Bennie de Jong: “Waarom is hypotheekadvies altijd in onbegrijpelijke taal?”

14 juni 2017 Leestijd ± 3minuten
Bennie de Jong: “Waarom is hypotheekadvies altijd in onbegrijpelijke taal?”

Het jargon van de hypotheekwereld is niet altijd even begrijpelijk voor consumenten. Al helemaal niet als zij nooit eerder een huis hebben gekocht, meent Bennie de Jong, eigenaar van SpaaQ. Daarom richt SpaaQ zich puur en alleen op starters: “We vonden dat het tijd was voor vernieuwing in de hypotheekbranche”, vertelt De Jong. “Daarom hebben we het hele proces aan banden gelegd en een snel en effectief proces voor de starter gecreëerd.” 

Een all-in startershypotheek voor duizend euro. Dat is de deal die starters bij SpaaQ krijgen. “We zijn begonnen met kijken wat de klant zoekt in een hypotheekadviseur, maar niet bij de concurrentie kan vinden. Zo kwamen we uit bij een persoonlijke benadering in begrijpelijke taal en 24/7 bereikbaar zijn via verschillende kanalen”, aldus De Jong. “We zijn gewaagd en brutaal. En dan heb je de halve wereld. Adviseurs tegenwoordig zijn vooral grijs. Wij vonden dat het tijd was voor vernieuwing in de hypotheekbranche.”

Jargon
Hypotheekadviseurs noemen veelvuldig als kernwaarde dat ze de klant centraal willen stellen, allen met een eigen invulling. “Iedereen zegt wel dat de klant centraal staat, maar als de klant er niets van begrijpt lijkt me dat dit streven niet is geslaagd. Bij te veel adviseurs staat dan toch de omzet centraal”, vindt De Jong. Dit gaat vooral op bij starters. “Als je geen ervaring hebt met iets kopen, ga je sneller af op de mooie blauwe ogen van de verkoper. Wij willen dat de klant ons advies ook echt begrijpt en kan onthouden. Zo kan hij een vriend of familielid in dezelfde situatie ook weer van advies voorzien.”

Starters
SpaaQ heeft drie vestigingen, in Zoetermeer, Capelle aan den IJssel en Gouda. Het bedrijf telt meerdere adviseurs. De keuze voor starters is een bewuste: “Starter zitten in een relatief eenvoudige situatie, omdat ze nog geen fiscaal verleden hebben. Hierdoor kunnen we in vijf tot zeven uur een hypotheek regelen. We hebben met verschillende partijen deals gemaakt, waardoor we diensten zo voordelig mogelijk kunnen inkopen. Dit voordeel berekenen we door aan de klant. Bovendien kunnen we zo het overzicht behouden en de kwaliteit waarborgen.”

In de media zijn regelmatig berichten te lezen over starters die het moeilijk hebben op de woningmarkt, onder andere omdat ze nog maar weinig eigen geld hebben en vanwege de stijgende huizenprijzen. De Jong herkent deze problemen niet. “Bij ons hebben de starters voornamelijk een probleem met het vinden van het perfecte huis en niet zozeer met de financiën.” Of hij zich zorgen maakt over de kleiner wordende groep starters? “Nee, niet echt. Ik denk dat er genoeg starters zijn die ons weten te vinden,” aldus De Jong. “Je moet ook niet heel Nederland willen helpen. Dan kun je de kwaliteit niet waarborgen.”

Vernieuwend en… online?
Om hypotheken voor de doelgroep begrijpelijk te maken en te houden, houdt SpaaQ een blog bij over ontwikkelingen op de woning- en hypotheekmarkt. Ook kunnen klanten communiceren via WhatsApp en zit het bedrijf op Facebook, LinkedIn, Twitter en YouTube. De online mogelijkheden worden volop benut, maar er is een grens. Van zelf online een hypotheek afsluiten moet De Jong niets weten. “Er staat zoveel incorrecte informatie op het internet. Bovendien wordt er geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie van een klant. We zijn als hypotheekadviseurs niet voor niets opgeleid.”


Lees ook
Huizenfonds oplossing voor AOW’ers met terugvallende inkomsten?
Opinie

Huizenfonds oplossing voor AOW’ers met terugvallende inkomsten?

In haar column in De Telegraaf introduceerde ondernemer Annemarie van Gaal recent een idee voor de introductie van een Huizenfonds. Via een dergelijk fonds zouden AOW’ers of pensioengerechtigden die er in inkomen sterk op achteruit gaan een hypotheek kunnen afsluiten op een deel van hun huis, bijvoorbeeld 10 of 25 procent. Op die manier krijgen ze wat extra financiële armslag. We vroegen drie hypotheekadviseurs om hun reactie op dit voorstel. Kan het een oplossing zijn om senioren die moeite hebben met het betalen van hun hypotheek een steuntje in de rug te geven?

Terugblik eerste jaar Kop-Munt: "De kop is eraf; het smaakt naar meer!”

Terugblik eerste jaar Kop-Munt: "De kop is eraf; het smaakt naar meer!”

Kop-Munt bestaat alweer meer dan een jaar. Hoog tijd om even terug te kijken met concepteigenaar Menno Luiten van MUNT Hypotheken. Op ontwikkelingen in de markt, maar ook op het platform zelf. “We zijn trots op wat we tot nu toe hebben bereikt, maar het einde is nog lang niet in zicht.”  

Fysieke en modelmatige taxatie: complementair of in elkaars vaarwater? Deel 2
Dilemma

Fysieke en modelmatige taxatie: complementair of in elkaars vaarwater? Deel 2

Wie bij een taxatie alleen denkt aan de man die met een schroevendraaier in de kozijnen prikt en puttend uit zijn rijke ervaring een prijskaartje hangt aan een woning, heeft het mis. De modelmatige taxatie, die woningwaardes baseert op big data, is niet meer weg te denken. Voor beide vormen bestaat een markt. Maar wanneer kies je waarvoor? Daarover spreken we met Marcel de Boer, directeur Troostwijk, die als bestuurslid NVM vooral de taxateurs vertegenwoordigt en Rogier van der Hijden van Calcasa, gespecialiseerd in modelwaardetaxaties. In dit deel: wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende vormen van taxeren? Naar deel 1

Hypotheek als onderpand zorgt dat Rabobank goedkoper kan lenen

Hypotheek als onderpand zorgt dat Rabobank goedkoper kan lenen

Rabobank heeft voor 2,5 miljard euro aan obligaties uitgegeven waarbij een deel van haar hypotheekportefeuille als onderpand dient. Het is de eerste keer dat Rabobank met deze zogenoemde ‘covered bonds’ de kapitaalmarkt opgaat om geld op te halen bij institutionele beleggers. Voor andere Nederlandse grootbanken is dat al gebruikelijk, maar Rabobank vond dit voorheen een zwaktebod. In totaal is de bank van plan de komende jaren voor 25 miljard euro aan covered bonds uitgeven.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.