Buitenlandse rentes: beleid ECB zwaar onder vuur in Italië

24 augustus 2023 Leestijd ± 2minuten
Buitenlandse rentes: beleid ECB zwaar onder vuur in Italië

Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? In Italië maakt de politiek zich druk over de hypotheekrentes - al speelt de hoge staatsschuld ook een rol.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni bekritiseerde eind juni de Europese Centrale Bank vanwege haar herhaalde renteverhogingen. Ze zei voor het Italiaanse parlement dat de ECB een ‘simplistische beleidsbenadering’ volgt die meer kwaad dan goed doet. Dit was niet de eerste keer dat Meloni de ECB onder vuur nam. 

Meloni maakt zich niet alleen zorgen over de stijgende hypotheekrente, maar ook over de eigen staatsfinanciën. Italië heeft de op één na grootste schuldenberg in de eurozone en de aflossing van deze schulden wordt door de renteverhogingen steeds meer bemoeilijkt. De premier vreest dat het ECB-beleid een nieuwe recessie zal veroorzaken in Italië.

Veel hypotheken met variabele rente

De renteverhogingen door de Europese Centrale Bank hebben ook in Italië de hypotheekrente flink opgedreven. Waar de tarieven voor een rentevasteperiode van 10 jaar eind 2021 nog tussen de 1,5 en 2 procent lagen, betalen Italiaanse huizenbezitters nu tussen de 4 en 4,5 procent rente. 

Variabele rentes zijn het populairst in Italië, huizenbezitters ondervinden daar nu de gevolgen van. Volgens de nationale bankiersvereniging Fabi misten in maart bijna 1 miljoen Italiaanse huishoudens betalingen op leningen en hypotheken, voor een totaal van 14,9 miljard euro. Onder invloed van de hoge hypotheekrente zal de Italiaanse huizenmarkt dit jaar met 10,7 procent krimpen, zo voorspellen de Italiaanse notarissen.

De rechtse regering van Meloni wil nu dat banken 40 procent belasting gaan betalen op hun overwinsten. De opbrengst hiervan zal worden gebruikt om de druk op hypotheekhouders, maar ook op lage inkomens en kleine pensioenen te verlichten. Vicepremier Salvini wil ook dat er meer steun voor starters op de woningmarkt komt.

Nederlandse kopers laten het afweten

De laatste jaren lieten de huizenprijzen in Italië juist een kleine, maar gestage groei zien, zegt Erik de Jong, directeur van Van Astgoed in Elst (Gld.). Dit makelaarsbedrijf adviseert Nederlanders als zij van plan zijn een woning in Italië te kopen. “Op de goede locaties, zoals bij de meren en aan zee, zag je die stijging van de huizenprijzen. Maar vooral buitenlandse kopers, onder wie de Nederlanders, laten het nu afweten. Met name Nederlanders financierden de aankoop van hun Italiaanse woning uit de overwaarde op hun Nederlandse woning. Dit was het gevolg van de explosieve waardeontwikkeling en de lage rentestand die daarbij hoorde.

Met wat eigen geld en het benutten van de overwaarde kon zo relatief voordelig een woning in Italië worden aangekocht. Met de huidige rentestand is dat heel anders geworden. Het is nogal een verschil of je 1,5 of 4,5 procent rente moet betalen. Die rente is bovendien niet aftrekbaar.”

De Jong verwacht dat de terughoudendheid op de Italiaanse woningmarkt als gevolg van de renteontwikkeling nog groter zal worden. “Maar zodra de rente gaat zakken, zullen de aan-/verkopen zeker weer toenemen”, aldus De Jong.
 


Lees ook
Vijftigplussers kiezen massaal voor aflossingsvrij: “Zelf van genieten”

Vijftigplussers kiezen massaal voor aflossingsvrij: “Zelf van genieten”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Charlene Backx van Veldsink van der Kolk over stijgende lonen, stijgende prijzen en de aflossingsvrije hypotheek. 

Buitenlandse rentes: Spaanse huizen naar Nederlanders en Belgen
Over de grens

Buitenlandse rentes: Spaanse huizen naar Nederlanders en Belgen

Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? In Spanje haken de Spaanse huizenkopers op het moment af, maar slaan Nederlanders en Belgen juist toe.

Inflatie, wat merk ik daarvan als adviseur?

Inflatie, wat merk ik daarvan als adviseur?

De gevolgen van inflatie zien we overal terug. Zo is de economische groei op dit moment 8,6%, maar gecorrigeerd voor inflatie zitten we inmiddels in een milde recessie. Er is dus meer omgezet in de economie, maar dit komt vooral door het feit dat alles duurder is geworden. Dat zet de economische groei van Nederland in een ander perspectief.

Dít doen ze anders op de Spaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Spaanse hypotheekmarkt

De bloeiende Spaanse hypotheekmarkt ziet er simpeler uit dan de Nederlandse. Geen aflossingsvrij, maar vrijwel alleen annuïteiten. Daarnaast is de LTV een stuk lager en bestaat er in Spanje een leeftijdsgrens voor het aflossen van de hypotheek.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.