Bieden zonder voorwaarden: “Verplichting zou een gelijk speelveld creëren”

13 november 2023 Leestijd ± 2minuten
Bieden zonder voorwaarden: “Verplichting zou een gelijk speelveld creëren”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week deelt Roel Wonders onder meer zijn visie op het schrappen van voorbehoud van financiering. 

De woningmarkt trekt weer behoorlijk aan. Overbieden is weer terug van weggeweest. Maar daar blijft het niet bij: ook voorwaarden worden geschrapt. Een kwalijke ontwikkeling?

“Ik vind het erg risicovol. Eigenlijk zou de overheid een voorbehoud van financiering verplicht moeten stellen. Het is zorgelijk dat je, zonder dat je zeker weet dat je de financiering rond krijgt, zo’n grote aankoop kan doen. Door dit te verplichten creëer je ook een gelijk speelveld. Iemand met veel eigen geld kan makkelijker bieden zonder dit voorbehoud, en doet dit ook regelmatig. Hierdoor gaan minderbedeelden ook meer risico nemen waar dat eigenlijk niet kan. Een andere oplossing is als geldverstrekkers klanten vooraf toetsen en een soort garantie geven voor een bepaalde prijsklasse.”

Er wordt ook te weinig rekening gehouden met de risico’s van klimaatverandering, vindt de AFM. Zij waarschuwen voor toenemende schade hierdoor en vinden dat dit moet worden meegenomen in de waarde van woningen. Hoe kijk jij hiernaar?

“Het afgelopen jaar ging het hier al over, maar gebeurde er weinig. Nu gaat het ineens in een heel rap tempo. Als je niet oppast, gaat er heel veel waarde van woningen af. Dan zadel je eigenaren met een groot probleem op, al helemaal als zij ook een slecht energielabel hebben. We moeten hier niet in doorslaan en niet te snel te veel willen. Deze woningen komen straks niet letterlijk maar figuurlijk onder water te staan. We moeten de problematiek oplossen, niet de woningwaarde aanpassen.”

De persoonlijke lening wint het steeds vaker van een grotere hypotheek. Zie jij dit fenomeen ook in de praktijk?

“Nee, misschien omdat consumenten dit zelf afsluiten. Je kunt tegenwoordig online heel makkelijk een krediet zelf regelen – zonder adviseur. Het probleem van deze execution only is dat je als consument een financieel product sluit zonder voldoende informatie en waarschuwingen. Je neemt snel een besluit waar je wellicht spijt van krijgt, omdat het een dure lening blijkt. Je hoeft alleen een kleine vragenlijst te beantwoorden, maar dat is te kort door de bocht. Het is eigenlijk te makkelijk om zoiets af te sluiten.” 


Lees ook
“Lang vastzetten is ook nu verstandig - er is nauwelijks risico”
Adviseur van de maand

“Lang vastzetten is ook nu verstandig - er is nauwelijks risico”

Hij is er trots op dat zijn klanten hem trouw blijven. Het grootste deel van de klantenportefeuille van Mark van Ginkel, die Van Bruggen Adviesgroep Het Gooi bestiert, bestaat uit gezichten die hij al meerdere malen tegenover zich zag aan de adviestafel. “Dat mensen die een jaar of zeven terug voor je gekozen hebben, na zo’n lange tijd weer denken: ‘Oh, ik moet hem weer bellen’, betekent dat er de eerste keer echt iets goed is gegaan.”

Verkiezingsprogramma’s: meer bouwen, belemmerende regels schrappen en een rentevrije hypotheek

Verkiezingsprogramma’s: meer bouwen, belemmerende regels schrappen en een rentevrije hypotheek

Op 22 november gaat Nederland weer naar de stembus. De woningmarkt staat als gevolg van de wooncrisis in het brandpunt van de belangstelling. Onder jongeren is de woningmarkt zelfs het belangrijkste verkiezingsthema. Maar wat staat er in de verkiezingsprogramma’s over de woning- en hypotheekmarkt? We maakten een analyse.

Een keuze uit één is geen keuze: zonder vergelijk geen advies
Column

Een keuze uit één is geen keuze: zonder vergelijk geen advies

Interessant, al die fuzz rondom het begrip ‘advies’. Ooit is de hypotheek door onze autoriteiten aangeduid als een impactvol of complex product, waar uitgebreide advisering een vereiste is. Waar een adviseur een brede verkenning doet in klantbehoeften en marktmogelijkheden, om uiteindelijk het optimale product voor de klant te selecteren. Als dat traject niet gevolgd wordt, is er dan eigenlijk wel sprake van advies?

Wat betekent de winst van Wilders voor de woningmarkt?

Wat betekent de winst van Wilders voor de woningmarkt?

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Roel Wonders van Roel Wonders Hypotheekadvies over het grootste nieuws op de binnenlandpagina's van de afgelopen week: de PVV is de grootste geworden. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.