“De komende jaren zijn de grootbanken wel even klaar”

06 mei 2016 Leestijd ± 3minuten
“De komende jaren zijn de grootbanken wel even klaar”

Workaholic of op zoek naar balans? Vakkennis of operationele ervaring? In de rubriek Dilemma is kiezen verplicht. In deze editie Tim Rijvers, directeur van DAK. “De komende jaren zijn de grootbanken wel even klaar.”

Woningmarkt: extra asset class als verbreding of hét nieuwe goudhaantje voor de pensioensector? 
“Wat mij betreft is het vooralsnog puur verbreding. Pensioenfondsen zijn altijd risicomijdend, dus de woningmarkt zal als asset class nooit een heel groot deel uitmaken van hun portefeuille. Bovendien: we hebben genoeg goudhaantjes gehad in onze sector. Overigens denk ik wel dat de hypotheekmarkt voor pensioenfondsen erg interessant is, temeer omdat de betalingsmoraal in Nederland zo goed is. Dat moet een goed gevoel geven, zowel voor Nederlandse als aan buitenlandse beleggers.”

Pensioensector in hypotheken: wel even genoeg zo of het kan nog veel meer? 
“Het voelt fantastisch! Hartstikke mooi dat de hypotheekmarkt dankzij investeringen van pensioenfondsen een enorme boost krijgt. In mijn optiek is er ruimte voor meer. De komende jaren mag er nog wel meer geld uit de pensioensector de hypotheekmarkt in vloeien.”

Banken blijven belangrijke speler in hypotheekland of hun langste tijd is geweest?
“De komende jaren zijn de grootbanken wel even klaar.  Zij hebben andere dingen aan hun hoofd. Zij kunnen simpelweg minder funden doordat ze aan hun balans moeten werken. De vraag is of het later zal terugkeren. De komende jaren is dat nog zeker niet het geval. Ik denk ook dat ze moeite hebben de traditionele denkpatronen te doorbreken. Hooghartigheid, arrogantie speelt hen parten. Dat zit in de cultuur. ‘De consument kan niet om ons heen’, denken ze waarschijnlijk nog steeds. Dat soort denkwijzen moeten van bovenaf worden aangepakt, maar of dat snel en massaal zal gebeuren…”

Workaholic of op zoek naar balans?
“Ik ben een workoholic, maar mijn motto is: keihard werken en op z’n tijd ook keihard plezier maken. Ik heb er nooit moeite mee gehad om de balans te bewaken. Ik heb ook niet zo snel last van stress. Ik maak me wel eens zorgen, maar je moet het niet tot het binnenste poppetje van de matroesjka laten komen, zeg ik wel eens. Als ik ’s avonds een half uur of drie kwartier naar huis rijd, dan ben ik het meestal wel kwijt.”

Jouw functie: vakkennis of operationele ervaring?
“Operationele ervaring, absoluut. Ik draai al een paar jaar mee. Ik heb diepe dalen en hoge pieken meegemaakt. De dynamiek is zó sterk in onze branche. Alles beweegt en verandert. Dat maakt het ook spannend, dynamisch en complex trouwens.”

Houd je zelf (privé) van online uitpluizen of ga je liever meteen naar de adviseur?
“Ik vind het niet leuk om dingen uit te pluizen en heb er ook weinig tijd voor. Ik ben echt een consument die dingen laat regelen. Zeker financiële zaken, al wil ik uiteindelijk wel weten hoe het zit. Onze producten zijn nooit sexy geweest en dat zullen ze ook niet worden.”

Je eigen pensioen is op orde of is er nog werk aan de winkel?
“… Ik moet er echt over nadenken. Dat zegt misschien al genoeg. Ik heb niet helemaal stil gezeten en ik heb er wel een beeld van. Heel gedetailleerd is dat beeld niet; ik moet er nog eens goed naar kijken.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Doorstroming vereist op woningmarkt

03 april 2017 De doorstroom in de woningmarkt hapert voor bepaalde groepen kopers. ...

Adviezen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

06 juli 2017 Niet alle hypotheekadviezen uit het verleden hebben goed uitgepakt. Destijds ...

“Adviseer op basis van netto besteedbaar inkomen”

25 augustus 2017 Financieel adviseurs hebben steeds nieuwe vaardigheden nodig om van toegevoegde ...

Alom kritiek op Consumentenbond: belangenbehartiger hecht weinig waarde aan advies

05 september 2017 De Consumentenbond heeft alom verbazing gewekt met haar kritiek op ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.