Complexiteit wetgeving zal leiden tot afschaffing hypotheekrenteaftrek

02 april 2020 Leestijd ± 2minuten
Complexiteit wetgeving zal leiden tot afschaffing hypotheekrenteaftrek

De fiscale regels zijn door de stapeling aan veranderingen zo ingewikkeld geworden dat veel hypotheekadviseurs ze niet goed doorzien. Dat zal uiteindelijk leiden tot afschaffing van de hypotheekrenteaftrek zeggen Paul Muskens van het Fiscaal Adviesbureau en Fleur Kroonbergs van de Hypotheekshop.

De complexe regels voor doorstromers staan al een tijdje op de agenda. Het gaat om de situatie dat twee mensen een woning kopen en een van hun al een woning met hypotheek had. De verschillende leningdelen moeten onder meer voldoen aan de eisen van de aflossingsverplichting om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Hoe die leningdelen er precies uitzien hangt af van welke regeling wordt toegepast.
 

Ten onrechte hypotheekrente afgetrokken

Volgens Muskens gaat dit vaak verkeerd met als gevolg dat mensen de volledige hypotheekrente ten onrechte aftrekken. “Als de Belastingdienst daarop zou inzoomen, dan ben ik bang dat er heel veel dossiers zijn waarin de adviezen verkeerd waren. De hypotheekconstructie zou in die gevallen aangepast moeten worden.”

Om zicht te krijgen op de omvang van dit probleem, heeft de overheid vorig jaar een groot onderzoek laten doen naar de fiscale regels. Daarvoor zijn meer dan honderd hypotheekadviseurs geïnterviewd, vertelt Muskens. “Meer dan de helft vindt de eigenwoningregeling complex, ze kunnen die niet goed toepassen. Daarnaast bleek ook dat specialisten het moeilijk vinden.”

Hij ziet dit zelf ook. “Ik geef zelf opleidingen bij Lindenhaeghe en merk dat adviseurs het ondanks mijn programma nog steeds heel erg moeilijk vinden om dit trucje te leren. Ik merk ook dat er deskundigen zijn die een verkeerde opvatting hebben van hoe de regeling werkt.”
 

Iets dat in de wet staat moet begrijpelijk zijn

Dat de wetgeving te complex is voor veel hypotheekadviseurs, herkent Fleur Kroonbergs, financieel planner van het jaar en eigenaar van de Hypotheekshop Den Haag Bomenbuurt. “Persoonlijk vind ik het heel leuk om dit soort vraagstukken helemaal uit te zoeken, maar het is natuurlijk wel zo dat iets dat in de wet staat begrijpelijk zou moeten zijn. Misschien niet voor de gemiddelde consument maar toch wel voor de gemiddelde hypotheekadviseur. Dat is het nu gewoon niet meer.”
 

Beetje renteaftrek

Ze denkt daarom dat dit uiteindelijk zal leiden tot afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. “Als je kijkt naar de huidige regels dan zijn die niet meer uitvoerbaar, dus er zal wel iets veranderen. Als je nu ook zo’n lage rente hebt, is ook de vraag wat dat beetje renteaftrek dan nog uitmaakt.”

Muskens is het met haar eens. “Dat is eigenlijk wel wat in het vervolg ligt van het onderzoek dat is gedaan. Uiteindelijk verwacht ik dat een nieuw kabinet op een termijn van drie tot vijf jaar, zal besluiten om de eigen woning naar box 3 te verplaatsen of zelfs in een aparte box 4 te zetten.”

 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Bijzondere verhalen (én oplossingen) vanuit Bijzonder Beheer

02 april 2020 De financiële consequenties van de coronacrisis zijn in in een ...

BKR neemt hypotheek tweede woning en zakelijk krediet ook mee

12 maart 2020 Per 1 februari 2020 heeft het BKR twee veranderingen doorgevoerd. ...

NHG: ‘Hypotheekadviseurs zien oplossing voor AOW-gat als wenselijk’

09 april 2020 De verhoging van de AOW-leeftijd kan voor sommige stellen een ...

Deze hypotheekadviseur maakt klanten juist blij met aflossingsvrij (waar mogelijk natuurlijk)

23 april 2020 De hypotheekadviseur van de maand april is Marco Vonk (33) ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.