Bijna geen duurhuurhypotheken: “Eigenaarslasten eten extra ruimte op”

27 oktober 2022 Leestijd ± 2minuten
Bijna geen duurhuurhypotheken: “Eigenaarslasten eten extra ruimte op”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een hypotheekadviseur, door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week onder meer over de status van duurhuurhypotheken. Succesvolle cases zijn op één hand te tellen. Jammer maar logisch, vindt Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek Eindhoven.

De teller van het aantal verstrekte duurhuurhypotheken staat, sinds de introductie begin dit jaar, op drie. Stelling: de duurhuurhypotheek blijft in de huidige vorm een mislukking. 

“Ja, het meewegen van de eigenaarslasten eet de ruimte die je extra krijgt op. Je houdt vrijwel niets over. Het meewegen van de eigenaarslasten is overigens wel terecht. Ik vind het alleen niet logisch om de hypotheeksom leidend te maken. Waarom pak je de leensom? Er zit geen relatie tussen die twee dingen. Eigenaarslasten zijn namelijk gerelateerd aan de WOZ-waarde.”

De NHG-grens stijgt naar 405.000 euro en niet iedereen is daar blij mee. Stelling: een hogere hypotheekgarantie werkt oververhitting op de woningmarkt in de hand.

“Ik roep dat al jaren. Elke vorm van steun of subsidie werkt prijsopdrijvend. Als je wacht met het verkopen van een pand tot het nieuwe jaar, dan kun je het opeens voor meer verkopen. Kopers zijn dan in staat (en bereid) om meer te betalen, in de ruil voor meer zekerheid en een lagere rente van NHG. In die zin drijft NHG de prijzen op. Vooral verkopers plukken hier de vruchten van.”

Er waren tussen juli en september 6% minder transacties op de woningmarkt, in Brabant zelfs 11,2%. Stelling: ik maak mij zorgen over de ontwikkelingen op de woningmarkt.

“Het heeft zonder meer effect op ons werk, maar zorgen maak ik mij niet. We zijn niet alleen afhankelijk van woningtransacties, er zijn ook aanpassingen aan de hypotheek die moeten worden doorgevoerd. Denk aan ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid, verduurzamingen of onderhandse verhogingen. Die staan niet in de krant, maar dat is compensabele handel voor ons. Makelaars zullen er meer last van hebben dan ik. Wij hebben meer takken van sport waar we business uit kunnen genereren.”

Wil jij ook een keer meedoen aan de Nieuwsupdate? Mail dan naar redactie@kop-munt.nl.
 


Lees ook
“De toolbox voor toetsing bij 57+ raakt aardig leeg”
De Kettingvraag

“De toolbox voor toetsing bij 57+ raakt aardig leeg”

In de rubriek De Kettingvraag stelt Petra Koch aan vakgenoot Robert Boekhorst van De Hypotheker Wijchen de volgende vraag: hoe zie je de ontwikkeling van toetsen op werkelijke lasten bij 57+?

Rente op studieleningen: “Nibud gaat dit vast meenemen in nieuwe normen”

Rente op studieleningen: “Nibud gaat dit vast meenemen in nieuwe normen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur, door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week onder meer over de schulden van jongeren. Zij hebben meer betalingsproblemen en zien de rente op studieleningen stijgen. “De voorlichting moet beter”, stelt Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer.

Nederlandse huishoudens onwetend over invloed schulden op hypotheek
Cijfers & onderzoeken

Nederlandse huishoudens onwetend over invloed schulden op hypotheek

Wie een telefoonabonnement of een leasecontract voor een auto afsluit, kan daarmee de hoogte van de maximale hypotheek beïnvloeden. Gesneden koek voor adviseurs, maar de doorsnee Nederlander staat daar niet bij stil, zo blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder ruim duizend Nederlanders met een hypotheek.

Dít is anders op de Estse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít is anders op de Estse hypotheekmarkt

De Russische inval in Oekraïne heeft ook invloed op de woning- en hypotheekmarkt in Estland gehad. De Estse huizenkopers toonden zich als gevolg hiervan zeer terughoudend. Maar de vraag naar hypotheken herstelde zich snel. Hypotheken kennen in de Baltische staat een maximumtermijn van dertig jaar waarin de lening volledig afgelost moet zijn. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.