Boelhouwer waarschuwt: “Enorm verschil tussen wat Nederland vraagt en wat nu wordt gebouwd”

18 januari 2023 Leestijd ± 3minuten
Boelhouwer waarschuwt: “Enorm verschil tussen wat Nederland vraagt en wat nu wordt gebouwd”

Op 10 januari 2022 werd Hugo de Jonge minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Reden om een goed jaar later de balans op te maken. Dat doen we met Peter Boelhouwer, hoogleraar bouwkunde aan de TU Delft. Zijn oordeel: de minister is voortvarend begonnen. Het is alleen de vraag of de ambitieuze plannen van De Jonge gerealiseerd kunnen worden nu er een ‘perfecte storm van economische tegenwind en marktverstorende beleidsmaatregelen’ is ontstaan. 

In 2030 moeten er 900.000 nieuwe woningen zijn gebouwd. Daarbij moeten twee op de drie nieuwe huizen in de categorie betaalbaar vallen, met 350.000 huur- en koopwoningen in het middensegment en 250.000 sociale huurwoningen. Om deze doelstelling kracht bij te zetten, zijn er woningdeals gemaakt met alle provincies. 

In hoeverre is de woningmarkt het eerste jaar onder De Jonge opgeschoten?

“Ik heb zelden zo’n voortvarende en actieve minister gezien. De Jonge heeft op zes deelterreinen beleid geschreven en doelstellingen geformuleerd. Je kan je wel afvragen of hij zijn ambitieuze plannen waar kan maken. Bovendien moet het consistent zijn. Is het goed op elkaar afgestemd? Zijn er voldoende financiële middelen? Er is veel kritiek op de haalbaarheid van de plannen.”

Is 900.000 woningen volgens jou een realistisch getal?

“De bevolking groeit veel harder dan alle prognoses voorspelden. Zolang we de migratie niet reguleren, zal die groei alleen maar toenemen. Het zal eerder te weinig zijn dan te veel. Dat betekent alleen nog niet dat het realistisch is. De exploitatie wordt door de hogere bouwkosten, het afhaken van beleggers en afwachtende kopers steeds meer een lastig verhaal.”

Is De Jonge niet té afhankelijk van projectontwikkelaars en de lokale politiek?

“Er is een perfecte storm van economische tegenwind en marktverstorende beleidsmaatregelen aan het ontstaan. Het stikstofdossier, de regulering van verhuur, de bouw van betaalbare woningen, het bouwen op lastige locaties in de stad, de lopende rente en de inflatie, dat gaat allemaal vertraging opleveren. Bovendien is er heel veel macht gedecentraliseerd. Gelukkig wordt er door de woningdeals steeds concreter per regio gekeken wat en waar er kan worden gebouwd.”

Wat en waar vind jij dat gebouwd zou moeten worden?

“Er is een enorm verschil tussen waar mensen om vragen en wat nu wordt gebouwd. De verkoop van nieuwe, dure appartementen in de steden verloopt stroef. Er is een enorme vraag naar betaalbare woningen. Ga niet tegen de markt in bouwen, zorg voor differentiatie en voor voldoende financiële middelen. De vraag is ook: ga je binnen- of buitenstedelijk bouwen?”

De Jonge wil een derde buitenstedelijk bouwen. Moet dat niet meer zijn?

“Het is veelal makkelijker om buitenstedelijk te bouwen. Het is goedkoper en sneller. Daarnaast sluit het aan bij de woonvoorkeuren om aan de rand van de steden te wonen. De meerderheid van de woningzoekenden vraagt om een grondgebonden woning. Zoveel ruimte kost dat ook weer niet. Daar moeten we niet in overdrijven. Bovendien kun je ook grondgebonden best een hoge dichtheid realiseren. Ik vind het verstandig, ja.”

Lokale overheden zullen alleen groenvoorziening en agrarisch gebied willen behouden?

“Ja, de provincies willen zoveel mogelijk binnenstedelijk bouwen. Zij hechten veel belang aan een duurzame bestemming van de grond. Bij gebiedsontwikkeling horen ook allerlei infrastructurele voorzieningen. Provincies en gemeenten hebben verschillende belangen en maken daarom andere afwegingen. Het is daarom goed dat de regie nu meer in handen wordt genomen. Of de plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd, gaan we vanzelf zien.”


Lees ook
NHG: geen enkele reden om te twijfelen aan Desktoptaxatie

NHG: geen enkele reden om te twijfelen aan Desktoptaxatie

Het NRVT, het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs, en makelaarsvereniging NVM blijven ontevreden over de Desktoptaxatie en hebben een nieuwe aanval op de taxatiemethode geopend. Geldverstrekkers, Vereniging Eigen Huis, de Nederlandsche Bank en NHG zien echter geen enkele reden om afscheid te nemen van de Desktoptaxatie, die voor de consument veel voordeliger uitpakt. 

Voer moeilijke gesprekken in de ochtend, dat werkt efficiënt
Column

Voer moeilijke gesprekken in de ochtend, dat werkt efficiënt

Hoe ziet een dag van de hypotheekadviseur eruit? Het is een verschil van dag en nacht als je nu vergelijkt met een jaar geleden. Constant ‘aan’ moeten staan om elke klant die binnenkomst meteen te voorzien van een offerte omdat de rente stijgende is. 

Kaag zet rem op BKR-uitbreiding: “Vastleggen van probleemloze hypotheken is een brug te ver”

Kaag zet rem op BKR-uitbreiding: “Vastleggen van probleemloze hypotheken is een brug te ver”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week geeft Gerard Ragetlie uit Berkel en Rodenrijs zijn mening over ruimere kansen voor starters, een rustigere markt en een rem op de BKR-plannen. 

Beleggen in Nederlandse hypotheken: een goede en duurzame investering

Beleggen in Nederlandse hypotheken: een goede en duurzame investering

Wie geld spaart bij een pensioenfonds, krijgt dat vaak pas over een lange tijd uitbetaald. In de tussentijd probeert het pensioenfonds dat geld goed te beleggen én een mooi rendement te maken. Ahold Delhaize Pensioen doet dat onder meer door geld uit te lenen aan mensen die een hypotheek willen afsluiten. Het pensioenfonds van onder meer Albert Heijn is één van de investeerders in MUNT Hypotheken.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.