Concurrentie hypotheekmarkt spoort aan tot oversluiten

20 februari 2019 Leestijd ± 2minuten
Concurrentie hypotheekmarkt spoort aan tot oversluiten

2018 was het jaar van de oversluiter. Afgaande op de jaarstart lijkt dit ook voor 2019 te gelden. Experts wijzen op de lage rente als verklaring hiervoor, maar volgens Thomas de Leeuw, oprichter van Ikbenfrits.nl, is het juist de sterke concurrentie op de hypotheekmarkt die woningbezitters aanspoort over te stappen. Ikbenfrits.nl zag in de maand januari 20 procent meer oversluiters als klant dan een jaar geleden

Een flinke groei in het aantal oversluiters. Wat is hiervan de drijvende kracht?

“De meeste klanten die wij helpen, zijn mensen die binnen hun nog resterende rentevaste periode alle oversluitkosten eruit kunnen halen. Wanneer kun je veel besparen? Dat is als je een lage boete hebt en een goedkoop alternatief. Veel mensen denken dat vooral de lage rente belangrijk is, maar het allerbelangrijkste is het grote verschil in rente tussen de banken waar veel mensen zitten en de goedkoopste partijen in de markt.”

Waar komt dat verschil in rente door?

“We zien dat de grootbanken nog relatief duur zijn. Er is tegelijkertijd veel concurrentie van nieuwe partijen. De rentetarieven bij de goedkoopste aanbieders zijn heel laag. Als ik kijk naar de laagste rentetarieven, dan zie ik in de top-vijf drie nieuwe partijen staan.”

Uit welke doelgroep komen de meeste oversluiters?

“Dat zijn heel veel vijftigplussers, mensen die al langer een hypotheek hebben. Zij hebben ook net iets meer tijd om zich erin te verdiepen dan bijvoorbeeld dertigers. Als je naar de wooncarrière van een huizenkoper kijkt, dan zie je dat veel mensen een huis kopen voor ze de eerste keer kinderen krijgen. Daarna gaan ze nog een keer verhuizen naar een groter huis. Vanaf dat moment duurt het een aantal jaar voordat oversluiten hun aandacht krijgt.”

Deze groep heeft geen moeite om de grootbanken vaarwel te zeggen?

“Helemaal niet. De meeste mensen vinden het belangrijk om goede voorwaarden te krijgen en een goed rentepercentage. Op beide punten scoren nieuwe aanbieders beter dan oude.”

Om welke voorwaarden gaat het dan?

“Bijvoorbeeld het deel van de lening waarop je boetevrije kan aflossen. Daarnaast is voor mensen die de rente lang vastzetten de verhuisregeling belangrijk. Ook het automatisch afbouwen van de risico-opslag als de verhouding tussen de schuld en woningwaarde daalt, krijgt steeds meer aandacht.”

Wat is het moment dat mensen oversluiten? Zegt dat nog iets over hun verwachtingen voor de rente?

“Gemiddeld rond de drie jaar voor het einde van de rentevaste periode. Natuurlijk zijn er veel die pas aan het eind oversluiten, maar er zijn ook best veel mensen die bereid zijn de boete te betalen omdat ze inderdaad verwachten dat de rente gaat stijgen. Ik heb mijn rente twintig jaar vastgezet. De zekerheid die dat geeft, is prettig.”


Lees ook
Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Fiscus moet duidelijkheid geven over hypotheken in box 3
Opinie

Fiscus moet duidelijkheid geven over hypotheken in box 3

Jos Koets schreef een vlammende column over hypotheken in box 3. Al snel ontstond er enige ophef: dat kan toch helemaal niet? Er is echter een verschil tussen ‘kunnen’ en ‘mogen’, alleen is de fiscus vooralsnog niet duidelijk over hoe zij hiermee omgaan. “Misschien vinden ze me een eigenwijze sodemieter, maar het zou echt een hoop tijd schelen als ze hier een uitspraak over doen.”

‘Amsterdamse erfpachter die kortingsregeling negeert, laat kans lopen’

‘Amsterdamse erfpachter die kortingsregeling negeert, laat kans lopen’

De nieuwe Amsterdamse erfpachtregeling is nog niet erg populair. De door de gemeente aangeboden kortingen verlopen eind dit jaar en het ziet ernaar uit dat veel huiseigenaren er geen gebruik van maken. Dat is een gemiste kans, zegt de Delftse hoogleraar Grondbeleid Willem Korthals Altes.

Buy-to-let: van de prins geen kwaad

Buy-to-let: van de prins geen kwaad

De zakelijke beslommeringen van een prins en een brief van de minister hielden Johan Conijn bezig deze week. Vanuit zijn rol als bijzonder hoogleraar Woningmarkt en directeur bij Ortec Finance houdt Conijn de huizenmarkt nauwgezet in de gaten. Een van die trends is op dit moment buy-to-let, maar is dat wel zo handig?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.