‘AVG op orde geeft organisatie statuur’

19 juni 2018 Leestijd ± 3minuten
‘AVG op orde geeft organisatie statuur’

AVG, de nieuwe Europese verordening die privacyregels vaststelt, geldt sinds eind mei. Ook hypotheekadviseurs moeten eraan voldoen. Een branche waarop al veel wet- en regelgeving van toepassing is, heeft er daarmee een extra berg regels bij gekregen.

FlexFront verwerkt als distributiepartner voor adviseurs een flinke hoeveelheid persoonsgegevens. Het bedrijf heeft daardoor ook te maken met de AVG. Oprichter en eigenaar Patricia Boer pleit ervoor dat adviseurs, net als FlexFront, van de nood een deugd maken.

Hoe groot was de werklast voor uw organisatie?

“Wij zijn er wel druk mee geweest. Het gaat om gegevens van klanten van adviseurs, of hypotheekaanbieders. Zij moeten erop kunnen vertrouwen dat wij daar op professionele wijze mee omgaan. Dat past ook bij onze statuur als organisatie. AVG is een gegeven, je moet er wat mee, maar het is niet alleen gedoe, je kan er ook voordelen uit halen.”

Het kan ook helpen bij de uitstraling richting klanten?

“Het kan voor een klant reden zijn om bij jou te komen. Als je kan aantonen dat je het op orde hebt, hoef je je ook geen zorgen te maken als een klant een verzoek doet om gegevens te verwijderen of wil weten wat er met zijn gegevens gebeurt. Zo’n vraag maakt dan ook niet meer uit, want je hebt het voor elkaar.”

Ziet u nog meer van dit soort voordelen?

“Je kan dit ook aangrijpen om weer eens te kijken wat je allemaal doet met data en persoonsgegevens. Loopt alles nog wel volgens de processen, moet er weer eens scherp gekeken worden naar het cookiebeleid op de website? In de loop van de tijd sluipen er altijd gewoontes in de manier van werken. Op het moment dat het mis gaat, bijvoorbeeld bij een datalek, blijkt dan altijd dat je alerter had moeten zijn. De invoering van AVG maakt je er nu weer eens alert op dat je het bij moet houden.”

De regeling geldt al een paar weken. Hoe erg is het als een organisatie er nog mee moet beginnen?

“Als je nu nog niets hebt gedaan ben je rijkelijk laat, maar niet te laat in de zin dat je er niets meer aan kán doen. Het is ook niet zo dat wordt verwacht dat je voor de ingangsdatum alles geregeld had, maar je moet wel laten zien dat je ermee bezig bent. Stel dat je een datalek hebt, dan wordt wel van je verwacht dat je het onder controle hebt. Ik hoor vaak dat het zoveel werk is. Dat klopt ook wel, maar het is een kwestie van doen.”

Waar begint een klein advieskantoor?

“Er zijn allerlei checklists en ondersteunende documenten te vinden op internet. Als je die volgt en doet wat erin staat, ben je goed op weg. Het enige is dat je het wel moet doen en dan ook moet blijven doen. Het heeft niet zoveel zin om nu bij start alles goed te doen en er dan vervolgens nooit meer naar te kijken.”


Lees ook
Recreatiewoning kopen? Doe het niet in een opwelling
Opinie

Recreatiewoning kopen? Doe het niet in een opwelling

De aankoop van een vakantiewoning als belegging is onverminderd populair. Door de zeer lage rente op spaarrekeningen zoeken mensen naar andere mogelijkheden om hun geld te laten renderen, stelt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep. Hij waarschuwt wel voor de teleurstelling die een dergelijke belegging met zich kan meebrengen.

Erik Ronnes: "Houd maximaal rekening met situatie van starters"
Opinie

Erik Ronnes: "Houd maximaal rekening met situatie van starters"

Een koophuis is op dit moment duurder dan ooit. Uit cijfers van het CBS bleek deze week dat de huizenprijzen in mei voor het eerst boven de piek van augustus 2008 uitkwamen. Voor starters wordt een koophuis steeds minder bereikbaar. Erik Ronnes, sinds 2015 Tweede Kamerlid voor het CDA, houdt zich intensief bezig met de problemen van starters op de woningmarkt. Welke oplossingen ziet hij? En wat is er op korte termijn mogelijk?

Bedrijventerreinen transformeren in woonomgevingen: deel van de oplossing voor het woningtekort
Opinie

Bedrijventerreinen transformeren in woonomgevingen: deel van de oplossing voor het woningtekort

Het transformeren van bedrijventerreinen in woonomgevingen is een van de manieren waarop de overheid het grote woningtekort wil tegengaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft hiervoor 38 miljoen euro gereserveerd. Maar bedrijven hebben ook ruimte nodig en lang niet alle bedrijventerreinen lenen zich ervoor.

Beleggen in een studentenwoning: wel of geen aanrader?
Opinie

Beleggen in een studentenwoning: wel of geen aanrader?

Het studiejaar is weer begonnen, met zoals gewoonlijk een enorm tekort aan studentenhuisvesting, vooral in de grote steden. De huurprijzen lopen hoog op. Een goed alternatief kan zijn om als ouder een woning te kopen waarin je zoon of dochter en eventuele andere huisgenoten een kamer kunnen huren. “Vooral als je zelf wat kapitaal achter de hand hebt, is dat zeker het overwegen waard”, vindt financieel planner Ramón Wernsen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.