‘Bij hittebestendige woningbouw horen groene tuin en groene omgeving’

03 september 2020 Leestijd ± 3minuten
‘Bij hittebestendige woningbouw horen groene tuin en groene omgeving’

Nederland zal naar verwachting steeds vaker te maken krijgen met hittegolven. De snelle oplossing is om airco of een ander koelsysteem te installeren. Veel beter is om bij het ontwerp direct al rekening te houden met extreme weersomstandigheden, zegt directeur Harwil de Jonge van Heijmans Vastgoed. Daarbij gaat het niet alleen om de woning, maar ook om de tuin en de publieke ruimte.

Tags

De Jonge is in de directie van het bouwbedrijf verantwoordelijk voor duurzaamheid. Daar hoort ook aanpassing aan extremere weersomstandigheden bij. Hij ziet desondanks dat er op dit moment bij het ontwerpen van woningen vaak nog weinig oog is voor extreme warmte. “Wat nu vaak gebeurt is dat men iets neerzet en achteraf maatregelen treft zoals het installeren van airco’s. Maar veel airco’s bij elkaar verbruiken veel energie en zo kom je in een vicieuze cirkel van klimaatverandering. Als je er rekening mee houdt dat het extreem warm kan worden kun je er in het ontwerp al oplossingen voor bedenken.”

Er komt regelgeving aan die ervoor moet zorgen dat dit meer gaat gebeuren. De Jonge wijst op de BENG-eisen voor energieprestaties van gebouwen die 1 januari 2021 in gaat. “Daar zit een norm in die vaststelt wat de temperatuuroverschrijding zou kunnen zijn in de maand juli en schrijft voor dat daarmee bij het ontwerp rekening moet worden gehouden.”

 

Warmte overdag buiten houden

 

Die aanpassingen in het ontwerp hoeven niet te leiden tot extra kosten, zegt De Jonge. Hij wijst op Zuid-Europa waar de architectuur er vaak al op is ingericht om warmte overdag buiten te houden en koelte ’s avonds binnen te laten. “Dat kan met lamellen voor de ramen, of met de toepassing van een dakoverstek.” Andere oplossingen zijn om platte daken groen te maken en goed te kijken naar de positie van woningen ten opzichte van de zon.

De woning zelf is daarbij maar één onderdeel van de aanpak van het probleem, gaat hij verder. “Er zijn drie niveaus. Er is het niveau van het huis, het niveau van de omgeving van het huis met daarbij de tuin en het niveau van de buitenomgeving.”

Wat voor tuin een woning heeft is heel belangrijk. Een betegelde tuin houdt namelijk veel meer warmte vast dan een groene tuin. Met workshops probeert Heijmans kopers van nieuwbouwwoningen daarom te helpen bij het aanleggen van een onderhoudsvrije, maar toch groene tuin. Op het derde niveau, dat van de openbare ruimte, is het heel bepalend hoeveel bomen er staan, vertelt De Jonge.

 

Samenhang

 

Heijmans kan als vastgoedontwikkelaar én bouwbedrijf op alle drie de niveaus een rol spelen. “Het is op elk niveau goed om maatregelen te nemen, maar het is vooral de samenhang die het interessant maakt. Als het buiten een soort Sahara is, dan leidt dat ertoe dat je op het woningniveau extra maatregelen moet treffen. Ons uitgangspunt is dat we altijd kijken hoe we kunnen bijdragen aan een gezonde leefomgeving.”

Hittebestendig bouwen kan uiteindelijk bijdragen aan zowel wooncomfort als een hogere woningwaarde, concludeert De Jonge. “Je wilt comfortabel kunnen wonen en lekker kunnen slapen, daar gaat dit ook over. Met het inrichten van groen dragen wij daarnaast ook bij aan de belevingswaarde. Kijk in een willekeurige stad maar naar woningen bij een parkje. Die brengen meer op dan woningen in versteend gebied.”


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

10 stemmen (gemiddeld 4,6 van 5).

Anderen bekeken ook

Spijt door een (te) hoge aankoopprijs?

01 september 2020 Hoe voorkomt een hypotheekadviseur dat mensen achteraf spijt krijgen van een ...

De fitte financial: Edo van de Burgwal

03 september 2020 In deze zomerse rubriek vertellen mensen uit de financiële wereld ...

Het raadsel van de woningprijzen

06 augustus 2020 De coronacrisis heeft tot nu toe weinig tot geen invloed ...

Chris, waarom zo’n (ongelofelijke) haast?

27 augustus 2020 De woningmarkt blijft maar doorstromen. Hoe vangen we dit op ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.