Belasting op huurinkomsten verandert: “Pensioen van sommige ondernemers halveert”

13 januari 2023 Leestijd ± 2minuten
Belasting op huurinkomsten verandert: “Pensioen van sommige ondernemers halveert”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal vragen voor te leggen. Deze week Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg, over de belasting op huurinkomsten, specialiseren en discriminatie op de woningmarkt.

De manier waarop de vermogensbelasting in box 3 wordt berekend vanaf 2023, heeft gevolgen voor particulieren die huizen verhuren. Huurinkomsten worden zwaarder belast. Wat vind je van dit besluit?

“De belasting op huurinkomen verandert echt heftig. Daarmee proberen ze de types met honderden panden aan te pakken. Dat vind ik goed, zoveel huizen hebben is onzin. Maar ik ken ook ondernemers die nooit een pensioen hebben opgebouwd maar in plaats daarvan in vastgoed hebben geïnvesteerd. Voor hen vind ik het sneu. Zij zijn afhankelijk van de huurinkomsten. Hun inkomen wordt gehalveerd. Daar ben ik geen fan van.”

HDN heeft cijfers gepubliceerd die wederom wijzen op een omslag in de hypotheekwereld. De taart die verdeeld moet worden onder adviseurs wordt kleiner. Is het zaak als adviseur om je meer te specialiseren en daarmee een bepaalde doelgroep te bedienen? 

“Specialiseren is heel fijn en waardevol voor een bepaalde groep, maar je wilt andere groepen niet buitensluiten. Als expert op het gebied van scheiden krijg je dan geen gelukkig getrouwde stellen meer. Als allrounder heb je het grootste bereik. Gelukkig kan ik mij dat permitteren, omdat ik veel kennis van specialisten om mij heen heb. Als eenpitter heb je dat niet en moet je misschien wel nadenken over specialiseren.”

Momenteel hangen er overheidsposters in abri’s met de tekst: Erik en Annemarie krijgen morgen de sleutel. (Omar en Samira niet). Hiermee wordt aandacht gevraagd voor discriminatie op de woningmarkt. Hoe kijk jij naar deze campagne? 

“Alle aandacht die uitgaat naar preventie van discriminatie vind ik goed. Ik vraag mij wel af: welk doel wil je bereiken? Wie wil je corrigeren? Ik voel mij niet aangesproken. Het interesseert mij helemaal niets hoe je heet of waar je vandaan komt. Ik heb meer dan veertig nationaliteiten geholpen, dat maakt het werk juist leuk. Of er racisme is in onze branche? Heel soms hoor je wel dingen. Het is daarom goed dat er dingen komen als een logboek.”
 


Lees ook
Visie op 2023: “Ken je klant en wees hen voor met oplossingen”

Visie op 2023: “Ken je klant en wees hen voor met oplossingen”

Wat staat ons dit kalenderjaar te wachten? Menno Luiten, commercieel directeur bij De Hypotheker, werpt voor Kop-Munt een reeks verwachtingen op.

Opvallen tussen concurrenten: “Prijs staat amper in de top drie”

Opvallen tussen concurrenten: “Prijs staat amper in de top drie”

Sinds de rente een stuk hoger staat, leven we in een nieuwe realiteit. Klanten kloppen niet zomaar meer aan en de meeste adviseurs zullen weer aan acquisitie moeten doen. Gelukkig bestaan er allerlei slimme methodes die je helpen om op te vallen bij nieuwe en bestaande klanten. De komende periode spreekt Kop-Munt met een aantal experts. Als tweede: Egbert Jan van Bel.

Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur
Trends

Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur

De markt voor verhuur draait op volle toeren. Veel particuliere beleggers slaan nog snel toe voor de overdrachtsbelasting op 1 januari omhoog schiet. Tegelijkertijd zijn partijen die al langer actief zijn op de markt juist voorzichtig en houden rekening met een crash.

In kleine stapjes naar een ‘groen’ huis
Column

In kleine stapjes naar een ‘groen’ huis

We willen, we moeten, we gaan verduurzamen. Als hypotheekadviseur speel je een cruciale rol in het stimuleren en adviseren van jouw klanten en het regelen van de financiering. Hoe?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.