De oude vrienden van Nicolaas Pierson maken starters blij

26 april 2023 Leestijd ± 2minuten
De oude vrienden van Nicolaas Pierson maken starters blij

In het jaar 2023 is heel Europa afgestapt van de hypotheekrenteaftrek… Heel Europa? Nee! Een klein land, gerund door onverzettelijke politieke partijen, blijft dapper weerstand bieden aan de Brusselse overheersers.

De hypotheekrenteaftrek is al jarenlang een heilig toverdrankje van de Nederlandse politiek. Het idee is dat de aftrek het eigenwoningbezit zou stimuleren. Alleen was het niet die stimulans waardoor de geboorte van de aftrek in 1893 tot stand kwam.

In dat jaar introduceerde de minister van financiën Nicolaas Pierson de eerste ‘Wet op de Vermogensbelasting’, waardoor mensen belasting moesten betalen over het inkomen. Nu was het Pierson vooral te doen om mensen te helpen. In die tijd was de belastingdruk voor de armen hoger dan voor de rijken. Naast een heffing op het inkomen kwam er daarom ook een heffing op eigenwoningbezit.

Omdat je met een eigen woning geen huur hoefde te betalen omdat je feitelijk huur aan jezelf betaalde, werd dit door Nicolaas gezien als inkomen. Daardoor werd de huurwaarde van je huis opgeteld bij het inkomen.

Elk nadeel moet een voordeel hebben, zo zullen een paar rijke vrienden van de minister moeten hebben gedacht. Die waren natuurlijk allerminst tevreden over dit idee. Pierson bedacht daarom een achterdeur voor zijn rijke vrienden: alle kosten om het inkomen te verwerven, mochten worden afgetrokken van het belastbare inkomen. Zo ook de rente over de leningen.

Zo ontstond een van de duurste subsidies van het land, de hypotheekrenteaftrek. Hoe lang we nog het hoofd kunnen bieden aan Brussels verzet tegen de renteaftrek is maar de vraag. Er wordt al lang geroepen dat er een volledig einde komt aan dit toverdrankje. Maar zolang we de aftrek hebben, zullen met de huidige rentestanden een hoop moedige starters blij zijn met de vrienden van Nicolaas Pierson!


Lees ook
Tien jaar sinds provisieverbod: “Advies kost nu simpelweg te veel geld”
Opinie

Tien jaar sinds provisieverbod: “Advies kost nu simpelweg te veel geld”

Sinds 2013 mogen adviseurs, bemiddelaars en aanbieders van financiële producten geen provisie meer ontvangen voor complexe producten. Tien jaar later ziet Hans Stroosma dat het verbod juist heeft geleid tot een financiële drempel voor consumenten. “Kwetsbare groepen kloppen niet meer aan voor belangrijk financieel advies”, zegt de eigenaar van BTER Financieel Leeuwarden.

Oud-studenten benadeeld: “Laat rente op studieschuld buiten beschouwing”

Oud-studenten benadeeld: “Laat rente op studieschuld buiten beschouwing”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Petra Koch van het kantoor van René van Gameren in Culemborg laat haar licht schijnen over onder meer de aantrekkende markt, starters en studieschulden.

Tijd om bureaucratische muren omver te werpen
Column

Tijd om bureaucratische muren omver te werpen

Het aantal hypotheekaanvragen per maand is van 70.000 naar 30.000 gezakt, zo blijkt uit recente cijfers van HDN. Dat betekent dat adviseurs meer tijd hebben, net als acceptanten. 

Gen Z kiest voor freelancen: “Aantonen dat je een bestendig inkomen hebt”

Gen Z kiest voor freelancen: “Aantonen dat je een bestendig inkomen hebt”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Jeroen van Lunen van DGA Financieel Adviseurs over onder meer de nieuwe generatie op de woningmarkt, die steeds minder vaak kiest voor een vast dienstverband.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.