De overname van Credit Suisse en de gevolgen voor de hypotheekrente

22 maart 2023 Leestijd ± 2minuten
De overname van Credit Suisse en de gevolgen voor de hypotheekrente

De overname van Credit Suisse door UBS volgde ik op de voet. Gaan centrale banken echt door met het verhogen van de rente, ook als dit betekent dat financiële markten onder de druk van de snel stijgende rente beginnen te piepen en te kraken? 

Waarom is dit belangrijk voor hypotheekrentes? Hypotheekrentes zijn sterk gelinkt aan financiële markten. Alle spelers in de financiële markt hebben de keuze tussen het investeren in een risicovrij renteproduct - zoals staatsobligaties -  of investeren in hypotheken. 

Omdat hypotheken complexer zijn en meer risico kennen dan een risicovrij renteproduct moet de hypotheekrente hoger liggen. Dit extra risico van het beleggen in hypotheken is natuurlijk het risico dat een klant zijn hypotheek niet betaalt, maar ook het risico dat klanten hun hypotheek vervroegd aflossen. Of juist het tegenovergestelde, dat nu vaak gebeurt: klanten lossen niet vervroegd af en nemen hun hypotheekvoorwaarden mee naar de nieuwe woning. Hadden ze wel afgelost, dan was een investeerder in een hypotheek juist heel blij geweest met een vervroegde aflossing: de aflossing had dan gebruikt kunnen worden om een nieuwe hypotheek te verstrekken tegen een hogere rente. 

Volatiliteit

Door deze link tussen hypotheken en de risicovrije rente zien we de afgelopen maanden ook een grotere volatiliteit in de hypotheekrente. ECB-bankier Lagarde zei: “De rente wordt verhoogd om inflatie te stoppen, ongeacht de gevolgen voor de economie.” Door die uitspraak schoot de risicovrije rente direct omhoog. 

Een dag na de overname van Credit Suisse is het marktsentiment omgebogen naar hoop. Hoop dat de centrale bank toch niet zo’n harde lijn zal gaan volgen en genade zal hebben voor de financiële markten. Na dergelijk nieuws daalt de risicovrije rente en is het dus mogelijk voor hypotheekverstrekkers om de rente weer te laten dalen. 

De verwachting is dat het nog wel even onrustig zal blijven en dit zullen we dus ook terug gaan zien in de hypotheekrente.
 


Lees ook
Brondata levert De Hypotheker 30% tijdswinst op in oriëntatiefase

Brondata levert De Hypotheker 30% tijdswinst op in oriëntatiefase

Een schoenendoos vol papierwerk voor een hypotheekaanvraag hoort - als het aan Jasper Cuijten ligt - snel bij het verre verleden. De directeur Business Development bij De Hypotheker legt uit waarom zijn organisatie inzet op het gebruik van brondata. “Het is efficiënter voor klant, adviseur en geldverstrekker. Bovendien stelt het de adviseur in staat om betere gesprekken te voeren.”

Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur
Trends

Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur

De markt voor verhuur draait op volle toeren. Veel particuliere beleggers slaan nog snel toe voor de overdrachtsbelasting op 1 januari omhoog schiet. Tegelijkertijd zijn partijen die al langer actief zijn op de markt juist voorzichtig en houden rekening met een crash.

Beïnvloedt onrust straks de woningmarkt? “Je moet monitoren, niet fantaseren”

Beïnvloedt onrust straks de woningmarkt? “Je moet monitoren, niet fantaseren”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Dick van Leeuwen over onzekerheid in de bankenwereld, het communiceren met klanten hierover en de scheve verhoudingen van huur- en hypotheeklasten.

Woningmarkt in Groningen: “De enquête is een erkenning”

Woningmarkt in Groningen: “De enquête is een erkenning”

Begin vorig jaar spraken we met adviseur Ronald Haan over de invloed van de aardbevingen in Groningen op de lokale woningmarkt. Bewoners zaten met de handen in het haar. Nu, een jaar later, blijkt dat de huizenprijzen ook in deze regio (bijna) over de kop zijn gegaan. Wat is er veranderd in een jaar tijd? 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.