Buitenlandse rentes: veel gemor over hogere hypotheeklasten in Engeland

09 augustus 2023 Leestijd ± 3minuten
Buitenlandse rentes: veel gemor over hogere hypotheeklasten in Engeland

Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? In Engeland, waar korte en variabele rentes de standaard zijn, voelen veel huizenbezitters de rente in hun portemonnee. 

De hypotheekrentes liggen in Engeland hoger dan in Nederland. Eind juli was de gemiddelde hypotheekrente bij een vastrentende periode van 5 jaar en een LTV van 75 procent opgelopen tot 6,00 procent. Bij 90 procent LTV was de gemiddelde rente voor 5 jaar vast zelfs 6,24 procent. Dat is ruim twee keer zo hoog als anderhalf jaar geleden. Ook de hypotheekrente voor een vastrentende periode van twee jaar noteert nu boven de 6 procent.

De hypotheekrente wordt opgedreven door het beleid van de Bank of England (BoE). Zij stelt dat ze met haar rentestijgingen actief de hoge inflatie wil bestrijden. De basisrente van de BoE steeg van 1,25 procent in juni 2022 naar 5,25 procent in augustus 2023. Ter vergelijking: het belangrijkste rentetarief van de ECB ligt nu op 3,75 procent. 

Honderden ponden meer

Er is in Engeland veel gemor over de gestegen hypotheekrente. “Huiseigenaren die nog nooit een renteverhoging hebben gekend, moeten nu het geld vinden om elke maand honderden ponden meer te betalen voor hun hypotheek. Rentezekerheid was nooit gegarandeerd. Maar de rente was zo lang zo laag dat mensen het gevoel hadden dat hier nooit een eind aan zou komen. Nu hunkeren huiseigenaren en huizenkopers naar die zekerheid en is er een groeiende vraag naar langere rentevaste periodes”, vertelt Alex Hammond, een PR-expert op het gebied van de Engelse hypotheekmarkt.

Lees ook: Dít doen ze anders op de Britse hypotheekmarkt

De druk op de Conservatieve premier Rishi Sunak neemt steeds meer toe om wat te doen aan de hoge hypotheekrente. Maar Sunak zegt dat de strijd tegen de hoge inflatie volgehouden moet worden. Volgens de krant The Guardian wil Sunak Britse huiseigenaren ook geen helpende hand bieden om de hoge hypotheeklasten te verlichten, naast een paar al bestaande steunmaatregelen. 

“Ik weet hoe ongerust mensen zijn over de hypotheekrente. Daarom was aan het begin van jaar het halveren van de inflatie de eerste prioriteit. Dat is de beste en belangrijkste manier waarop we de kosten en rentetarieven voor mensen laag kunnen houden”, vertelde Sunak op de zender ITV.

Kortlopende rentevaste periodes gebruikelijk

In Engeland zijn hypotheken met kortlopende rentevaste periodes gangbaar, wat de Engelsen kwetsbaarder maakt voor rentestijgingen. “Hypotheken met een vaste rente voor een langere periode zijn in het Verenigd Koninkrijk niet gebruikelijk, maar er zijn er wel een paar beschikbaar”, stelt Hammond. De meeste Engelsen beschouwen overigens tien jaar vast al als zeer lang. 

Volgens Hammond heeft de gestegen hypotheekrente een duidelijke impact op de Britse woningmarkt. “Hogere rentetarieven in combinatie met de voortdurende crisis rond de kosten van levensonderhoud hebben de leencapaciteit van huizenkopers verminderd. Dit heeft de huizenprijzen sterk onder druk gezet. Begin augustus werd bekend dat de huizenprijzen het snelst zijn gedaald in 14 jaar tijd: op jaarbasis verloren woningen 4,5 procent van hun waarde.” Het einde van de waardedalingen is nog niet in zicht: voor zowel dit jaar als volgend jaar wordt een prijsdaling van 5 procent verwacht. 


Lees ook
Dít doen ze anders op de Britse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Britse hypotheekmarkt

De hypotheekmarkt in Groot-Brittannië ziet er op veel punten anders uit dan de Nederlandse. Er is geen provisieverbod en er worden veel kortlopende hypotheken verstrekt. Ook vecht een groot aantal hypotheekverstrekkers om een klein marktaandeel.

Dít doen ze anders op de Italiaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Italiaanse hypotheekmarkt

De hypotheekmarkt in Italië verschilt op sommige punten van de Nederlandse. Zo bestaat aflossingsvrij niet en is de maximale LTV een stuk lager. Maar wat het meest opvalt: veel hypotheken in Italië zijn afbetaald.

Adviseurs zijn net Fransen - maar zonder arrogante marketing?
Column

Adviseurs zijn net Fransen - maar zonder arrogante marketing?

Ieder jaar gaan wij in de zomervakantie het liefst naar het land van La Dolce Vita. De fantastische gevarieerde Italiaanse keuken, mooie kunststeden en vriendelijke mensen. Zeker als je met kleine kinderen bent. Hoe anders zijn de Fransen…

Dít doen ze anders op de Franse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Franse hypotheekmarkt

De Franse hypotheekmarkt is, in vergelijking met de Nederlandse, veel meer recht-toe-recht-aan. De annuïteitenhypotheek is vrijwel standaard, aflossingsvrij is er bijna onbekend en een rentevaste periode van 30 jaar wordt er nauwelijks afgesloten.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.