“De relatievorm doet er niet toe, alleen duidelijke afspraken zijn belangrijk”

Interview met Franca Snoeijs
30 augustus 2021 Leestijd ± 3minuten
“De relatievorm doet er niet toe, alleen duidelijke afspraken zijn belangrijk”

Hypotheekondernemer Franca Snoeijs (gespecialiseerd in vrouwelijke ondernemers en managers) heeft gemerkt hoe de hypotheekwereld de afgelopen decennia is veranderd op het gebied van gendergelijkheid en diversiteit. Volgens haar is de tijd voorbij dat hypotheekverstrekkers er automatisch vanuit gaan dat een man de hypotheekaanvraag doet.

Alleen als vrouw kun je onderschat worden

Meer dan twintig jaar geleden begon Franca Snoeijs, als een van de weinige vrouwen destijds, haar eigen hypotheekadvieskantoor. Ze had een groot voordeel toen, vindt ze zelf. “Onderschat worden is iets dat schijnbaar voorbehouden is aan vrouwen - en dat kon ik uitbuiten in de goede zin van het woord. Als iemand mij niet ‘voor vol’ aanziet, kan ik namelijk alleen nog maar overpresteren.”

De eerste propositie van Snoeijs’ advieskantoor was ‘voor vrouwelijke ondernemers en managers, maar zonder de mannen buiten te sluiten’. Dat was vooral een marketingconcept, maar het effect was dat het geen traditioneel 'hetero of macho' kantoor is geworden. Verder is Snoeijs er niet vaak mee bezig dat ze vrouw is in een mannenwereld. “Heel eerlijk gezegd heb ik daar bijna nooit iets negatiefs van gemerkt”, vertelt Snoeijs vrolijk. “Hooguit dat ik eerder opval, omdát ik nog steeds tot een minderheid behoor."

De genderneutrale schoonheidsfoutjes zijn er wel uit

De tijd is nu wel voorbij dat geldverstrekkers er in hun communicatie automatisch vanuit gaan dat het een man is die de hypotheekaanvraag doet. Dat was wel anders toen Snoeijs net begon. “Ik was voor mezelf en mijn medewerkers heel streng dat daar geen fouten in gemaakt werden”, vertelt Snoeijs. "De eerstgenoemde is degene met het hoogste inkomen, zo is de volgorde. Maar ondertussen zie je dat soort fouten bijna niet meer bij geldverstrekkers. Bij het notariaat is dat helaas nog wel het geval, daar valt nog een boel te halen."

Alleen wanneer huwelijkspartners besluiten om gezamenlijk beide achternamen te gebruiken, wil het nog wel eens mis gaan. “Het is vast heel romantisch,” stelt Snoeijs, “Maar zo’n dubbele achternaam maakt het wel wat ingewikkelder om iedereen correct te adresseren en dat is juist heel belangrijk en respectvol."

Tijd voor de volgende stap: de ‘relatievormneutrale’ hypotheek

Er is wel één punt waarin hypotheekverstrekkers nog neutraler kunnen optreden volgens Snoeijs: de relatievorm. “Of het nu twee broers, ouders en kinderen, drie goede vrienden of vier liefdespartners zijn, het zou niet uit moeten maken voor de hypotheek”, vindt Snoeijs. Een scheiding kun je volgens haar ook in die situaties goed afdekken met duidelijke afspraken in het hypotheekcontract en de akte van levering. Eventueel aangevuld met een nieuw type samenlevingscontracten die geschikt zijn voor andere relatievormen.

“Ik had laatst nog twee broers die samen een hypotheek wilden”, vertelt Snoeijs. “Dat was lastig, want wat als één van de broers een partner zou krijgen en daarmee verder zou willen? Volgens mij kun je dat prima afdekken, net zoals dat gebeurt bij gehuwde en samenwonende mensen waarbij de kans maar liefst 50% is dat ze uit elkaar gaan.” 

Nu de woningmarkt steeds krapper wordt lijken hypotheekverstrekkers wel steeds flexibeler te worden bij het verstrekken van hypotheken aan bijvoorbeeld een vriendengroep die samen wil wonen. Dat is een prima ontwikkeling vindt ook Snoeijs. “Maar uiteindelijk doet die relatievorm er natuurlijk niet toe, als de afspraken maar helder zijn.”

Franca Snoeijs is eigenaar van Snoeijs Consultants Financieel Adviseurs in Nijmegen.


Lees ook
“Niets mis met de aflossingsvrije hypotheek”
Opinie

“Niets mis met de aflossingsvrije hypotheek”

  De laatste tijd staat hij weer meer in de belangstelling: de aflossingsvrije hypotheek. Sinds 2013 kunnen huizenkopers geen fiscaal voordeel meer krijgen, als ze een aflossingsvrije hypotheek afsluiten en leek hij langzaam uit beeld te verdwijnen. Maar door de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt wordt deze hypotheekvorm weer ‘actueler’, zegt adviseur Ruud van Est. Zijn collega Wilbert Streefkerk vindt dat er ‘niets mis’ is met de aflossingsvrije hypotheek, al is de vraag bij hem niet groot.

“Het hele sociale stelsel moet op zijn kop”

“Het hele sociale stelsel moet op zijn kop”

  Vraag zzp'ers naar hun arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en al snel hoor je dingen als ‘te duur’ of ‘er wordt toch te weinig uitgekeerd als ik echt ziek ben’. Is het tijd voor een alternatief voor de traditionele AOV? We leggen de kwestie voor aan twee experts.

“Door de coronacrisis zijn we nu in het hele land actief”
Adviseur van de maand

“Door de coronacrisis zijn we nu in het hele land actief”

Het contact met uiteenlopende mensen en het luisteren naar hun verhalen. Dat is voor Jeroen van Lunen het mooiste aspect aan zijn vak als financieel adviseur. Van Lunen is sinds 24 jaar eigenaar van DGA Financieel Adviseurs in Den Haag en voorziet particulieren, expats en met name zelfstandigen uit de hele regio Haaglanden van advies. “Wij komen ondernemers uit de meest uiteenlopende branches tegen.”

Webinar: Is oversluiten het nieuwe verhuizen?

Webinar: Is oversluiten het nieuwe verhuizen?

De vraag naar oversluiten blijft ook dit jaar groeien. 1 op de 4 hypotheken wordt op dit moment afgesloten door oversluiters. Weet u hoe u uw oversluitende klanten het beste kunt bijstaan? Woon het interactieve webinar 'Is oversluiten het nieuwe verhuizen?' bij en blijft volledig op de hoogte. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.