‘De ORV is altijd onderdeel van het adviesgesprek’

14 april 2022 Leestijd ± 3minuten
‘De ORV is altijd onderdeel van het adviesgesprek’

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Thomas van Splunteren van De Hypotheker aan de Amsterdamse Zuidas en Wilbert Streefkerk van Financieel Fit stellen dat de overlijdensrisicoverzekering altijd in hun adviesgesprekken aan de orde komt. “Als je advies geeft, hoort dat er gewoon bij.”

Volgens Carla Muters van NHG is het de hoogste tijd om een ORV te ontwikkelen die alleen is gekoppeld aan het inkomensrisico en niet aan het traditionele onderpandrisico. Hoe kijk jij hier tegenaan?

Thomas: “De ORV komt tijdens het gesprek met de klant altijd aan bod. Dat doen we al heel lang. Vanuit de Wft moet je met de klant alle life events doornemen, waaronder ook overlijden. Mensen weten niet wat hun situatie is, als één van beiden wegvalt. Daarom moet je dat tijdens het gesprek bespreekbaar maken.”

Wilbert: “Ik ben het volledig eens met Carla Muters. Sinds de opheffing van de verplichting bij NHG-hypotheken worden er fors minder ORV’s afgesloten. Ik vind dat onbegrijpelijk. Als je advies geeft, hoort dat er gewoon bij. En die verzekering kost bovendien heel weinig, ook voor jongeren. Dus waarom zou je het niet doen?”

In de woningbouwplannen van het kabinet worden woningen met koopsommen tot de NHG-grens van 355.000 euro als betaalbaar beschouwd. Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen: voor velen is dat bedrag onbereikbaar. Ben je het daarmee eens?

Thomas: “Ik kan me dit standpunt helemaal voorstellen. Maar ik heb aan de Zuidas geen hypotheken van 355.000 euro. Daar kun je namelijk in Amsterdam geen huis voor kopen. Een gemiddelde starterswoning in Amsterdam is al snel vier ton. We doen bijna geen NHG. Ik denk dat de overheid het nieuwbouwprobleem zou kunnen oplossen via het geven van subsidie. Dat gebeurde vroeger ook.”

Wilbert: “Bij twee salarissen is die 355.000 nog wel te doen, al moet je niet aan de onderkant zitten. Voor de meeste starters is dit heel lastig. Ik denk dat de beschikbaarheid van nieuwbouwwoningen hierbij het grootste probleem is. Meer dan de betaalbaarheid. Er moet meer gebouwd worden om het probleem op te lossen.”

De hypotheekrente laat de afgelopen weken een steeds sterkere stijging zien. Hoe werkt dat door in je eigen praktijk?

Thomas: “Het probleem is dat de meeste geldverstrekkers heel laat bekendmaken dat de rente omhoog gaat. Dat gebeurt vaak één dag van tevoren. Dat is verschrikkelijk. Ze moeten adviseurs hierbij langer de tijd geven. Het zou heel mooi zijn als geldverstrekkers zouden zeggen: je hebt een week de tijd om je klanten op de hoogte te brengen. Ze zouden meer aan de adviseurs moeten denken.”

Wilbert: “Zo’n stijging heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Zo hard in zo’n korte tijd. Als je mensen een half jaar geleden aan tafel hebt gehad, kan hun leencapaciteit zomaar 20.000 tot 30.000 euro minder zijn. Dat komt voor. Ze begrijpen het ook, want we leggen duidelijk uit hoe dit komt. Ik vrees dat het einde nog niet in zicht is. Vrijdag gaat de hypotheekrente bij sommige partijen weer met 0,3 procent omhoog.”
 


Lees ook
Wel of geen ORV? De kracht van de adviseur
Column

Wel of geen ORV? De kracht van de adviseur

Sinds het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) niet langer verplicht is bij een hypotheek met NHG, krijgen wij regelmatig de vraag of NHG een ORV overbodig vindt. Dat is zeker niet het geval. Een ORV heeft in veel gevallen een meerwaarde. Tegelijkertijd is het afsluiten ervan niet voor iedereen wenselijk of nuttig. Dit is afhankelijk van de individuele situatie. Het is de kracht van een adviseur om, samen met de consument, te beoordelen of de ORV meerwaarde biedt op basis van de persoonlijke financiële situatie van de consument.

Het gelijk van uitbesteden en samenwerken
Column

Het gelijk van uitbesteden en samenwerken

Ik spreek natuurlijk voor eigen parochie, maar dan toch; het gelijk van uitbesteden wordt weer keihard bewezen. In deze enorme drukke tijden zie je duidelijk het verschil tussen geldverstrekkers die (een deel) van hun processen en diensten hebben uitbesteed aan gespecialiseerde ketenpartners en de geldverstrekkers die dit niet doen. De doorlooptijden van laatstgenoemde geldverstrekkers rijzen op momenten de pan uit. Met vervelende gevolgen voor adviseurs en met name voor de consumenten.

Paniek is niet nodig: “Men laat de hypotheek niet verslonzen”
Cijfers & onderzoeken

Paniek is niet nodig: “Men laat de hypotheek niet verslonzen”

Bijna twee op de drie hypotheekadviseurs denkt dat de hoge inflatie voor problemen gaat zorgen in zijn of haar hypotheekportefeuille. Dat blijkt uit een poll op deze site. Komt de betaalbaarheid van de woonlasten echt in het geding? 

‘Hoe groter een onderneming is, hoe makkelijker die te verkopen is’

‘Hoe groter een onderneming is, hoe makkelijker die te verkopen is’

De hypotheeksector vergrijst, waardoor bedrijfsoverdrachten de komende jaren steeds vaker zullen plaatsvinden. Maar wat zijn de mogelijke obstakels bij een bedrijfsoverdracht? “Belangrijk is transparantie. Niet proberen in het begin relevante informatie achter te houden. Onder het motto: dit is misschien niet zo heel fraai”, zegt overname-adviseur Maarten van Dijk. Dit is het tweede van een tweetal artikelen over bedrijfsoverdrachten.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.