Buitenlandse rentes: de Belgische woningmarkt houdt goed stand

06 juli 2023 Leestijd ± 2minuten
Buitenlandse rentes: de Belgische woningmarkt houdt goed stand

Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? Deze zomer kijken we over de grens. We trappen af met België. Ook daar zijn de gevolgen merkbaar: na een aantal sterke jaren, is de markt flink afgekoeld.

Ondanks de coronacrisis heeft de Belgische koopwoningmarkt goede jaren achter de rug, zo stellen analisten. De hogere rentes zetten de huizenprijzen echter flink onder druk, al was dat minder dan in ons land. In de eerste drie maanden van dit jaar liet de Nederlandse koopwoningmarkt een prijsdaling van 0,7 procent zien in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 

De woningprijzen in België hielden echter stand. Volgens gegevens van Immoweb, de meest vooraanstaande vastgoedsite in België, gingen de prijzen in het eerste kwartaal van 2023 met gemiddeld 0,9 procent omhoog. Dat is veel minder dan in het eerste kwartaal van 2022, toen de stijging nog 1,9 procent betrof. 

Snelle stijging hypotheekrente

De Belgische hypotheekrente bleef nog tot en met het begin van 2022 op een historisch laag niveau van 1,4% (tien jaar rentevast), maar begon toen als gevolg van de renteontwikkelingen op de kapitaalmarkt snel te stijgen. In januari werd de 3% aangetikt. Volgens cijfers van de Belgische kredietmakelaar Immotheker Finotheker schommelt die nu rond 3,4%. In Nederland ligt de rente van een 10-jaars hypotheek (met NHG) momenteel op zo’n 4%. 

Lees ook: Dít doen ze anders op de Belgische hypotheekmarkt

De rentestijging weerspiegelde zich in het aantal transacties in het eerste kwartaal. Dit aantal daalde in heel België met 7,1% op jaarbasis, meldt de Belgische Notarisvastgoedmeter. In Vlaanderen was er zelfs een min van 9,2%, in vergelijking met het eerste trimester van 2022. De regio-Brussel liet een daling van 5% zien. Die daling moet wel in context worden geplaatst: “Het was drukker dan voor corona”, merkten de notarissen op. 

Betaalbaarheid fors verslechterd

Peter Reusens, econoom van de Nationale Bank van België, maakt zich zorgen over de Belgische koopwoningmarkt. “De betaalbaarheid van koopwoningen is de laatste jaren fors verslechterd door de sterke stijging van de woningprijzen sinds 2020 en de recente stijging van de hypotheekrente, al wordt dit wel voor een deel gecompenseerd door de stijgende inkomens”, aldus Reusens.

ING is wat positiever gestemd en stelde eerder dit jaar dat de Belgische woningmarkt wel tegen een stootje kan. “Een scherpe (nominale) prijscorrectie is vrij onwaarschijnlijk in België. De vastgoedmarkt is historisch gezien stabieler dan andere Europese landen, mede door het grote aandeel particuliere huiseigenaren en het voorzichtigere kredietbeleid van de Belgische banken”, schreef ING in een vooruitblik op 2023. “Bovendien hield de koopkracht het afgelopen jaar in België veel beter stand dan in de buurlanden, onder meer dankzij de automatische indexering van de lonen.” 


Lees ook
Dít doen ze anders op de Belgische hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Belgische hypotheekmarkt

De Belgische hypotheekmarkt is voor een deel vergelijkbaar met de Nederlandse, maar wijkt ook op bepaalde punten af. Zo wordt er bij onze zuiderburen een leeftijdsgrens gehanteerd en kan in België een koop ook mondeling worden gesloten.

Eerste zes maanden van 2023: marktaandelen in de hypotheekmarkt stabiliseren

Eerste zes maanden van 2023: marktaandelen in de hypotheekmarkt stabiliseren

De ontwikkelingen in de Nederlandse hypotheekmarkt in de eerste helft van 2023 staan in schril contrast met een jaar geleden. Sjoerd van Dijck, analist Investor Relations bij DMFCO, duikt in de cijfers en geeft uitleg.

Duurhuurhypotheek slechts zeven keer verstrekt: “Huur in Friesland te laag”

Duurhuurhypotheek slechts zeven keer verstrekt: “Huur in Friesland te laag”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze week spreken we Jitske Dijkstra en Jeltsje Posthuma van HypotheekCoaches over versoepeling van de starterslening, duurhuur en grondonteigening. 

Politiek wil eigenwoningforfait opkrikken: “Terwijl de compensatie van Wet Hillen al wordt afgebouwd”

Politiek wil eigenwoningforfait opkrikken: “Terwijl de compensatie van Wet Hillen al wordt afgebouwd”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Dick van Leeuwen en Guido Schotten bespreken onder meer de beoogde verhoging van het eigenwoningforfait: “Vooral gepensioneerden die hun woning al afbetaald hebben gaan dit voelen.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.