De rente stijgt, maar geldt dat ook voor het huizenaanbod?

28 april 2022 Leestijd ± 2minuten
De rente stijgt, maar geldt dat ook voor het huizenaanbod?

Wie een paar maanden geleden bij mij aan het bureau zat om de financieringsmogelijkheden van een mogelijk droomhuis te laten berekenen, krijgt een half jaar later een compleet ander plaatje voorgeschoteld. Hetzelfde huis is flink in waarde gestegen. Dat geldt helaas ook voor de maandlasten voor dat huis, terwijl de maximale leencapaciteit voor de hypotheek is gedaald. 

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) sprak begin deze maand over een lichte bries op de oververhitte woningmarkt: er stonden meer woning te koop in het eerste kwartaal van 2022 ten opzichte van het laatste kwartaal in 2021. Ondanks het briesje zijn de huizenprijzen echter niet gedaald, gemiddeld steeg die nog steeds met meer dan 10%. 

Het aanbod van woningen blijft bijzonder laag, terwijl het aantal woningzoekenden juist heel hoog blijft. Ondanks de stijgende rente en de (niet onbelangrijk) stijgende energieprijzen, ziet de gemiddelde huishoudpot er anders - en kariger - uit dan een paar maanden geleden.  

Klanten die vorig jaar zomer nog een berekening hebben laten maken bij een hypotheekadviseur doen er dus goed aan om hetzelfde droomhuis nog een keer door te laten rekenen. Je wilt namelijk niet voor verrassingen komen te staan aan het einde van de eerste maand in je nieuwe huis. Die zomervakantie na twee corona jaren willen we niet nóg een jaar opschuiven.  

Voor ons als adviseurs ligt er wel een taak om de gemoederen een beetje te bedaren op: ondanks de sterk oplopende rente, liggen de tarieven nog steeds historisch laag. Tegelijkertijd is een waarschuwing op zijn plaats, want het is maar de vraag of de oplopende rente uiteindelijk invloed zal hebben op de huizenprijzen. Zolang de rij zoekenden nog lang is en het aanbod zeer beperkt, zal de waarde van woningen niet afnemen. 

Quintus Winkler is eigenaar van De Hypotheker in Maarssen.


Lees ook
Woningmarkt: veel minder verkopen, prijzen blijven stijgen
Cijfers & onderzoeken

Woningmarkt: veel minder verkopen, prijzen blijven stijgen

Het aantal woningverkopen is in het eerste kwartaal opnieuw fors gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal te koop staande woningen nam ook af, terwijl de gemiddelde koopsom in het vierde kwartaal met 13% steeg. Dat blijkt uit cijfers van Taxatheek.nl.

‘Leennormen worden waarschijnlijk aangescherpt vanwege inflatie’

‘Leennormen worden waarschijnlijk aangescherpt vanwege inflatie’

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Paul Swinkels en Hans Stroosma van BTER Financieel Leeuwarden bespreken de mogelijke aanscherping van de leennormen. “Het had al veel eerder moeten gebeuren.”

Van Bruggen: ‘Tien jaar vast wint weer terrein’
Cijfers & onderzoeken

Van Bruggen: ‘Tien jaar vast wint weer terrein’

Tien jaar vast is weer terug in de schijnwerpers. De aanhoudende stijging van hypotheekrentes zorgt dat consumenten wat minder geneigd zijn hun hypotheekrente twintig of dertig jaar vast te zetten, stelt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep.

Waarom gaat de hypotheekrente nu eigenlijk omhoog?
Column

Waarom gaat de hypotheekrente nu eigenlijk omhoog?

3 februari was voor mijzelf een historische werkdag. Sinds het begin van mijn carrière daalden rentes bijna alleen maar. Nu zat ik op mijn zolderkamer in corona-quarantaine te kijken naar rentes die verticaal omhoog liepen tijdens de ECB persconferentie.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.