De jubelton verdwijnt: “Ouders zullen zich niet laten weerhouden”

11 november 2022 Leestijd ± 2minuten
De jubelton verdwijnt: “Ouders zullen zich niet laten weerhouden”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector en leggen een adviseur een aantal stellingen voor. Deze week geeft Jeroen van Grinsven van NBG zijn visie over het verdwijnen van de jubelton, de daling van particuliere investeerders en de bouw van houten huizen.

De jubelton verdwijnt per 2023. Stelling: huizenprijzen zullen als gevolg van de verdwenen jubelton dalen.

“De huizenmarkt is nog steeds erg krap, maar het is duidelijk dat het sentiment in de afgelopen maanden helemaal is omgeslagen. Het vervallen van de jubelton draagt eraan bij dat potentiële kopers het leenbedrag niet bij elkaar krijgen. Maar mijn mening is dat ouders zich er niet van laten weerhouden om hun kind te helpen. Ik weet dus niet of het effect gaat hebben op de woningprijzen.”

Het aantal bestaande koopwoningen gekocht door investeerders was in het eerste halfjaar lager dan het gemiddelde van de afgelopen vier jaar. Stelling: de maatregelen van de overheid om investeerders te weren op de woningmarkt werpen vruchten af.

“Ja, die hebben wel degelijk effect gehad. Je merkt dat er wel vraag naar is, maar als de kosten duidelijk worden, ziet men er steeds vaker van af. De hogere overdrachtsbelasting in 2023 en de hogere rente zal de consument die wil investeren in een tweede woning afschrikken. De professionele belegger zal daar niet zo voor terugdeinzen, al zie je ook een duidelijke afname in deze groep.”

MUNT Hypotheken gaat houten huizen financieren. De geldverstrekker accepteerde al woningen met houten skeletbouw, maar dit wordt uitgebreid met prefab woningen en houten huizen met betonnen fundering. Stelling: houten huizen zijn de oplossing tegen de hoge CO2 uitstoot van woningbouw.  

“Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de adviespraktijk. Bouw van ‘duurzaamheidswoningen’ kan ervoor zorgen dat er minder vraag is naar staal en beton, waardoor de uitstoot van CO2 zal reduceren. We hebben hierin nog een lange weg te gaan. MUNT biedt een mooie oplossing om ook voor dit soort bouw een financiering te krijgen.”


Lees ook
De meeneemregeling kan bij sommige hypotheekverstrekkers een hoofdpijndossier vormen – óók voor de adviseur
Column

De meeneemregeling kan bij sommige hypotheekverstrekkers een hoofdpijndossier vormen – óók voor de adviseur

Twee jaar geleden was een vriendin bezig met een nieuwe hypotheek. Haar adviseur raadde de goedkoopste hypotheekverstrekker aan. Ik vermoedde dat deze partij niet op de lange termijn betrokken zou willen zijn in hypotheken en dus misschien niet de meest geschikte partij was. Ik noem deze partijen vaak de “hit and run” hypotheekbeleggers/verstrekkers. Ze ging terug naar de adviseur, maar deze gaf aan dat dit een onzin argument was en dat het beheer van de hypotheek niet zo spannend was. 

Vloedgolf aan funderingsproblemen treft huiseigenaren en hypotheekverstrekkers

Vloedgolf aan funderingsproblemen treft huiseigenaren en hypotheekverstrekkers

Door de aanhoudende droogte van afgelopen zomer rolt er een stortvloed aan funderingsproblemen over ons land. Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) luidt de noodklok: “We zien tien keer meer meldingen binnenkomen dan gebruikelijk”, zegt Dick de Jong, senior adviseur bij KCAF. 1 miljoen panden lopen volgens het kenniscentrum gevaar. 

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Dít doen ze anders op de Litouwse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Litouwse hypotheekmarkt

Het eigenwoningbezit in Litouwen is aanzienlijk. Bijna alle Litouwse huishoudens bezitten een koopwoning, wat verschillend is van Nederland. De loan-to-value is ook lager dan in Nederland, maar wanneer huizenkopers een beroep doen op een overheidsprogramma, hoeft er niet of nauwelijks eigen vermogen te worden ingelegd. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.