van bankkantoor naar onafhankelijk intermediair. Veel adviseurs hebben deze overstap gemaakt. Wat zijn hun bevindingen? Wat is er veranderd in hun werk? En wat zijn de voordelen voor klanten van de keuze voor een bank of een onafhankelijk intermediair? We duiken erin met Sonja den Blanken FFP, financieel adviseur bij Hypotheek Visie Hilversum.

Lees ook het verhaal van Dirk Kempen, hypotheekadviseur bij De Hypotheekshop Eindhoven.

Sonja den Blanken runt sinds 1 september 2016 samen met Sabine Bomhof het kantoor van Hypotheek Visie in Hilversum. Beiden zijn afkomstig van Rabobank; Sonja werkte er tien jaar. “Bij Rabobank was het na het behalen van mijn FFP-diploma logisch om door te stromen naar de private banking klanten. Dan gaat het vooral om vermogensbeheer en dat trok mij minder. Samen met Sabine ben ik gaan kijken of we iets voor onszelf konden beginnen. We gaven de voorkeur aan een formule, omdat alle randvoorwaarden dan goed geregeld zijn. Het beste gevoel hadden we bij Hypotheek Visie. Bovendien konden we dan kiezen voor een vestiging in Hilversum, mijn geboorteplaats. Daardoor konden we profiteren van ons netwerk.”

Wereld opengegaan
In de basis ervaart Sonja in de adviesgesprekken niet eens zoveel verschillen: het draait om de klik en de kwaliteit van het advies. “Maar er is een wereld voor me opengegaan als het gaat om keuzemogelijkheden. Een van de grootste eyeopeners is de automatische rentedaling, terwijl die eigenlijk zo logisch is: dat zou iedere partij moeten bieden. Destijds was ik alleen maar pro-Rabobank; er was geen betere partij. Nu vind ik het superfijn dat je de beste aanbieder kunt zoeken voor de klant: financieel, maar ook wat betreft voorwaarden. Bovendien zitten we nu meestal vaker om tafel met een klant. Bij de bank werd na twee gesprekken de offerte getekend en dan was het klaar.”

Het eerste jaar dat ze onderweg is, heeft Sonja echt nodig gehad om thuis te raken in de voorwaarden van de diverse aanbieders. “Het is vlieguren maken. Je zou haast pleiten voor een overstapcursus. Het leren van de voorwaarden en verschillen tussen aanbieders is het moeilijkste aan de overstap.”

Bank soepeler bij uitzonderingssituaties
Wat zijn andere verschillen volgens Sonja? “Doordat het een coöperatieve bank is die dicht bij het werkgebied staat, houden ze meer rekening met de persoonlijke situatie van de klant, als er maar een behoorlijke argumentatie is. Daardoor kun je er ook een hypotheek afsluiten in niet-standaard situaties, bijvoorbeeld als je minder dan tien jaar voor je pensioenleeftijd zit, minder dan drie jaar zelfstandig ondernemer bent en zijn zelfs situaties met een persoonsgebonden budget of partneralimentatie bespreekbaar.”

Ook nu kiest Sonja nog wel eens voor Rabobank als hypotheekaanbieder. “Maar niet vanwege de lage rente. Voor starters kom ik eigenlijk nooit uit bij Rabobank. Wat ik soms nog wel mis aan de bank is het sparren met collega’s: de lijntjes zijn er kort, dus een zakelijk inkomen checken kan heel snel. Dat moet ik nu nog opbouwen in mijn netwerk.”


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

26 stemmen (gemiddeld 3,5 van 5).

Anderen bekeken ook

De stap van bankadviseur naar onafhankelijk intermediair, Dirk Kempen

29 september 2017 Van bankkantoor naar onafhankelijk intermediair. Veel adviseurs hebben deze overstap ...

Cas Verhage, Nh1816: “Voor financieel adviseurs is een mooie toekomst weggelegd”

11 oktober 2017 Nh1816 heeft zich de laatste decennia ontwikkeld tot dé adviseursverzekeraar ...

De hypotheekmarkt in Nederland bezien door buitenlandse ogen

19 oktober 2017 De afgelopen weken hebben we in de serie Over de ...

Eerste fase hypotheekadvies steeds vaker digitaal

19 januari 2016 Nergens in Europa doet men meer bankzaken via internet dan ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.