Beleggen in Nederlandse hypotheken: een goede en duurzame investering

16 januari 2023 Leestijd ± 3minuten
Beleggen in Nederlandse hypotheken: een goede en duurzame investering

Wie geld spaart bij een pensioenfonds, krijgt dat vaak pas over een lange tijd uitbetaald. In de tussentijd probeert het pensioenfonds dat geld goed te beleggen én een mooi rendement te maken. Ahold Delhaize Pensioen doet dat onder meer door geld uit te lenen aan mensen die een hypotheek willen afsluiten. Het pensioenfonds van onder meer Albert Heijn is één van de investeerders in MUNT Hypotheken.

“Nederlandse hypotheken zijn een stabiele investering met een aantrekkelijk rendement”, vertelt Jan-Hein van Kuijeren, die zich bij Ahold Delhaize Pensioen bezighoudt met de beleggingen. “We hebben in 2019 de keuze gemaakt om extra in Nederlandse hypotheken te investeren. Dat doen we bij DMFCO, de partij achter MUNT Hypotheken, omdat deze partij zich voornamelijk richt op pensioenfondsen. Ze weten wat belangrijk voor ons is: flexibiliteit en zekerheid.”

De betalingsmoraal van Nederlanders is heel hoog - Nederlandse hypotheken kennen de laagste betalingsachterstanden ter wereld. “Dat maakt hypotheken een veilige belegging,  ervaren we bij Ahold Delhaize Pensioen.” 

Duurzamer maken van de woningvoorraad

Er is nog een ander argument waarom investeren in hypotheken goed is: “Klanten van MUNT Hypotheken kunnen eenvoudig extra lenen om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Daarmee dragen we bij aan het duurzamer maken van de Nederlandse woningvoorraad”, aldus Van Kuijeren.  Als belegger wil Ahold Delhaize Pensioen een bijdrage leveren aan een positief effect op onze maatschappij en leefomgeving. “Daarom beleggen we niet zomaar overal in. We hebben een duurzaam beleggingsbeleid en houden rekening met milieu, sociale aspecten en bijvoorbeeld hoe bedrijven worden bestuurd.”

Huizenbezitters zijn op dit moment massaal aan het verduurzamen geslagen, vertelt hypotheekadviseur Sabine Bomhof van Hypotheek Visie Utrecht Overvecht. “In 95% van alle nieuwe hypotheken, worden zaken als spouwmuurisolatie of zonnepanelen meegefinancierd. Klanten voelen de energieprijzen in hun portemonnee, dus willen concrete maatregelen nemen.”

Vertrouwd gevoel

Voor huizenbezitters is het belangrijk om te weten waar hun geleende geld vandaan komt, zegt Bomhof. “MUNT is inmiddels een gevestigde partij, maar nog niet zo bekend bij de meeste consumenten. Zodra klanten horen dat er grote Nederlandse pensioenfondsen achter zitten, geeft ze dat een vertrouwd gevoel.”

“Wat MUNT een goede partij maakt, is dat ze klanten niet als een nummer zien”, stelt Van Kuijeren. “Ze hebben oog voor hun klanten. Dat zagen we rond corona of de overstromingen in Limburg: meteen keek MUNT hoe ze klanten in problemen konden helpen. Dat sociale deel maakt het voor ons een belegging die waarde toevoegt aan de maatschappij.”

Dat is een van de redenen dat Ahold Delhaize Pensioen het aandeel hypotheekbeleggingen in de portefeuille wil verhogen naar 10%. “Dat is goed voor ons rendement én voor Nederlandse huizenbezitters.”

Dit verhaal verscheen ook op de website van Ahold Delhaize Pensioen.

Jan-Hein van Kuijeren en Sabine Bomhof

Lees ook
Boelhouwer waarschuwt: “Enorm verschil tussen wat Nederland vraagt en wat nu wordt gebouwd”
De Koplopers

Boelhouwer waarschuwt: “Enorm verschil tussen wat Nederland vraagt en wat nu wordt gebouwd”

Op 10 januari 2022 werd Hugo de Jonge minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Reden om een goed jaar later de balans op te maken. Dat doen we met Peter Boelhouwer, hoogleraar bouwkunde aan de TU Delft. Zijn oordeel: de minister is voortvarend begonnen. Het is alleen de vraag of de ambitieuze plannen van De Jonge gerealiseerd kunnen worden nu er een ‘perfecte storm van economische tegenwind en marktverstorende beleidsmaatregelen’ is ontstaan. 

NHG: geen enkele reden om te twijfelen aan Desktoptaxatie

NHG: geen enkele reden om te twijfelen aan Desktoptaxatie

Het NRVT, het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs, en makelaarsvereniging NVM blijven ontevreden over de Desktoptaxatie en hebben een nieuwe aanval op de taxatiemethode geopend. Geldverstrekkers, Vereniging Eigen Huis, de Nederlandsche Bank en NHG zien echter geen enkele reden om afscheid te nemen van de Desktoptaxatie, die voor de consument veel voordeliger uitpakt. 

Kaag zet rem op BRK-uitbreiding: “Vastleggen van probleemloze hypotheken is een brug te ver”

Kaag zet rem op BRK-uitbreiding: “Vastleggen van probleemloze hypotheken is een brug te ver”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week geeft Gerard Ragetlie uit Berkel en Rodenrijs zijn mening over ruimere kansen voor starters, een rustigere markt en een rem op de BKR-plannen. 

Voer moeilijke gesprekken in de ochtend, dat werkt efficiënt
Column

Voer moeilijke gesprekken in de ochtend, dat werkt efficiënt

Hoe ziet een dag van de hypotheekadviseur eruit? Het is een verschil van dag en nacht als je nu vergelijkt met een jaar geleden. Constant ‘aan’ moeten staan om elke klant die binnenkomst meteen te voorzien van een offerte omdat de rente stijgende is. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.