‘Consument niet bewust van impact private lease op leencapaciteit’

09 mei 2019 Leestijd ± 3minuten
‘Consument niet bewust van impact private lease op leencapaciteit’

Private lease heeft veel voordelen. De consument wordt ontzorgd, betaalt een vast bedrag per maand en hoeft niet te sparen voor aankoop van een auto. De keerzijde is dat het een grote impact kan hebben op de leencapaciteit bij een hypotheekaanvraag. Veel consumenten zijn zich daar niet van bewust, zegt Eric Herben van De Hypotheker Stadskanaal.

Hoe vaak komt u private lease tegen bij klanten die komen voor een hypotheek?

“Steeds vaker. Vorige week had ik bijvoorbeeld nog een stel starters aan tafel. De vrouw had drie maanden geleden een private leasecontract gesloten en dat kostte ze 35.000 euro leencapaciteit. Nou paste het wel omdat ze niet maximaal financierden, maar ze waren zich niet bewust van hoeveel impact het leasen van een auto heeft. Dat vind ik zeer opvallend: mensen overzien de gevolgen van het sluiten van zo’n contract niet altijd.”

Wat is daaraan te doen?

“Als je de kleine lettertjes leest, staat in de contracten van de auto-aanbieders wel dat dit in het BKR geregistreerd wordt. Maar mensen vinden het lastig om te begrijpen wat dat betekent en om te zien dat de 300 euro die zij per maand betalen voor hun leasecontract maar liefst 35.000 euro scheelt op de hoofdsom van een hypotheek. Naar mijn mening zou die communicatie vanuit aanbieders veel duidelijker moeten. Ik pleit er daarom voor dat de AFM daar strengere regels voor opstelt. Met name dat erop wordt gewezen dat dit invloed heeft op toekomstige leenactiviteiten.”

Is het bij de aanvraag op te lossen met een ‘explain’?

“Nee, dat is onmogelijk. De regel is dat we 65 procent van het maandbedrag, vermenigvuldigd met de duur die in het BKR is vermeld, moeten meenemen als toetsbedrag. Maar het is zelfs niet zo dat elke hypotheekaanbieder die regel volgt. Sommige aanbieders toetsen zwaarder. Dan krijg je dat we moeten gaan selecteren op hypotheekaanbieder.”

Komt het ook voor dat een aankoop door private lease niet doorgaat?

“Dat heb ik nog niet meegemaakt. De klant komt bijna altijd eerst de temperatuur opnemen, even kijken wat hij kan lenen. Bij de inventarisatie komt een eventueel private leasecontract dan ter sprake. Hetzelfde geldt voor studieleningen bij DUO. Als je toevallig beiden hebt, levert dat nog wel eens een negatief antwoord op. Maar dit probleem wordt met name veroorzaakt doordat mensen te weinig sparen.”

Ze zouden een auto gewoon moeten kopen?

“Kopen is altijd voordeliger dan leasen, want in dat laatste zit toch altijd een verdienmodel. Ik verbaas me er soms over hoe weinig spaargeld mensen hebben. Dat geldt zowel voor starters als doorstromers. Tegenwoordig willen mensen ontzorgd worden, een vast bedrag betalen, geen onderhoud hebben en na drie jaar een nieuwe auto krijgen. Als je zelf moet sparen ben je veel langer bezig. Ik begrijp dus wel waarom mensen het doen, alleen ze baseren zich daarbij niet allemaal op de goede feiten.”


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

6 stemmen (gemiddeld 2,1 van 5).

Anderen bekeken ook

De meest speciale verhalen van 5 jaar MUNT Hypotheken

09 oktober 2019 Wat hebben we een boel met elkaar meegemaakt de afgelopen ...

Dit is het kantoor dat voor elkaar krijgt wat anderen niet lukt

29 mei 2019 Hypotheekadviseurs zijn de solide basis van het hypotheektraject. Bijna ongemerkt ...

Deze hypotheekadviseur krijgt alles boven tafel

08 oktober 2019 Jamie Hilgersom zorgt ervoor dat hij van tevoren alles weet, ...

De wildste verhalen van 5 jaar MUNT Hypotheken

26 september 2019 Wat hebben we een boel met elkaar meegemaakt de afgelopen ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.