De NHG moet hoger, aantal transacties keldert en problemen na scheiding

25 februari 2022 Leestijd ± 3minuten
De NHG moet hoger, aantal transacties keldert en problemen na scheiding

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Anouk Roest van Anouk Roest Hypotheekadvies in Eerbeek en Ben Biesbrouck van De Hypotheekshop in Haarlem-centrum vinden dat de grens van Nationale Hypotheekgarantie momenteel te laag is. 

De vraag naar NHG-garanties is in 2021 met liefst 27% afgenomen. Ligt de NHG-grens niet veel te laag?

Anouk: “Ik vind dat ze telkens achter de feiten aanlopen. De huizenprijzen stijgen en dan gaan ze pas een jaar later de grens verhogen. Ik vind dat ze die ook tussentijds zouden moeten aanpassen, al weet ik niet zeker of dat mogelijk is. De grens staat nu op €355.000 en ik denk dat je nu zeker op vier ton moet gaan zitten.”

Ben: “Veel woningen zitten door de prijsstijgingen boven het NHG-niveau. De grens is de laatste jaren opgetrokken, maar dit hield geen gelijke tred met de forse prijsstijgingen. Er was verder lange tijd geen groot renteverschil bij woningen met of zonder NHG. Door de forse rentestijging is dit nu anders. Je bent fors duurder uit als je de woning zonder NHG financiert, bij 100% van de marktwaarde.”

Volgens het Kadaster zijn er in januari 43% minder woningtransacties geregistreerd. Herken je dit ook in je eigen praktijk?

Anouk: “Ik heb er niets van gemerkt. Ik ben een kleine zelfstandige en ik heb het nog steeds hartstikke druk. Ik heb een groot netwerk en ben door het hele land actief. Net als januari was februari ook een goede maand. Het loopt gewoon goed door. Ik verwacht ook voorlopig geen afname van de drukte.”

Ben: “Ons eigen kantoor is op dit moment gezegend met veel nieuwbouwprojecten. We zien daarnaast een grote schare aan bestaande klanten, die willen oversluiten met het oog op bijvoorbeeld verbouwingen of schenkingen aan kinderen. Het aantal aankooptransacties van bestaande woningen is op dit moment bij ons wel lager. Dat heeft met het heel lage aanbod te maken.”

Veel stellen, die een eigen woning kopen, denken niet aan de financiële gevolgen als ze weer uit elkaar gaan. Ze krijgen dan betalingsproblemen. Zie je dat ook in je eigen praktijk terug?

Anouk: “Mensen verwachten helemaal niet dat het verkeerd gaat, als ze een woning kopen of een hypotheek oversluiten. Ze zijn er op dat moment niet mee bezig. Je kunt het wel bespreken, maar dat komt niet binnen. Ze verwachten ook dat de zaak binnen een dag geregeld is als ze gaan scheiden, terwijl er regels aan ten grondslag liggen. Dit kost tijd. Maar dat snappen ze niet altijd.”

Ben: “We krijgen regelmatig mensen over de vloer die besluiten uit elkaar te gaan. Geldverstrekkers zijn in dit soort zaken gelukkig redelijk flexibel. Wat we ook zien, is dat door de flinke prijsstijgingen het voor de achterblijvende partner steeds moeilijker wordt om de ander uit te kunnen kopen. De overwaardes zijn veel hoger. Ik denk ook dat mensen vaak onderschatten hoeveel scheiden kost en hoe hoog de kosten kunnen oplopen.”


 


Lees ook
Zorgen om betalingsproblemen na scheiding
Column

Zorgen om betalingsproblemen na scheiding

De inflatie en stijgende energiekosten, huizenprijzen en hypotheekrente; het zijn allemaal factoren die een behoorlijke impact hebben op de portemonnee. Eenpersoonshuishoudens kunnen de stijgende kosten niet of nauwelijks dragen en stellen met relatieproblemen blijven zelfs noodgedwongen bij elkaar vanwege de oververhitte woningmarkt.

Stijgende hypotheekrentes: “We moeten snel in actie komen”
Trends

Stijgende hypotheekrentes: “We moeten snel in actie komen”

De hypotheekrentes zitten sinds begin dit jaar flink in de lift. Een lening met een twintigjarige vaste rente is met 0,45 procentpunt opgelopen naar 1,85%. Dat is gelijk aan het niveau van augustus 2019. Maar adviseurs zien door de stijgende hypotheekrente nog geen afkoeling van de oververhitte woningmarkt.

Vergrijzing? “We hebben als sector missionariswerk te verrichten”
De Koplopers

Vergrijzing? “We hebben als sector missionariswerk te verrichten”

Als 40-jarige adviseur ben je een jonkie in het vak. Dat is een groot probleem dat snel moet worden aangepakt, zegt Michiel Meijer, algemeen directeur van de Van Bruggen Adviesgroep. "Er is te weinig instroom van talenten van buiten de branche."  

Mogelijke zeepbel, stijgende rente en populaire aflossingsvrij

Mogelijke zeepbel, stijgende rente en populaire aflossingsvrij

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Ramón Wernsen van Financial Planning 4 All in Alkmaar en Auke Pul van Baksteen & Pul financiële dienstverleners in Epe denken niet dat er een zeepbel op de Nederlandse woningmarkt is ontstaan.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.