Buitenlandse rentes: bijna geen verkoopbordjes meer in de VS

01 september 2023 Leestijd ± 2minuten
Buitenlandse rentes: bijna geen verkoopbordjes meer in de VS

Hoe reageren de hypotheekmarkten in andere landen op de gestegen rente? In de Verenigde Staten is de huizenmarkt nagenoeg op slot gegaan.

De Amerikaanse hypotheekrentes zijn flink gestegen door de verhogingen van de Federal Reserve (ook: de Fed), de Amerikaanse centrale bank. “De rentes stegen met 3 tot 4 procent”, zegt Michiel Groenendijk. Hij is eigenaar van het makelaarsbedrijf Florida Solutions en werkt vanuit Orlando. 

De Fed begon in maart 2022 aan een serie renteverhogingen om de torenhoge inflatie te bestrijden. Als allerlaatste stap ging in juli de belangrijkste rente een kwart procentpunt omhoog tot een bandbreedte van 5,25 tot 5,50 procent. Dat is het hoogste niveau in zestien jaar - en de centrale bank heeft aangeven dat er waarschijnlijk meer verhogingen in het verschiet liggen.

Groenendijk: “De rente voor een rentevaste periode van tien jaar ligt nu op 6 procent en voor 20 jaar op 7 procent. De Amerikaanse hypotheekrentes waren voor de renteverhogingen trouwens ook hoger dan in Nederland.”

Rente op hoogste niveau sinds 2001

Ook de rente voor een 30-jarige vaste renteperiode bevindt zich in een stijgende lijn. Die ging in de vierde week van augustus omhoog naar 7,36 procent, zo blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Mortgage Bankers Association. Dit is het hoogste niveau sinds december 2000. Veel Amerikanen hebben na de financiële crisis een hypotheek voor een rentevaste periode van 30 jaar afgesloten. Ze profiteren nu van een relatief lage rente. Maar dit heeft er wel voor gezorgd dat bijna niemand in de VS nog een bordje met ‘for sale’ in zijn tuin zet.

“Ik verwacht dat het aantal te koop staande huizen dit jaar nog verder zal afnemen”, meent Daniëlle Hale, hoofdeconoom bij Realtor.com. “Het beperkte aanbod zal de prijzen hoog blijven houden. De betaalbaarheid van woningen in de VS is de afgelopen drie jaar aanzienlijk verslechterd.”

Actietarieven bij nieuwbouw

Het aantal verkopen van bestaande woningen daalde in juli door de hoge hypotheekrente naar het laagste punt in zes maanden, zo bleek uit recente gegevens van makelaarsorganisatie NAR. Volgens Groenendijk heeft de hogere hypotheekrente ook veel invloed op de nieuwbouw in de VS. “Bij nieuwbouw worden flinke actietarieven gehanteerd. De grote bouwers geven nog geen korting, maar zij bieden wel lagere hypotheektarieven aan: rond 5 procent. Dat is dus een scherper tarief dan bij de banken. Ook geven aanbieders van nieuwbouw op dit moment hoge kortingen bij cashbuy (kopen zonder hypotheek, maar met cash). Dit is vooral bedoeld om aan het eind van de maand of het kwartaal de verkoopcijfers mooier te maken.”

Groenendijk ziet nog geen licht aan het eind van de tunnel voor de VS. “De verwachting is dat de rente nog verder omhoog kan gaan. Dit kan in het najaar effect hebben op de huizenmarkt.”


Lees ook
Groep met problematische aflossingsvrije hypotheek slinkt: “Grotendeels door prijsstijgingen”

Groep met problematische aflossingsvrije hypotheek slinkt: “Grotendeels door prijsstijgingen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week doen we dat met Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek Eindhoven over de risico’s van aflossingsvrije hypotheken, het opeten van de overwaarde door gepensioneerden en de rol van inflatie in hypotheekadvies.

Een op vijf huiseigenaren ligt wakker van financiële zorgen
Column

Een op vijf huiseigenaren ligt wakker van financiële zorgen

Maar liefst één op vijf Nederlanders met een koopwoning en hypotheek maakt zich zorgen over zijn financiële situatie. Dat blijkt uit onderzoek dat we vlak voor de zomer uit hebben laten voeren onder woningeigenaren om inzicht te krijgen in de betaalbaarheid van hypotheken. Toch heeft bijna de helft van deze groep geen contact gezocht met hun adviseur of bank. Alle reden om de vinger aan de pols te houden.

Vijftigplussers kiezen massaal voor aflossingsvrij: “Zelf van genieten”

Vijftigplussers kiezen massaal voor aflossingsvrij: “Zelf van genieten”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Charlene Backx van Veldsink van der Kolk over stijgende lonen, stijgende prijzen en de aflossingsvrije hypotheek. 

Buitenlandse rentes: beleid ECB zwaar onder vuur in Italië
Over de grens

Buitenlandse rentes: beleid ECB zwaar onder vuur in Italië

Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? In Italië maakt de politiek zich druk over de hypotheekrentes - al speelt de hoge staatsschuld ook een rol.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.