Drukste maand ooit: “Klanten worden gek”

04 maart 2022 Leestijd ± 3minuten
Drukste maand ooit: “Klanten worden gek”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Arjan Eerhart van Rabobank Leeuwarden en Ronald Haan van 'Ronald.' zien de agenda steeds voller lopen: “Iedereen heeft haast om nog te kunnen profiteren van de oude rente.” 

Volgens cijfers van het HDN was februari de drukste maand ooit met ruim 72 duizend aanvragen. Merk jij ook dat het drukker wordt en hoe behoud je het overzicht?

Arjan: “Je merkt het zeker. De klanten worden gek. Iedereen heeft haast met hun aanvraag om nog te kunnen profiteren van de oude rente. Dat zorgt wel voor wat druk en vraagt om goed agendabeheer. En je wil dezelfde kwaliteit blijven leveren, dus je moet je kop er wel bijhouden, maar je kan niet meer doen dan je best.”

Ronald: “We moeten voor een bepaald moment de aanvraag bij de geldverstrekker inschieten voor het oude tarief. Dus ja, we maken extra uren om het allemaal te regelen. Het is daarbij soms lastig om bij de les te blijven. Dagelijks lopen we onze werkvoorraad langs, om te bepalen waar actie benodigd is. Je moet goed prioriteiten stellen.”

Niet alleen de stijgende hypotheekrente houdt de gemoederen bezig. Ook de oorlog in Oekraïne is natuurlijk groot nieuws. Speelt dat ook een rol in het hypotheekgesprek? 

Ronald: “Je ziet het meer aan de verkoopkant. In de makelaardij zie je dat men de verkoop naar voren wil halen. De leencapaciteit holt achteruit. Op kantoor hebben wij tegen elkaar gezegd: we moeten klanten die we recent hebben gesproken weer benaderen. We moeten mensen waarschuwen dat ze niet blijven zoeken met de maximale leencapaciteit.”

Arjan: “Ik heb het daar niet over gehad, andere adviseurs misschien wel. In een proces staat de rente vast. Je hebt vaak zo’n drie weken om het uit te werken voor dezelfde rente. Daardoor valt een bepaalde last van de schouders af.”

De jubelton wordt mogelijk volgend jaar al flink verkleind. Denk jij dat de verdwijning van de belastingvrije schenking leidt tot meer kansengelijkheid op de woningmarkt?

Arjan: “Het zal geen gigantische impact hebben. Zoveel komt het in mijn regio ook niet voor. Rijke ouders kunnen bovendien blijven schenken, alleen betalen ze dan meer belasting. En schenken kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld met een familielening. Het zal blijven gebeuren, zeker met deze krappe markt.”

Ronald: “In mijn omgeving zie je relatief weinig schenkingen, want dit is niet bepaald het rijkste deel van Nederland. Maar in de stad Groningen wordt er wel met speels gemak met de jubelton gestrooid. Een bepaalde groep wordt hierdoor uitgesloten. In die zin is het goed dat kinderen zonder kapitaalkrachtige ouders iets meer op gelijke voet komen te staan.”
 


Lees ook
Koplampen? Wegkijken!
Column

Koplampen? Wegkijken!

Van herten is het algemeen bekend. Als er in het donker een auto aan komt rijden met natuurlijk de koplampen aan, kan het voorkomen dat het hert in die koplampen blijft kijken, als verstijfd blijft staan en dan…

Adviseur in een ‘waterbed’-gebied: hier moet je op letten
Trends

Adviseur in een ‘waterbed’-gebied: hier moet je op letten

De prijzen van koopwoningen zijn begin dit jaar wederom explosief gestegen. Vandaag de dag betaal je gemiddeld ruim twintig procent meer dan een jaar geleden. Extra opvallend daarbij is de ontwikkeling buiten de Randstad, waar de prijzen het hardst stijgen. Hoe is het zogeheten waterbedeffect in de buitengebieden ontstaan? En waar moet je als adviseur op letten? We vragen het aan twee ervaringsdeskundigen.

Deze hypotheekadviseur maakt er een sport van om zijn tarief te verlagen
Adviseur van de maand

Deze hypotheekadviseur maakt er een sport van om zijn tarief te verlagen

Marco Anjema is de eerste hypotheekadviseur van de maand in 2020. Een doorgewinterde hypotheekadviseur, die het allerbeste wil voor zijn klanten.

Dit is de ideale geldverstrekker, volgens hypotheekadviseurs…
Opinie

Dit is de ideale geldverstrekker, volgens hypotheekadviseurs…

Hoe zou u uw werk als hypotheekadviseur nou nóg beter kunnen doen? En wat kan de geldverstrekker daarin betekenen?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.