De hypotheekadviseur: specialist of allround regisseur?

17 mei 2023 Leestijd ± 3minuten
De hypotheekadviseur: specialist of allround regisseur?

Kijkend naar alle ontwikkelingen, kansen en bedreigingen voor een hypotheekadviseur zie ik een belangrijke keuze die elke zelfstandige adviseur zou moeten maken. Ben ik een specialist of ga ik alles rondom wonen regisseren voor mijn klanten?

Ik zie twee trends, misschien zie jij die ook: concentratie en ketenintegratie. Met andere woorden, grotere partijen eten de kleintjes op en partijen in de keten gaan meer activiteiten uitvoeren en schuiven dus op in de keten. 

Het populairste plekje is vanzelfsprekend vooraan in de keten, waar de consument de keuzes maakt en de eerste dienst afneemt. Als de partij vooraan in de keten het goed doet, is én blijft de klant van hem of haar en worden andere partijen afhankelijk van die partij, de leadgenerator. 

De vraag of jouw kantoor specialist of regisseur is, kun je dus ook anders verwoorden. Ben ik zelf de leadgenerator of ga ik zorgen voor een hele goede relatie met één of meerdere leadgeneratoren?

De grootste leadgeneratoren zijn momenteel:

  • Geldverstrekkers die steeds meer de regie pakken in diverse trajecten: verduurzaming, verbouwing, herfinanciering
  • Online consumentenplatforms 
  • Makelaars, die vaak vooraan in de keten zitten en het eerst weten dat een consument een huis zoekt (en dus een financiering nodig heeft)

De afhankelijkheid van anderen is gevaarlijk. Stel, je hebt nu een goede samenwerking met twee makelaars in jouw omgeving, maar één van beiden besluit het hypotheekadvies in eigen beheer te gaan uitvoeren. In dat geval ben je direct een groot deel van jouw leads kwijt. 

Als hypotheek- en financieel adviseur kun je zelf ook een belangrijke leadgenerator zijn. Voor jouw eigen business en die van anderen. In onderstaande figuur staan diverse diensten met directe koppeling met het hypotheek- en financieel advies. 
 

Dat zijn allemaal kansen om in contact te komen - en te blijven - met jouw klanten, jouw eigen leads te genereren en regie te houden over de klantreis. Je kunt per dienst besluiten dit zelf te gaan uitvoeren of er een samenwerking voor aan te gaan. 

In beide gevallen is het verstandig ervoor te zorgen in regie te blijven. Ik zie bijvoorbeeld nog te vaak dat een hypotheekadviseur een klant aandraagt bij een installateur (of een landelijke partij als Susteen, Energiebespaarders etc.) en daarna het contact verliest en niet weet of de klant daadwerkelijk gaat verduurzamen. En dat is een enorme gemiste kans, omdat bij verduurzamen financieel advies onontbeerlijk is. 

Ook is bij elke (grote) wijziging het belang van goed advies onontbeerlijk. Toch merk ik dat een groot deel van de consumenten bij wijzigingen geen onafhankelijk advies meer inwint, en dat kan erg nadelig zijn voor de consument. De consument die ooit jouw klant was.

Dus maak een duidelijke keuze en zorg daarna voor een goede inrichting daarvan. Als je kiest voor specialisme, dan vraagt dat veel van de inrichting en het onderhouden van jouw netwerk met gezonde en voor beide partijen succesvolle samenwerkingsverbanden. Waarbij jij ervoor zorgt dat de andere partij geen behoefte krijgt jouw deel van het werk in eigen beheer te gaan uitvoeren. 

Als je kiest om zelf delen van de keten te integreren, dan vraagt dit vanzelfsprekend veel van jouw eigen organisatie, de inrichting en het managen daarvan. Je kunt namelijk niet alles zelf. Beide keuzes kunnen succesvol zijn als je er vol voor gaat. Het begint met het maken van de keuze. Zullen we afspreken dat je die volgende week hebt gemaakt?

Dylan Dresens is algemeen directeur van Hypotheek Visie.


Lees ook
Ergernis rondom slepende aanvragen: “Ben ik nou de adviseur of jullie?”

Ergernis rondom slepende aanvragen: “Ben ik nou de adviseur of jullie?”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze week met Perry Brouwer van Freek Hypotheek Amersfoort. We vragen hem naar de ontwikkelingen rondom de hypotheekrente en rentevaste periodes. “Tussen tien en twintig jaar zit momenteel niet zo heel veel verschil”, zegt Brouwer.

Het nieuwe pensioenakkoord, ga ik daar iets van merken (als hypotheekadviseur)?
Column

Het nieuwe pensioenakkoord, ga ik daar iets van merken (als hypotheekadviseur)?

Pensioenen en hypotheken zijn meer aan elkaar gelinkt dan vaak wordt gedacht. Zo zijn het niet alleen allebei belangrijke financiële producten, de hoogte van een pensioen heeft ook impact op de hoogte van de hypotheek die een consument kan krijgen. Het verhogen van de AOW met 10% en de mogelijkheid dat een deel van het pensioen in één keer mag worden opgenomen vanaf volgend jaar, komen waarschijnlijk ook terug in uw gesprekken als adviseur met hypotheekklanten.

De oude vrienden van Nicolaas Pierson maken starters blij
Column

De oude vrienden van Nicolaas Pierson maken starters blij

In het jaar 2023 is heel Europa afgestapt van de hypotheekrenteaftrek… Heel Europa? Nee! Een klein land, gerund door onverzettelijke politieke partijen, blijft dapper weerstand bieden aan de Brusselse overheersers.

Huizenprijzen regio Delfzijl in de lift: ‘Overbiedingen bij 80 procent van de verkopen’
Trends

Huizenprijzen regio Delfzijl in de lift: ‘Overbiedingen bij 80 procent van de verkopen’

In het eerste kwartaal lieten bijna alle regio’s in ons land dalingen van de huizenprijzen zien. Een zeldzame uitzondering was de regio rond Delfzijl, waar volgens de NVM-cijfers de prijzen op jaarbasis met 1 procent stegen. “Op mijn kantoor was het eerste kwartaal erg goed. Veel kijkers en potentiële kopers en goede verkoopprijzen”, vertelt Jan Koolhof, makelaar bij Kamp & Koolhof in Delfzijl. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.