De apk van de hypotheekadviseur

Het belang van overlijdensrisico- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
20 december 2022 Leestijd ± 2minuten
De apk van de hypotheekadviseur

Het is weer de tijd van het jaar dat klanten op zoek gaan naar de juiste zorgverzekering voor 2023. En die worden er niet goedkoper op, net als de boodschappen en energie. Als adviseur is het dan een kunst om de klant op de bescherming van het inkomen te wijzen. 

Aan tafel reageert de klant verbaasd: “Oh ja, dat is ook nog iets om rekening mee te houden”. Iedereen is bezig met het hoera-moment rondom de koop van een huis, maar vaak wordt vergeten dat je verantwoordelijk bent voor de verplichting die je aangaat. Niet alleen de verplichting naar de geldverstrekker, maar ook naar jezelf, partner en eventueel kinderen. Wat als je om welke reden dan ook je maandlasten niet kan betalen? 

Eens per jaar kijken we naar onze zorgverzekering. We willen goed verzekerd zijn tegen eventuele kosten die onverwachts op ons pad komen. Het is een soort jaarlijkse apk, waarbij je kijkt of je zorgverzekering nog wel bij je past.

Dit doen we niet bij de bescherming van inkomen. Sterker nog, de meeste consumenten hebben er niet eens aan gedacht voordat ze een huis kopen. En dan zitten ze ineens bij een hypotheekadviseur aan tafel om ook te kijken naar overlijdensrisico- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. In adviesgesprekken komt het talloze keren voor dat klanten aangeven er nooit echt bij stil te hebben gestaan. Gek eigenlijk, want een huursituatie moet eigenlijk niet veel anders beoordeeld worden dan een koopsituatie. 

Pas bij een volgend moment aan tafel bij een hypotheekadviseur, in het geval van een volgende woning of die langgekoesterde verbouwing, krijgt de klant zijn/haar apk op de overlijdensrisico- of arbeidsongeschiktheidsverzekering pas weer. In de praktijk zie je vaak dat er ondertussen veel is gewijzigd: een nieuwe baan, gezinsuitbreiding, één van de twee is minder gaan werken. Dan is die verzekering toch echt aan een update toe. 

Hypotheken en verzekeringen zijn geen sexy producten. Consumenten zien ze eerder als een last. Het kost ze maandelijks geld. Maar op het moment dat ze iets onverwachts overkomt, zijn ze blij dat ze goed advies hebben ingewonnen. Je klanten tussentijds wijzen op deze belangrijke verzekeringen kan dus nooit kwaad.


Lees ook
Nederlanders zetten zich schrap voor 2023 en leggen spaarbuffers aan

Nederlanders zetten zich schrap voor 2023 en leggen spaarbuffers aan

Door de stijging van de vaste lasten is een buffer aanleggen belangrijk geworden voor driekwart van de Nederlanders. Zij voelen de inflatie en de stijgende energieprijzen in hun portemonnee en vrezen dat zij hierdoor in de toekomst hun spaargeld moeten aanwenden. Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder meer dan duizend mensen met een hypotheek. 

Schenk één euro voor 31 december en maak in 2023 alsnog gebruik van de jubelton

Schenk één euro voor 31 december en maak in 2023 alsnog gebruik van de jubelton

De jubelton, de verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, wordt volgend jaar fors verminderd en in 2024 volledig afgeschaft. Maar wie nu één euro schenkt, kan volgend jaar alsnog gebruik maken van de ruime ton (€106.671) aan vrijstelling. 

BKR wil hypotheekschulden registreren: “Dat gaat wat betreft privacy wel heel ver”

BKR wil hypotheekschulden registreren: “Dat gaat wat betreft privacy wel heel ver”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Maurice Cuvelier van Financieel Fit Haarlem, over struisvogelgedrag, BKR-registraties en onder water staan.  

Toetsrente blijft 5% in eerste kwartaal 2023

Toetsrente blijft 5% in eerste kwartaal 2023

De toetsrente blijft in het eerste kwartaal van 2023 ongewijzigd. Ondanks de sterk gestegen hypotheekrentes maakte de AFM bekend dat de toetsrente - waarmee gerekend wordt als er sprake is van een hypotheek met een rentevastperiode korter dan 10 jaar - op 5% blijft staan.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.