Adviseurs zien rente niet dalen
Hoewel de vaste hypotheekrentes de afgelopen week heel licht daalden, voorzien hypotheekadviseurs geen grootschalig einde van de rentestijgingen. Dat blijkt uit een poll onder de bezoekers van deze site.
Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Anouk Roest van AR Hypotheekadvies vindt het logisch dat geldverstrekkers wachten met het verlagen van de hypotheekrente. “De markt is nog heel onrustig.”
“Ik heb dat nog niet hoeven uitleggen. Sommige dingen zijn ook niet uit te leggen, omdat het te vakinhoudelijk is. Stel dat die vraag toch komt, dan leg ik uit dat de markt heel onrustig is. Het is logisch dat geldverstrekkers voorzichtiger worden. Als jijzelf geld aan iemand uitleent, dan kijk je ook naar de risico’s. Dat geldt net zo goed voor geldverstrekkers. De huizenmarkt komt bijvoorbeeld ook weer wat meer onder druk te staan.”
“Het blijft apart dat dit soort dingen voorkomen. Misschien was de adviseur niet op de hoogte van deze situatie? Nee, dat lijkt mij sterk. Kijk, 95 procent van de consumenten kijkt niet naar dit soort juridische details. Zij willen gewoon dat huis. Mensen zijn onwetend en laten na dit het dicht te timmeren. Pas als het misgaat, dan wil men ineens van alles doen. Dit soort zaken wordt besproken door adviseurs, maar men wil het niet horen.”
Wil jij ook een keer meedoen aan de Nieuwsupdate? Mail dan naar [email protected]
Hoewel de vaste hypotheekrentes de afgelopen week heel licht daalden, voorzien hypotheekadviseurs geen grootschalig einde van de rentestijgingen. Dat blijkt uit een poll onder de bezoekers van deze site.
De hypotheekmarkt in Italië verschilt op sommige punten van de Nederlandse. Zo bestaat aflossingsvrij niet en is de maximale LTV een stuk lager. Maar wat het meest opvalt: veel hypotheken in Italië zijn afbetaald.
De Franse hypotheekmarkt is, in vergelijking met de Nederlandse, veel meer recht-toe-recht-aan. De annuïteitenhypotheek is vrijwel standaard, aflossingsvrij is er bijna onbekend en een rentevaste periode van 30 jaar wordt er nauwelijks afgesloten.
De hypotheekmarkt in Groot-Brittannië ziet er op veel punten anders uit dan de Nederlandse. Er is geen provisieverbod en er worden veel kortlopende hypotheken verstrekt. Ook vecht een groot aantal hypotheekverstrekkers om een klein marktaandeel.