Cryptohype zit hypotheken niet in de weg

17 juni 2021 Leestijd ± 3minuten
Cryptohype zit hypotheken niet in de weg

Geregeld duiken er sterke verhalen op van iets te enthousiaste investeerders die hun geld liever in cryptos dan in stenen steken. Wat zien adviseurs daarvan in de praktijk?

Tags

Op dit moment staan er bij De Nederlandsche Bank (DNB) twintig aanbieders van cryptovaluta geregistreerd. Inzicht in het handelen van deze aanbieders is er niet, het is dus lastig te zeggen hoeveel er daadwerkelijk wordt geïnvesteerd in crypto’s. Ondertussen is het wel duidelijk dat steeds meer mensen bevangen zijn door de cryptokoorts. Staat dit wel eens in de weg bij het afsluiten van een hypotheek? We leggen deze vraag voor aan twee hypotheekadviseurs.

“Zelfs mijn aannemer zit in de crypto’s, maar dit is een enorme bubbel die op termijn gaat knappen”

Olaf Nijenmanting is hypotheekadviseur bij het Amsterdamse Hypotheekcontact en voormalig optiehandelaar. Hij heeft een uitgesproken mening over cryptovaluta. Ondanks de enorme populariteit denkt Nijenmanting namelijk dat beleggingen in cryptovaluta niks meer of minder zijn dan een kansspel. “Daar zal niet iedereen het mee eens zijn, ook mijn collega’s niet. Maar ik zie weinig heil in financiële producten waarvan de onderliggende waarde niet transparant bepaald is.” Uiteindelijk levert het hetzelfde op als gokken, vindt Nijenmanting “Sommige mensen slaan hun slag, maar veel mensen verliezen hun geld. Dat is prima, zolang mensen dat alleen maar doen met geld dat ze over hebben.”
 
In zijn dagelijkse praktijk als hypotheekadviseur komt Nijenmanting veel mensen tegen die geld in crypto’s hebben gestoken. Ondertussen heeft hij niet het idee dat dit een hypotheek in de weg staat. “De mensen die ik hier tegenkom, snappen heel goed dat ze dit alleen moeten doen met geld dat ze over hebben. En we zien dat mensen hun crypto’s indien nodig, wel willen (en kunnen) omzetten in liquide middelen voor de aanschaf van een huis. De hype is wel enorm aan het groeien, zelfs mijn aannemer zit in de crypto’s. Volgens mij is dit een enorme bubbel die op termijn een keer gaat knappen.”

“Uiteindelijk zet het niet veel zoden aan de dijk”

Axel Meijer was zelf ooit beleggingsadviseurs, maar is nu mede-eigenaar van de Alkmaarse vestiging van Van Bruggen Adviesgroep. Hij en zijn collega’s zien ook veel klanten die ‘iets met crypto’s’ doen. “Voor de meesten is dat niet meer dan een hobby, die de hypotheek niet in de weg staat. Heel af en toe meldt iemand dat ze wat geld kunnen vrijmaken door crypto’s te verkopen. Maar uiteindelijk zetten de opbrengsten van cypto-trading niet echt zoden aan de dijk.”
 
Wat Meijer heel opvalt is dat een steeds grotere groep jonge mensen geïnteresseerd is in hun persoonlijke financiële planning. Daar zou de hype omtrent de cryptovaluta best wat aan bijgedragen kunnen hebben. “Mensen krijgen door hun cryptobeleggingen vaak ook interesse in traditionele beleggingen en dan hebben we het echt over vermogensopbouw. Ik ben zelf nu 33 jaar en zie in mijn leeftijdsgroep veel mensen die zich bezighouden met hun financiële toekomst. Dat is wat mij betreft geen verkeerde ontwikkeling.”

Overigens heeft Meijer zelf ook belegd in cryptovaluta, maar na een tijdje was hij er wel klaar mee. Bij veel mensen in zijn omgeving ziet hij hetzelfde gebeuren. “Misschien valt de hype uiteindelijk dus wel mee.”
 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Zoektocht naar betere software: "We zijn adviseurs, geen typisten"

18 juni 2021 Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, ...

Strijd in taxatieland nog niet gestreden

14 juni 2021 Per 1 juli veranderen de regels rondom taxaties. Maar wat ...

Ssst, deze adviseur is even aan het luisteren

18 december 2019 De adviseur van de maand december heeft het druk, maar ...

Dit is het kantoor dat de klant eens goed door elkaar schudt

19 juni 2019 De onconventionele aanpak van hypotheekadviseur Pieter Bolle leidt tot tevreden ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.