Bezwaar maken tegen nieuwe WOZ: “Het kan een stuk transparanter”

24 februari 2023 Leestijd ± 2minuten
Bezwaar maken tegen nieuwe WOZ: “Het kan een stuk transparanter”

Elke week bespreken we aan de hand van een aantal stellingen het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze laat Guido Schotten, adviseur van VLIEG Financieel Advies Amstelveen, zijn licht schijnen over de WOZ-waarde, stijgende huizenprijzen en bouwkundige keuringen.

De WOZ-waarde van veel woningen valt hoger uit. Wanneer een eigenaar van mening is dat deze te hoog is ingeschat, kan bezwaar worden gemaakt. Hebben veel klanten van jou zich hiervoor gemeld?

“Gister had ik toevallig een klant uit Amsterdam. Die had een nieuwe WOZ-waarde van 400.000 euro, terwijl daar net woningen zijn verkocht voor 375 duizend. Vaak zie je dat mensen geen idee hebben wat de gevolgen zijn en dat je bezwaar kan maken. Dat idee kwam in dit geval ook vanuit mij. Door gemeenten wordt er helemaal niets over gecommuniceerd. Dat kan in mijn ogen een stuk transparanter, al moet ik toegeven dat de berekening vaak moeilijk is. Wij hebben op onze site een rekentool waarin mensen kunnen controleren of het klopt.”

De huizenprijzen zijn voor het eerst sinds juli weer iets gestegen. Koopwoningen werden gemiddeld 1,5 procent duurder. Denk jij dat dit het begin is van een nieuwe opwaartse trend of is dit gebruikelijk in januari?

“Dat laatste. Een nieuwe periode met grote stijgingen zie ik niet gebeuren vanwege de rente. Voorheen kon je voor netto maandlasten van 300 euro een ton lenen, dat is nu 500 euro. Je ziet dat woningen langer te koop staan. Er zijn minder biedingen en minder bezichtigingen. Ik denk niet dat de huizenprijzen verder door het dak gaan. Dat geldt niet alleen voor mijn regio, maar voor heel Nederland.”

Toen de woningmarkt nog flink oververhit was, sloegen kopers bouwkundige keuringen over. Zie jij dat kopers, nu de gekte iets uit de woningmarkt is weggeëbd, weer vaker bieden mét voorbehoud van zo’n keuring? 

“In het verleden keek de verkopend makelaar naar de voorbehouden die gesteld werden. Op het moment dat er een bod was met en eentje zonder een bouwkundige keuring, dan koos hij of zij voor het bod zonder. Je zou moeten verplichten dat, wanneer je een huis wil verkopen, er een bouwkundige keuring bij zit. Eigenlijk net zoals dat moet met een energielabel. Zo’n keuring is heel belangrijk. We hebben regelmatig gezien dat de partijen daardoor weer om tafel gingen omdat het keuringsrapport feiten blootlegt die de prijs onder druk zet.”


Lees ook
Ellen Hensbergen: “De woningmarkt zit in de twilight zone”
De Koplopers

Ellen Hensbergen: “De woningmarkt zit in de twilight zone”

De verkoop van een huis wordt zoveel mogelijk uitgesteld, constateert Ellen Hensbergen. De directeur van MUNT Hypotheken trekt een parallel met de vorige huizencrisis, in 2008. “Ook toen vonden verkopers het moeilijk om los te laten.”

Klant gaat met vakantie, kan de hypotheekakte eerder worden getekend?
Column

Klant gaat met vakantie, kan de hypotheekakte eerder worden getekend?

Tegenover mij zit een power-koppel: hij een uit de Hollandse klei getrokken adonis en zij een Zuid-Amerikaanse ravissante zwartharige schoonheid. Ze hebben een woning gekocht en de afgesproken passeerdatum is over drie weken.

3 tips om de WOZ-waarde te controleren
Dilemma

3 tips om de WOZ-waarde te controleren

Als je doet wat je deed...
Column

Als je doet wat je deed...

We weten allemaal dat we een tekort aan woningen hebben in Nederland. Dat is een structureel probleem en geldt zowel voor koop- als huurwoningen. Hoe zou jij dat oplossen?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.