De heetste hypotheek topics van 2020 (deel 1)

24 december 2020 Leestijd ± 3minuten
De heetste hypotheek topics van 2020 (deel 1)

Wat waren de onderwerpen waar u het meest in geïnteresseerd was in dit bewogen jaar?

Tags

Tijd om terug te kijken naar de heetste topics van 2020


Heeft hypotheekadvies door banken nog bestaansrecht?


“Als ik naar de Philips Lighting webshop ga, dan snap ik dat ik daar lampen van Philips kan kopen en niet van een ander merk” Op diezelfde manier zou het voor de consument volstrekt helder moeten zijn dat een hypotheekadviseur van een bank alleen de eigen producten aanbiedt. Maar, dat is lang niet altijd het geval, vindt Mark de Rijke, directeur van CMIS Franchise (De Hypotheekshop, Huis en Hypotheek en Hypokeur). De column van De Rijke deed dit jaar veel stof opwaaien.


Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis


Zodra de eerste coronamaatregelen werden ingevoerd, stonden de economische duiders klaar. Eigenlijk had niemand ooit een crisis meegemaakt als deze. Voorspellen hoe de economie zich gaat ontwikkelen blijft dus lastig. Soms kan een terugblik naar eerdere crises helpen. Bijvoorbeeld naar de recessie van 2008/2009, die volgde op de kredietcrisis. Kunnen we lessen trekken uit het verleden?


Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur


Het ging (en gaat) hard op de verhuurmarkt. Beleggers staan bijna letterlijk in de rij om nog dit jaar in actie te komen, omdat een verhoging in de overdrachtsbelasting aanstaande is. Vroeger kochten mensen vastgoed, tegenwoordig kopen ze huur en wordt veel minder gekeken naar de leegwaarde. Is dit nog wel reëel en weten minder ervaren vastgoedbeleggers eigenlijk wel goed waar ze aan beginnen? En wat gebeurt er als deze hype straks resulteert in een crash op de huurmarkt?


Peter Boelhouwer legt de vinger op de zere plekken van de woningmarkt


De woningmarkt was volop in beweging in 2020, maar daardoor verdwenen niet alle problemen als sneeuw voor de zon. Aan het begin van de zomer legde woningmarkt expert prof. dr. Peter Boelhouwer de vinger op de zere plekken. Want moet er meer ruimte komen voor huur om de koopmarkt niet nog verder onder druk te zetten? De groep mensen die graag huurt in het middensegment zal volgens Boelhouwer enkel toenemen. En hoe ziet hij de toekomst van de hypotheekmarkt met alternatieve financieringsoplossingen


Het ging bijna mis in 2012, maar geldverstrekkers hebben ervan geleerd


Tegenwoordig is Ellen Hensbergen directeur van MUNT Hypotheken, maar tijdens de crisis van 2012 werkte ze nog bij NHG. In het oog van de storm probeerde zij toen samen met haar collega’s zoveel mogelijk mensen te helpen. Het waren andere tijden, waarin het beleid van geldverstrekkers in veel gevallen nog anders was. Bijvoorbeeld op het vlak van woningbehoud. Ingewikkelde tijden ook, maar geldverstrekkers hebben er veel van geleerd blijkt nu.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Hypotheek Panel: lossen de nieuwe hypotheekregels wel wat op?

24 december 2020 Er wordt hard gewerkt aan een stabiele woningmarkt, maar dragen ...

Rekenexperts bieden meer maatwerk voor ondernemers

24 december 2020 Hoe wordt de financiële situatie van ondernemers beoordeeld als zij ...

Heeft hypotheekadvies door banken nog bestaansrecht?

04 juni 2020 Mark de Rijke is directeur van CMIS Franchise (De Hypotheekshop, ...

Peter Boelhouwer legt de vinger op de zere plekken van de woningmarkt

02 juli 2020 Een woning kopen, wordt steeds lastiger. Betekent dit bijvoorbeeld dat ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.