'Belegger die illegaal verhuurt, is oneerlijk’

18 december 2018 Leestijd ± 3minuten
'Belegger die illegaal verhuurt, is oneerlijk’

Beleggers zijn de laatste jaren een belangrijke factor op de woningmarkt. In de vier grote steden werd vorig jaar 21 procent van de woningen gekocht door een belegger. Het is een ontwikkeling die kan rekenen op veel politieke en maatschappelijke aandacht. Een adviseur uit Haarlem die veel hypotheken voor woningen voor de verhuur bemiddelt, vertelt wie de beleggers zijn die nu kopen. Op verzoek blijft hij anoniem; zijn naam is bekend bij de redactie. De adviseur pleit er ook voor om de illegale verhuur van woningen aan te pakken, die zijn gefinancierd met een hypotheek voor eigen bewoning.

 

 

Wie zijn de beleggers die nu kopen?

“Dat zijn deels professionele vastgoedbeleggers die al langer beleggen in woningen en de ervaring en mogelijkheden hebben om hun portefeuille uit te breiden. Daarnaast is er een hele grote groep mensen die geld hebben, of goed geld verdienen en door hun omgeving worden aangestoken om te investeren in verhuurd vastgoed. De rente is praktisch nul, de beurs is niet voor iedereen geschikt en dan blijven er niet heel veel investeringsmogelijkheden over.”

 

Door de scherpe huizenprijsstijging zijn de rendementen bijvoorbeeld in Amsterdam niet erg hoog meer. Kijken kleine beleggers daarnaar?

“Er is een groep die puur naar het rendement kijkt, maar er zijn ook mensen die het sexy vinden om te kunnen zeggen dat ze een appartement in Amsterdam hebben. Daar betaal je natuurlijk wel drie keer de hoofdprijs voor. Het is bijna niet meer te doen om een fatsoenlijk rendement te maken. Je ziet dus wel dat het meer opschuift naar gebieden waar mensen vroeger minder geneigd waren te kopen, zoals Amsterdam Zuidoost, Amsterdam Noord, of Almere, Den Haag of Rotterdam. Daar kan je drie appartementen kopen voor de prijs van één in Amsterdam.”

Hoe zit dat voor professionele partijen?

“De meesten kijken er toch vooral zakelijk naar, maar er zijn ook professionele beleggers die zich concentreren op een buurt of wijk die ze goed kennen. Die zeggen ‘dit is mijn buurt’, dat zie je best wel veel.”

De politieke roep om de opmars van beleggers te remmen is sterk. Wat zou er kunnen worden gedaan?

“Waar ik me enorm over verbaas is dat er niets wordt gedaan tegen de zogenaamde woninghypotheken. Die worden afgesloten door mensen die zeggen dat ze ergens gaan wonen, maar dat dan niet doen. Ik denk dat dit over aanzienlijke aantallen gaat. Ik kom mensen tegen met drie of vier woningen met een hypotheek voor eigen bewoning. Dit betekent eigenlijk dat zij een oneerlijke strijd aan gaan met iemand die een huis wil kopen om in te wonen, of die het op een zuivere manier wil doen.”

Zouden hypotheekaanbieders hier meer op moeten controleren?

“Het is een groep die onder de radar kan zitten omdat veel adviseurs doen alsof hun neus bloedt en hypotheekaanbieders het wel best vinden. Er wordt geen aantekening van gemaakt en er is ook niemand die na een tijdje vraagt of een klant zijn vorige woning echt heeft verkocht. Ik denk dat als je dat wel zou doen je al enorm veel beleggers uit de markt haalt.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Eindejaarskorting op je maandlasten

20 december 2018 Het einde van het jaar is in zicht. Veel mensen ...

Finance Families: Deze vader en dochter geloven in hard werken en loyaliteit

19 december 2018 Is de financiële dienstverlening erfelijk, of besmettelijk? Het is in ...

Envelopje met cash

22 november 2018 Deze week was ik op een bijeenkomst bij De Nederlandse ...

Een beetje nuance graag

29 november 2018 Aflossingsblij, zo heet de campagne die bezitters van een aflossingsvrije ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.