“De echte oplossing? Die ligt in het oplossen van de bouwimpasse”

14 april 2025 Leestijd ± 3minuten
“De echte oplossing? Die ligt in het oplossen van de bouwimpasse”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Jan Kralt van De Hypotheekshop in Noordwijk over de middenhuurwet en de beursval van Trump.  

Mona Keijzer sleutelt aan de middenhuurwet in reactie op beleggers die huurwoningen te koop aanbieden. De middenhuren mogen worden verhoogd. Wat betekent dat voor mensen die nu op zoek zijn naar een woning?  

“De voorgestelde aanpassing van de middenhuurgrens moet die uittocht van beleggers enigszins temperen. Voor mensen die nu op zoek zijn naar een woning – zowel huurders als potentiële kopers – heeft dit een dubbel effect. 

Minder beleggers gaan tot verkoop over. Dat stabiliseert op korte termijn de huurmarkt enigszins. Aan de andere kant betekent het ook dat het aanbod op de koopmarkt weer iets krimpt, wat starters niet direct helpt. Zeker niet als het gaat om kleine appartementen die nu juist in trek zijn bij starters. 

Bovendien blijft er een groot probleem onder de motorkap: het bouwen van nieuwe woningen komt moeizaam van de grond. Projectontwikkelaars haken steeds vaker af omdat de eisen vanuit gemeenten, zoals het aandeel ‘betaalbare’ woningen of hoge duurzaamheidseisen, de financiële haalbaarheid onder druk zetten. In combinatie met onzekerheid over belastingdruk en regelgeving, remt dit investeringsbereidheid bij beleggers, pensioenfondsen en ontwikkelaars. 

Het gevolg? Er blijft structureel te weinig gebouwd. Dat raakt zowel de huur- als koopmarkt. Uiteindelijk is het goed dat er wordt bijgestuurd op beleid dat zijn doel voorbij is geschoten. Maar zolang de kern van het probleem - het tekort aan woningen - niet wordt aangepakt met een samenhangende visie op nieuwbouw en financierbaarheid, blijven we vooral symptoombestrijding toepassen. 

Aan de middenhuurknop draaien is relatief eenvoudig. Maar de echte oplossing ligt in het oplossen van de bouwimpasse. En dat vraagt om samenwerking tussen overheden, marktpartijen en financiers.” 

De importtarieven van Donald Trump zorgden voor een beursval. Maar heeft volgens jou zo’n beursval groot effect op de Nederlandse woningmarkt? 

“Op dit moment zie ik daar eigenlijk nog geen directe invloed van. De woningmarkt in Nederland wordt momenteel zó sterk bepaald door schaarste, dat een internationale beursval - zoals die door de importtarieven van Trump - nauwelijks effect lijkt te hebben. Mensen zijn vooral blij als ze überhaupt een woning kunnen kopen; ze laten zich nu niet zomaar afschrikken door internationale economische onrust. 

Wat je natuurlijk wél moet meenemen, is dat we de échte consequenties van dit beleid vaak pas later gaan voelen. Als de maatregelen van Trump – of de reactie daarop in de wereldeconomie – op termijn leiden tot serieuze economische onzekerheid of een flinke terugval in vertrouwen, dan zou dat de woningmarkt op termijn wel degelijk kunnen raken. Want als het consumentenvertrouwen ver genoeg daalt, worden huizenkopers terughoudender. Maar op dit moment is die schaarste nog zó dominant dat die onzekerheid daar nauwelijks doorheen komt. 

Je merkt nu dus nog niet dat mensen hun plannen uitstellen of voorzichtiger worden in hun keuzes. Integendeel: kopers gaan gewoon door, vaak met de gedachte: ‘Als ik nu een kans krijg, dan pak ik die woning’.” 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.