De proef van NHG, verlaging van risico-opslag en de LTV

28 januari 2022 Leestijd ± 3minuten
De proef van NHG, verlaging van risico-opslag en de LTV

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg en Antoine van de Laar van Staals & Van de Laar Hypotheek uit Someren worden blij van de duurhuurders-proef van NHG: ‘Een grote groep wordt hiermee geholpen’.

Vier hypotheekaanbieders en de Nationale Hypotheekgarantie beginnen een proef om duurhuurders te helpen aan een hypotheek. Wat vind jij van deze ontwikkeling?

Klaas: “Het maatwerk dat we nu heel af en toe kunnen toepassen, wordt hiermee breder geaccepteerd. Normaal kan maatwerk alleen bij de gratie van de acceptant en door de vaardigheden van de adviseur. Hierdoor wordt straks een hele grote groep bediend die nu onterecht in een huurhuis zit.”

Antoine: “Echt super! Het is raar dat je met een hypotheek tegen de meest strenge normen aanloopt, terwijl je wel een huis van 3.000 euro per maand kan huren. Het is een rare schijntegenstelling. Mensen die tussen wal en schip vallen kun je nu alsnog helpen.” 

De eerste WOZ-beschikkingen vallen weer in de bus. De hogere woningwaarde kan invloed hebben op de maandlasten. Heeft het zin om je risico-opslag op je rente te verlagen?

Antoine: “De WOZ-waarde is niet meer toepasbaar voor het bepalen van de risicoklasse, dus dan moet je eerst een taxatie doen. Ik vind het overigens jammer dat dit niet kan door Europese richtlijnen, dat het een desktop taxatie moet zijn. Aanvechten van de beschikking? Dat heeft in deze tijd en markt denk ik geen zin."

Klaas: “Het ligt eraan: hoeveel levert het de klant op? Een daling van 0,03% op de hypotheekrente scheelt je misschien acht euro per maand, dat is voor een investering van achthonderd euro voor een taxatierapport niet echt lonend.”

De loan to value wordt niet verlaagd door het nieuwe kabinet. Is deze standvastigheid een slimme beslissing of juist naïef? 

Klaas: “Ik ben daar wel gelukkig mee. Voor starters is het makkelijker om een huis te kopen. Voor hen is sparen met een forse huur moeilijk. We hebben het goed op orde hier in Nederland. Er is misschien een hoge schuldenlast, maar er is bijna geen hypotheek meer volledig aflossingsvrij. We kunnen wel tegen een stootje met al die annuïteitenhypotheken.”

Antoine: “Dit is wel een goede beslissing. Ik vind dat de politiek gefaald heeft in het woonbeleid - en nog steeds faalt. Er is geen goed beleid, maar een zwabberbeleid. Je moet een financieel plan maken dat langdurig houdbaar is.” 


Lees ook
Niet verlagen van de LTV? Kabinet toont ballen
Column

Niet verlagen van de LTV? Kabinet toont ballen

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat: een minister voor Wonen & Ruimtelijke ordening! Veel mensen hebben daarvoor gepleit en de geluiden zijn door politiek Nederland gehoord. 

Stater voorspelt: “Aantal transacties neemt af, markt voor oversluitingen droogt op”
De Koplopers

Stater voorspelt: “Aantal transacties neemt af, markt voor oversluitingen droogt op”

De inflatie stijgt, de huizenmarkt zit op slot en de markt voor oversluitingen staat op het punt om op te drogen. Het aantal transacties zal afnemen. Dat stelt Mario Menheere, sinds februari 2021 Managing Director Nederland bij hypotheekdienstverlener Stater.

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Aantal te koop staande woningen verder omlaag, koopsom loopt op
Cijfers & onderzoeken

Aantal te koop staande woningen verder omlaag, koopsom loopt op

Het aantal te koop staande woningen is eind vorig jaar fors gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal verkopen nam ook af, terwijl de gemiddelde koopsom in het vierde kwartaal met 17,7% steeg. Dat blijkt uit een analyse van Taxatheek.nl.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.