Chris, waarom zo’n (ongelofelijke) haast?

27 augustus 2020 Leestijd ± 3minuten
Chris, waarom zo’n (ongelofelijke) haast?

De woningmarkt blijft maar doorstromen. Hoe vangen we dit op in de hypotheekwereld? Chris Oosterling is commercieel directeur van MUNT Hypotheken. Hij gaat nog even wat dieper in op de kwestie.

Het is toch niet allemaal goud dat er blinkt op de woningmarkt momenteel?

“Nu ja, dat is dus dubbel. De laatste economische cijfers van het CBS liegen er in ieder geval niet om.

Zo is het bruto binnenlands product (bbp) met 8,5% gedaald in het tweede kwartaal, ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Het CBS zegt zelf dat ze nog nooit eerder zo’n krimp hebben gemeten. De oorzaak van de daling is dan wel weer interessant: de consumptie door huishoudens is vooral gedaald. Daarbij zijn ook investeringen en het handelssaldo afgenomen en dat maakt het er allemaal niet rooskleuriger op. Er is wel een lichtpuntje, hoewel dat relatief is voor een exportland als het onze, de Nederlandse krimp is wel kleiner dan bij de Duitse, Britse en Belgische buren.”
 

Dus ongeveer alles loopt terug, behalve de huizenmarkt?

“Vooralsnog kun je het wel zo stellen inderdaad. Volgens het CBS en het kadaster zijn de huizenprijzen zelfs weer naar recordhoogte gestegen. In juli 2020 was er een stijging van 7,4% in de huizenprijzen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

We kennen natuurlijk allemaal de meest voor de hand liggende oorzaken van de stijging: de combinatie van de lage rente en een flink tekort aan huizen.”
 

De rente is vooralsnog niet verder gestegen, waarom hebben mensen dan nog steeds zo’n haast? Hoe moet de hypotheekwereld hier idealiter mee omgaan?

“Laten we ons met zijn allen vooral goed blijven verplaatsen in de huizenkoper. Die heeft door de krapte op de markt te maken met een enorme concurrentie. Zowel als koper, als verkoper van een huis heb je geen tijd om even rustig achterover te leunen.

Dat betekent dat wij als verstrekkers en adviseurs zoveel mogelijk moeten doen om mensen zo snel mogelijk uitsluitsel te geven over hun hypotheekpositie. Het gaat hier om een belangrijke aankoop, letterlijk het dak boven je hoofd - en voor veel mensen ook een belangrijk onderdeel van hun financiële toekomst. Daar wil je niet te lang wakker van liggen. Bij MUNT doen we er alles aan om de doorlooptijd laag te houden. En we zien dat adviseurs en onze business partners die de aanvragen verwerken hier ook heel hard aan meewerken, waarvoor dank.”
 

Blijft dit zo?

“Gezien de laatste economische cijfers zal de druk op de huizenmarkt wellicht iets afnemen. Waarschijnlijk zullen minder mensen zich een (dure) koopwoning veroorloven.

Er is voor de lange termijn wel een belangrijke factor die we niet moeten vergeten. We leven in een tijd dat alles snel gaat. Als we een vraag hebben, of een behoefte, tikken we dat in op onze mobiel en we krijgen direct een antwoord of een aanbieding in beeld. Daar zijn we in no-time aan gewend geraakt en die ‘snelle service’ verwachten mensen nu overal. Ook bij een hypotheekvraag en dat zal in de toekomst waarschijnlijk nog verder toenemen.”


Lees ook
Wij zijn op zoek naar u

Wij zijn op zoek naar u

U bent de expert als het gaat om hypotheken en daarom willen we u ook graag het woord geven.

De fitte financial: Michiel van der Linde

De fitte financial: Michiel van der Linde

In deze zomerse rubriek vertellen mensen uit de financiële wereld wat ze doen om fit te blijven. Deze week fanatiek fietser en Manager Commercie bij FlexFront, Michiel van der Linde. 

Spijt door een (te) hoge aankoopprijs?
Dilemma

Spijt door een (te) hoge aankoopprijs?

Hoe voorkomt een hypotheekadviseur dat mensen achteraf spijt krijgen van een hoge aankoopprijs voor hun woning? We vragen het aan Liza Luesink, directeur van gedragsveranderingsbureau Duwtje.

Gekkenhuis voor hypotheekadviseurs - en dat zal nog wel even zo blijven

Gekkenhuis voor hypotheekadviseurs - en dat zal nog wel even zo blijven

Op z’n zachtst gezegd is 2020 niet het meest eenvoudige jaar geweest. Van coronastress tot oversluitgolf, het kostte nogal wat energie. Maar nu is de zomer daar...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.