Carla Muters (NHG): hypotheekadviseur kan in crisis bredere rol pakken

11 juni 2020 Leestijd ± 3minuten
Carla Muters (NHG): hypotheekadviseur kan in crisis bredere rol pakken

Als de coronacrisis de woningmarkt raakt en grote groepen woningbezitters in betalingsproblemen komen staat NHG in de frontlinie. Zo ver is het nog niet, vertelt bestuurder Carla Muters. Toch doet ze wel alvast een oproep aan adviseurs om de banden met hun klanten aan te halen.

NHG kan verschillende oplossingen bieden aan klanten die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Een optie is een betaalpauze met de woonlastenfaciliteit. Bij relatiebeëindiging zijn er extra mogelijkheden om de ex-partner uit te kopen en eventueel de schuld te verlagen door middel van een zogenaamde ‘haircut’. In het uiterste geval neemt NHG bij gedwongen verkoop de restschuld over.

Het aantal huizenbezitters dat dit soort hulp nodig heeft neemt nu nog niet toe, zegt Muters. “Van de vorige crisis weten we dat maatregelen voor woningbehoud en het vangnet dingen zijn die we echt pas in een later stadium zien. We zien wel dat het aantal aanvragen van betaalpauzes is toegenomen.”
 

Adviseur moet breder kijken

Ze stelt dat het goed zou zijn als adviseurs de relatie met hun klanten nu vast verstevigen. “Ik denk dat zij heel belangrijk zijn in de huidige situatie waarin consumenten in financiële onzekerheid verkeren. Het is van belang dat de consument zelf alert is en dat adviseurs tegelijkertijd kijken waar ze hun klanten kunnen helpen.”

Dat kan bijvoorbeeld door het tijdig te signaleren als een klant een deel van zijn inkomen verliest. Hoe eerder hypotheekaanbieder en NHG hiervan op de hoogte zijn hoe meer ze kunnen doen om te voorkomen dat iemand zijn huis gedwongen moet verkopen. “We zien bij woningbehoud dat adviseurs ons steeds beter weten te vinden, maar het kan altijd beter. Ik denk daarbij dat het breder is dan de hypotheek en dat het heel goed is als adviseurs kijken naar het volledige financiële plaatje.”

Daarnaast ziet ze een kans als het gaat om verduurzaming. “Heel veel mensen zijn nu thuis en zijn bezig met klussen. Het zou iets kunnen zijn voor adviseurs om hun dienstenpakket op dat vlak wat uit te breiden. Ik hoor ook dat ze zien dat daarvoor bij klanten animo is.”
 

Toegang tot hypotheekmarkt

Naast woningbehoud en het vangnet dat NHG biedt, is toegang tot de hypotheekmarkt voor onder andere flexwerkers en zzp’ers een speerpunt. In de coronacrisis heeft NHG een uniforme coronavragenlijst opgesteld. “Adviseurs zijn daar heel erg blij mee omdat elke hypotheekaanbieder eigen vragen hanteerde. Dat is natuurlijk niet te doen als je niet weet bij welke aanbieder je terecht gaat komen.”

Verder werkt NHG aan verbetering van processen door digitalisering en automatisering. “Daar zien we nu een versnelling met de digitale handtekening en digitaal passeren bij de notaris. Wij zijn bezig met het verbeteren van het traject hoe hypotheekaanbieders omgaan met NHG-hypotheken. Ons doel is om dat veel meer digitaal en eenvoudiger te maken en zo klanten sneller te helpen. Dat is van belang als je kijkt naar de problemen die op ons af komen.”

Als er een golf aan klanten met betaalproblemen komt, is NHG er in ieder geval klaar voor. “Wij zijn goed gekapitaliseerd en staan er goed voor. Wij zijn ervoor om consumenten te ondersteunen in moeilijke tijden zoals nu.”

 


Lees ook
Is Funda de glazen bol voor de hypotheekmarkt? Dit zijn de vooruitzichten
Cijfers & onderzoeken

Is Funda de glazen bol voor de hypotheekmarkt? Dit zijn de vooruitzichten

Helemaal aan het begin van het huiskooptraject staat de zoektocht op Funda. Wat ziet directeur Quintin Schevernels in de bezoekcijfers van Funda? En kunnen op basis daarvan al voorspellingen gedaan worden over marktontwikkelingen voor bijvoorbeeld hypotheken?

Banken verliezen marktaandeel hypotheken: “De roze olifant die in de kamer staat”
Opinie

Banken verliezen marktaandeel hypotheken: “De roze olifant die in de kamer staat”

Eerst waren het de FinTech ontwikkelingen die het betalingsverkeer via banken ondermijnden. Nu verliezen banken ook nog terrein op het gebied van hypotheekverstrekking. De rol van banken verandert in rap tempo.

Hou op met ‘het maximale uit je geld halen’
Column

Hou op met ‘het maximale uit je geld halen’

De woningbezitter is smoorverliefd op de hypotheekschuld, stelt econoom Erica Verdegaal in haar column in het Financieele Dagblad (FD). Met overwaarde-constructies wordt er steeds meer geleend, is dat allemaal wel nodig? Hoog tijd om Verdegaal hierover eens wat vragen te stellen.

Het ging bijna mis in 2012, maar geldverstrekkers hebben ervan geleerd
Column

Het ging bijna mis in 2012, maar geldverstrekkers hebben ervan geleerd

Binnen no-time zijn er noodmaatregelen genomen om te betalingsachterstand bij de hypotheek te beperken. Een groot verschil met hoe het er in 2012 aan toe ging. “We hebben als sector veel geleerd,” vindt Ellen Hensbergen die toen aan het financiële front stond en nu weer. “Die lessen kunnen we nu toepassen.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.