Chris, waarom al die aandacht voor looptijdrente?

17 september 2020 Leestijd ± 2minuten
Chris, waarom al die aandacht voor looptijdrente?

Het is misschien niet het meest sexy onderwerp voor uw klanten, maar wel iets dat veel geld kan schelen: de looptijdrente.

Chris Oosterling is commercieel directeur van MUNT hypotheken en geeft graag antwoord op alle prangende hypotheekvragen die u heeft. Deze week schijnt hij zijn licht op de looptijdrente én de mogelijkheden die dit biedt.


Is er iets aan de hand met de looptijdrente?


“Nee, niet persé. Maar de oplettende adviseur is het wellicht opgevallen dat we de afgelopen tijd wat meer aandacht hebben besteed aan dit onderwerp op onze platforms. We zijn begonnen met een kleinschalige poll op LinkedIn, om te kijken of adviseurs wel aandacht hebben voor het onderwerp. 

Nu is er wel iets dat opvalt in de uitslag van de poll. Niet alle hypotheekadviseurs nemen de looptijdrente namelijk mee in het hypotheekgesprek. Of ze doen dat niet altijd.”


Maar moet die looptijdrente dan altijd besproken worden?


“Nee, als het gaat over een hypotheek met NHG dan is het niet aan de orde natuurlijk. Ook doorstromers die een woning met overwaarde hebben verkocht, kunnen vaak zoveel aflossen dat zij automatisch in de laagste risicoklasse terecht komen. Ook dan heeft het weinig zin om het helemaal door te rekenen. Even melden dát zij in het laagste tarief vallen wat betreft looptijdrente kan natuurlijk nooit kwaad.

Los van dit soort uitzonderingen is het wat mij betreft wel belangrijk om de looptijdrente te benoemen als hypotheekadviseur. Het kan nogal wat geld schelen als de rente automatisch verlaagd wordt. En het is een punt dat execution only-partijen niet altijd meenemen in hun berekeningen.”


Maar bij MUNT blijft de rente toch automatisch dalen?


“Ja natuurlijk, wij zijn er zo ongeveer mee begonnen. En na ons volgden anderen.  Het blijft geweldig dat we dit kunnen aanbieden.

Bij grote partijen, die ook een heleboel oudere hypotheken in de portefeuille hebben, is automatische rentedaling vaak praktisch niet mogelijk. Of het kan deels wel worden doorgevoerd bij bestaande hypotheken (en dat gebeurt wel eens) maar loopt dan in de miljarden. 

De verschillen tussen deze inflexibele partijen en partijen als MUNT is wat betreft de looptijdrente dus groot. Juist daarom is het ook zo belangrijk om dit verschil voor te rekenen voor je klant. En erbij te vertellen dat die automatische daling niet zo normaal is, als het voor sommigen lijkt. Dus daar waar het aan de orde is, zou ik deze ‘quick win’ in de vergelijking niet laten schieten.”
 


Lees ook
Prinsjesdag: met welke veranderingen krijgt de hypotheekadviseur in 2021 te maken?

Prinsjesdag: met welke veranderingen krijgt de hypotheekadviseur in 2021 te maken?

Op Prinsjesdag heeft de overheid een flink pakket nieuwe maatregelen aangekondigd. De overdrachtsbelasting verandert voor starters en beleggers, er zijn veranderingen aan de inkomstenbelasting. Wat is er in al die regels belangrijk voor hypotheekadviseurs? We zetten het op een rij.

Wat is er veranderd in 6 jaar MUNT?
Trends

Wat is er veranderd in 6 jaar MUNT?

MUNT Hypotheken bestaat alweer zes jaar deze week. Hoe was het ook alweer in het begin - en hoe is het nu? We leggen deze vraag voor aan een drietal hypotheekadviseurs van het eerste uur.

Deze hypotheekadviseur heeft het ‘niet druk’
Adviseur van de maand

Deze hypotheekadviseur heeft het ‘niet druk’

De hypotheekadviseur van de maand augustus heeft het niet druk. Wat is er aan de hand bij Simon Hulsman?

‘Standaard nodig vóór digitale handtekening definitief vlucht kan nemen’
Trends

‘Standaard nodig vóór digitale handtekening definitief vlucht kan nemen’

Toen de coronacrisis toesloeg moesten adviseurs over op digitaal werken. Voor ondertekening van stukken zoals hypotheekoffertes bood de digitale handtekening uitkomst. Nu de acute crisis voorbij is, vallen sommigen terug in hun oude gewoonten, ziet directeur Jeroen Oversteegen van de Nationale Hypotheekbond

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.